FERDIG: Eldar Rønnings karriere som langrennsløper er over. Her er han avbildet i 2014, i Tour de Ski i Toblach i Italia.
FERDIG: Eldar Rønnings karriere som langrennsløper er over. Her er han avbildet i 2014, i Tour de Ski i Toblach i Italia. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Langrennsveteran legger opp: – Jeg blir syk av å trene

LANGRENN

Eldar Rønning (33) har vært i tenkeboksen lenge, og nå har han tatt den tøffe avgjørelsen om å avslutte langrennskarrieren. Sykdomsplagene gjør at han ikke lenger greier belastningen.

Publisert: Oppdatert: 09.05.16 09:44

– Jeg blir syk av å trene og blir rett og slett ikke bedre. Det er nok et resultat av en kropp som har fått mye juling gjennom lang tid. Jeg ignorerte signalene da jeg gikk syk i fjor, derfor er det blitt bråstopp, forklarer Eldar Rønning overfor Trønder-Avisa.

Denne vinteren gikk fullstendig i vasken etter at skogningen fikk påvist et virus kjent som Rhinovirus. Han har brukt det siste halvåret på å finne ut om han ønsker å fortsette karrieren.

– Jeg har savnet Eldar siden han gikk ut av laget, og det er en stor langrennsløper som nå gir seg. En av de aller største, faktisk, sier landslagskollega gjennom mange år, sier Martin Johnsrud Sundby til kanalen.

Nedtur for Rønning denne sesongen: Vraket fra landslaget

Tøff avgjørelse

Rønning forteller at avgjørelsen om å legge opp som langrennsløper, har vært alt annet enn enkel. Han har vært i tenkeboksen i en lang stund, men de siste månedene har det blitt mer og mer klart at han ikke ønsker å satse for fullt i skisporet lenger.

– Jeg bestemte meg for å se an om jeg ville kvikne til i løpet av april, slik at jeg kunne kjøre på for fullt i mai. Men hver gang jeg prøvde, ble tilbakeslagene tyngre og tyngre. Det ble tungt bare å være til i hverdagen. Da er det ikke verdt det, sier han til Trønder-Avisa.

Fikk du med deg denne? Northug ville samarbeide - får blankt nei

Rønning skulle gjerne hatt anledning til selv å bestemme tidspunktet for karriereslutt, i stedet for at sykdom skulle sette punktum for ham. Men slik ble det ikke, og nå går 33-åringen en helt ny hverdag i møte.

Han skal inn i full jobb i Sparebank 1 i Trondheim. I tillegg får han mer tid sammen med kone og barn, noe trønderen ser fram til.

Les også: Mener langrennssporten legger opp til «fyllefest»

Kollen-seier

Rønnings store gjennombrudd kom i 2005, da han etablerte seg i toppen ved å ta tre sprintseiere i verdenscupen gjennom sesongen. Han debuterte også i VM, og karrieren begynte for alvor å skyte fart.

Fire ganger har Rønning opplevd å bli verdensmester, samtlige ganger på stafett. Han står i tillegg notert med 11 individuelle seiere fra verdesnscupen, en av dem ble et karrierehøydepunkt for Rønning:

I 2012 gikk han inn til seier på den ærverdige femmila i Holmenkollen, distansen som er regnet som en skikkelig manndomsprøve. Den siste verdenscupseieren kom i Falun i 2013.

I VM-sammenheng individuelt har han én bronse fra 2007 og ett sølv fra ski-VM i Holmenkollen i 2011.