Svensk TV-programleder ville ikke vise norsk pall

NRK-ekspert Aukland: - Ikke sånn at dominansen kommer til å vare

Svenske Expressen døpte om verdenscupen til «Norgescupen»

FULL DOMINANS: Norges tredjelag til venstre på det nest øverste pallpodiet (Simen Sveen, Finn Hågen Krogh, Martin Nyenget, Mathias Rundgreen) ble nummer to bak Norges førstelag øverst (Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, Hans Christer Holund og Niklas Dyrhaug). Nummer tre i dag ble Norges andrelag (Didrik Tønseth, Sjur Røthe, ANders Gløersen og Emil Iversen). Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Historisk norsk rekord: Dette har aldri skjedd før: Tredobbelt - i stafett!

LILLEHAMMER (VG) Dette bildet har man aldri sett maken til: For første gang i langrennshistorien fylte en nasjon hele pallen i en verdenscupstafett.

 • Morten Stokstad
 • Mikal Aaserud
 • Wegard Bakkehaug
 • Hege Dancke Stølan

Artikkelen er over fire år gammel

Svenske medier kunne nesten ikke tro hva som hadde skjedd. Norges førstelag, med Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug, sikret stafettseieren i Lillehammer med 2,8 sekunders margin til det som var landslagsledelsens tredjelag. Norges andrelag, med ankermann Anders Gløersen som ristet av seg Russland, havnet på tredje.

Les også: Svensk journalist om den norske dominansen: – Tragisk

– Vi har en enorm bredde

LEKESTUE: Verdenscupstafetten på Lillehammer ble som et barneskirenn for de norske løperne. Martin Johnsrud Sundby (t.v) og Petter Northug på Norges førstelag vant kontrollert. Foto: Geir Olsen , VG

– Har det noen gang skjedd før da? måtte NRK-kommentator Jann Post spørre seg da seiersbildene ble knipset i målområdet på Lillehammer.

Og nei, det har det ikke. VG-sportens Geir Juva, en av Norges fremste statistikere, kan fortelle at aldri før har en nasjon tatt de tre første plassene i en verdenscupstafett. Det gjelder både for menn og kvinner.

– Jeg tenker at vi demonstrerer en bredde i norsk herrelangrenn som kanskje er helt unik. Som du sier, så har det vel ikke skjedd før. Det viser at vi har en enorm bredde her. Og det kommer bare susende opp nye talenter som har lyst til å dominere verdenscupen om to-tre år. Sånn jobbes det kanskje ikke i de andre landene. Dette er nasjonalidretten vår. Vi er fryktelig stolt av denne idretten, selv om det er en liten idrett, sier Martin Johnsrud Sundby til VG.

– Det er jo litt dumt at det ikke er andre lag på pallen, det synes jeg. Vi vant i Falun, men nå var vi ikke vi på pallen i 2014 da det gjaldt som mest. Jeg tipper Sverige sitter og flirer av oss som tar tredobbelt her, men ikke er på pallen når det gjelder som mest, sier Petter Northug til VG, og tenker på stafettfiaskoen i Sotsji.

Han irriterer seg fortsatt over at Sverige vant OL-stafetten både i 2010 og 2014.

– Jeg har ikke OL-gull i stafett på merittlisten min ennå. Så vi har absolutt noe å lære på å være best når det gjelder som mest. Det hjelper ikke å vinne her. Det blir som å vinne en treningskamp i fotball. Så kommer du til en viktig kamp og taper, utdyper Northug.

Les også: Høygravid Bjørgen fulgte Johaugs maktdemonstrasjon

– Varer ikke evig

– Det finnes alltid konjunkturer der land dominerer i de forskjellige idrettene. Det har vi sett i friidrett, basketball, ishockey og fotball at det er nasjoner som har gode epoker. Vi er inne i en av våre gode epoker nå. At det kommer til å vare evig, det tror jeg ikke, sier landslagstrener Trond Nystad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NORDMENN OVER ALT: Her er de 12 stafettløperne som sørget for tredobbelt norsk. Fra venstre: Finn Hågen Krogh, Simen Sveen, Mathias Rundgreen, Martin Løwstrøm Nyenget, Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug jr. Didrik Tønseth, Emil Iversen, Anders Gløersen og Sjur Røthe. Foto: Geir Olsen , VG

Et reservepreget svensk lag ble bare nummer 11. Til og med det norske fjerdelaget (9. plass) endte foran Sverige.

– Det er veldig imponerende. Norge har en veldig stor bredde i toppen, sier Sveriges landslagssjef Rikard Grip til VG.

– Det virker nesten som at Norge er like dominerende som Kenya har vært i langdistanseløping eller Nederland i skøyter?

– Nå tror jeg du drar litt store sammenligninger. Hvis du ser på hvor mange medaljer som Nederland tok i skøyter i Sotsji, så tror jeg det fortsatt er et stykke dit.

– Men i verdenscupen akkurat nå da?

– Hehe. Ja, Norge er sterke i øyeblikket. Fremfor alt tidlig i sesongen pleier Norge å være veldig langt fremme på resultatlistene.

– Er det et problem for skisporten?

– Det kan jeg ikke si akkurat nå. Det handler mer om hva som skjer over tid. Det er klart at det ikke er positivt om en nasjon blir for overlegen. Jeg tror det er viktig at det finnes dyktige løpere fra Mellom-Europa også som gjør at interessen fra publikum og media sprer seg, svarer Grip.

Les også: Dette blir Norges neste skikonge, hilsen Sundby og Northug

Omdøpte verdenscupen til «norgescupen»

I SVT-studio var kommentatorene Jacob Hård og Anders Blomquist stumme av beundring.

– Nå er det hjemmebane, tidlig i sesongen og det er to ting som fører til at det blir ekstra mye Norge. Nordmennene må være tidlig i form, men likevel da...

– Vi pleier å vise pallen i etterkant av rennet, men det kan vi jo ikke gjøre nå. 12 nordmenn! sa André Pops, programleder i SVT (Sveriges Television).

Saken fortsetter under bildet.

FORTVILER: Skjermdump fra nettutgaven til den svenske avisen Expressen. Foto: Skjermdump Expressen.se ,

Svenske Expressen har på sine nettsider omdøpt verdenscupen til «Norgescupen».

Fire norske lag havnet foran Sveriges stafettlag i dag. Norge 4 ble nummer ni, mens Sverige endte på 11. plass. Det ble tydeligvis for hardt å svelge for en stolt skinasjon.

Saken fortsetter under bildet.

Aukland: - Kommer ikke til å vare

I NRK-studio var tonen en helt annen. Ekspert Fredrik Aukland var naturligvis imponert over de norske gutta, men tror at Sverige etter hvert vil vise seg frem. Han påpeker at både Marcus Hellner og Calle Halfvarsson ikke var med og at flere av de norske er i god form akkurat nå.

– Jeg forventer at de andre nasjonene skal vise seg mer etter hvert. På herresiden så vi litt av Legkov, Dario Cologna er langt under pari, Marcus Hellner har vi ikke sett ennå, Calle Halfvarsson og Vylegsjanin, svarer Aukland, på spørsmål om hvilke utenelandske langrennsløpere som kan hevde seg i tiden fremover.

– Det er ikke sånn at den norske dominansen kommer til å vare. Vi kommer til å være langt oppe, men ikke som vi gjør her, sier han videre.

Sundby og Northug var forskjellen

Dominansen var total fra starten av. Alle de tre norske lagene fulgte hverandre på både første og andre etappe, før andrelagets Didrik Tønseth falt like før han skulle veksle ut Sjur Røthe. Røthe klarte aldri å ta igjen de tapte sekundene og det ble i realiteten en duell mellom første- og tredjelaget.

Simen Sveen forsøkte å gi Martin Johnsrud Sundby kamp på den nest siste etappen, men måtte gi slipp på de siste 2,5 kilometerne. Dermed kunne Røa-løperen sende ut Petter Northug drøye ti sekunder foran Finn Hågen Krogh. «Norges neste skikonge» kunne ikke gjøre noe med forspranget til den nåværende skikongen og Northug gikk kontrollert i mål til førsteplass.

– Dette er kjempegøy. Det er litt skrekkblandet fryd å ha tre lag på pallen. Det blir mye snakk om at vi dominerer, men vi har kommet godt i gang. Dette er nasjonalidretten vår. Jeg er veldig stolt av alle guttene, sier Sundby til NRK etter løpet.

Fått med deg denne? Oddvar Brå (64) fikk muntlig advarsel

Mer om

 1. Langrenn

Flere artikler

 1. Sundby vil gi langrennsverden nødhjelp

 2. Derfor kan den norske langrennsdominansen avta

 3. Stafetthelter skuffet etter vraking til femmila

 4. Svensk journalist om den norske dominansen: – Tragisk

 5. Iversen om Tønseths enorme seriøsitet: - Ikke noe forbilde for meg

Fra andre aviser

 1. Tre av stafett-heltene er vraket til femmila

  Aftenposten
 2. Derfor tror Northug at Sverige ler av Norge

  Aftenposten
 3. Firedobbelt norsk da Sundby var overlegen: - Mitt beste renn noensinne

  Aftenposten
 4. Sundby vant NM-gull - Northug langt bak

  Aftenposten
 5. Derfor tror Northug at Sverige ler av Norge

  Fædrelandsvennen
 6. Forsvarer taktikken: – Vi bestemte oss i går kveld

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder