ANKERKVINNE: For første gang skal Therese Johaug forsøke å gå Norge inn til stafettgull. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Trenerne bestemte: Therese Johaug ankerkvinne på stafetten

SEEFELD/OSLO (VG) Norges landslagstrener sendte små sjokkbølger da han annonserte at Therese Johaug skal møte Stina Nilsson på sisteetappen av morgendagens kvinnestafett.

– Jeg hadde forventet en annen lagoppstilling, sier svenskenes stjerneskudd Frida Karlsson, som trodde hun skulle møte Johaug på andreetappen.

Men derimot gikk Norge for en annen løsning. Og den innebærer at Johaug bør gå fra raske Stina Nilsson før oppløpet.

– Jeg gleder meg til å gå i morgen og det blir en ny utfordring. Jeg har ikke gått ankeretappe i en stafett før. Men jeg tar jobben og skal gjøre mitt beste, sier Johaug.

– Ble du oppriktig glad da du fikk ankeretappen?

– Nei ... jeg skal innrømme at vi hadde noen diskusjoner, det hadde vi. Men støtteapparatet og trenere mente at dette var det beste lagoppsettet, så da tar jeg utfordringen, sier Johaug.

For oppgaven er klar. Hun må mørne raske Nilsson før innspurten.

– Vi forventet at Stina Nilsson skulle gå siste etappe for Sverige, og da er det beste at hun er ristet av før oppløpet, sier trener Geir Endre Rogn til VG.

– Kommer Johaug til å gi «bånn pinne» fra start for å riste av Nilsson?

– Om ikke helt fra start, men det er klart at taktikken er å gå hardt over tid, sier Rogn på spørsmål fra NRK.

Første etappe går Heidi Weng, andre etappe tilhører Ingvild Flugstad Østberg og tredje kvinne blir Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Og Norges ankerkvinne er Therese Johaug. Ingvild Flugstad Østberg sier det var trenernes avgjørelse, etter at de hadde diskutert dette i laget.

– Jeg var forberedt på at det kunne bli meg. og tenkt det lenge. Men vi har diskutert litt sammen og til slutt var det trenerne som tok en avgjørelse, sier Flugstad Østberg

Det er flere svensker som er overrasket over nettopp valget av Johaug som ankerkvinne.

– Vi har diskutert ulike alternativer for Norge, men Johaug på sisteetappe var ikke et av dem. Dette er et sjokk for oss. Vi trodde Johaug skulle gå 2.-etappe mot Frida Karlsson, sier Expressen-journalist Ludvig Holmberg til VG og legger til:

– Hva tenker Norge her, at Johaug skal spurte ned Stina Nilsson?!

Ski-VM: Få alt om VM i vårt studio!

Johaug har ikke vært ankerkvinne for Norge i et mesterskap før. Ingvild Flugstad Østberg har gått ankeretappene i alle stafettene etter at Marit Bjørgen la opp etter sesongen i fjor.

– Therese hadde lyst til det her, og følte at hun var klar for oppgaven. Vi satser alt på å gå fra Stina (Nilsson) før oppløpet, for hvis ikke må Stina være veldig sliten hvis det skal gå bra, sier Rogn, som erkjenner at han tar en risiko.

VM-spillet: Prøv VGs skispill «LØYPE!»

Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla og Stina Nilsson går for Sverige, som er ventet å bli de norske kvinnenes største gull-utfordrer.

– Jeg tror ikke Stina er så glad for å møte Therese på siste etappe. Hun må forberede seg på melkesyre i morgen, og skal virkelig ha dagen for å henge med Therese, sier Rogn, som tror de har overrasket svenskene med laguttaket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder