Antidoping Norge: – Forenlig med bruk av krem

ULLEVAAL (VG) Antidoping Norges medisinske fagsjef mistenker ikke at Therese Johaug (28) har tatt annen doping enn den som befinner seg i kremen Trofodermin.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Sist sesongs langrennsdronning testet midt i september positivt på et anabolt steroid som finnes i sårsalven som hun skal ha brukt på grunn av store problemer med såre lepper under samlingen i Italia for en drøy måned siden.

Den kan ha blitt solgt med dopingvarsel både på forpakning og tube.

– Det er lave nivåer og det er forenlig med bruk av krem. Ingen ting tyder på at dette brukt annerledes, sier medisinsk ansvarlig Per Wiik Johansen. Han kaller det en «kjedelig og alvorlig sak», men setter altså ingen spørsmålstegn ved Skiforbundets og Johaugs forklaring.

Les også: Landslagslegen trekker seg

– Ingen tyder på at dette har prestasjonsfremmende egenskaper ut fra det som er sagt i dag. Men hvis du tar det i tablettform vil det jo også på et tidspunkt komme til så lave verdier i kroppen som det er snakk om her, påpeker han – og kom med sterk kritikk av landslagslege Fredrik Bendiksen, som trakk seg på dagens pressekonferanse.

– Dette skal ikke skje når man kjøper legemidler i i utlandet. Man må alltid sjekke innholdsfortegnelsen i forhold til dopinglisten. Det er ikke gjort her, fastslår den medisinske sjefen til Antidoping Norge.

Gråtkvalt Johaug: – Jeg har null skyld i denne saken.

Ifølge TV 2 er Trofodermin-tuben i Italia tydelig merket med forbudsskilt med advarsel om doping. Antidoping Norge bekrefter at de sitter på tuben Johaug har brukt.

– Vi ønsker ikke å kommentere rundt dette nå, svarer daglig leder Anders Solheim på VGs spørsmål.

Britha Røkenes – leder av Antidoping Norges avdeling for kontroll og påtalea – vil ikke spekulere i hvilken straff Johaug kan få. For stoffet kan man få opp til fire års utestengelse, men saken kan også ende med at forholdet blir henlagt.

Pappa Johaug: – Håper rettferdigheten seirer

Therese Johaug er per nå ikke suspendert og vil ikke bli nektet konkurranse og trening med landslaget. Sportssjef Vidar Løfshus opplyser til VG at hun ikke blir med på høydeoppholdet med resten av kvinnelandslaget i Val Senales neste uke.

Johaug har anledning til å suspendere seg selv (akseptere frivillig suspensjon), men hvis hun ikke gjør det, vil påtalenemnda i Antidoping Norge vurdere om utøveren skal suspenderes.

Det gjøres etter de har hatt såkalte innledende saksbehandling med utøveren. De starter relativt umiddelbart. Men det er uvisst hvor lang tid det tar.

– Kommer an på hvordan vi mener saken står, og om vi har fått dokumentene som tegner et bilde av saken, det er det viktigste. Innledende saksbehandling vil kunne være fullført før det er grunnlag for å påtalebegjære saken, men det tar vi løpende stilling til, sier Britha Røkenes til VG.

Hun vil ikke spekulere i hvor lang straff skistjernen eventuelt kan få.

Men det kan ligge an til problemer både med World Cup-starten i Finland 26. november og Tour de Ski-åpningen i Sveits på nyttsårsaften. Sesongens høydepunkt – VM i Lahti – går i gang 23. februar.

Internasjonalt er flere utøvere dømt for å ha testet positivt på anabole steroidet clostebol. Den italienske syklisten Stefano Agostini fikk 15 måneders utestengelse og la opp.

Sosiale medier: Massive reaksjoner på dopingavsløringen

– Dette er en del av det vi ser på nå, sier Røkenes.

Antidoping Norge kommenterer vanligvis aldri dopingsaker på dette stadiet. Men har gjort et unntak for utøveren som av Røkenes ved et tilfelle ble omtalt bare med fornavnet «Therese».

– Viktig å understreke at Antidoping Norge normalt ikke kommenterer en sak på dette tidspunktet, sier informasjonssjef Halvor Byfuglien. Han opplyste at ingen ting mer vil bli kommentert inntil saken er ferdig behandlet.

Hvis påtalenemnda velger å anmelde Johaug for dopingbruk er det opp til domsutvalget i Norges Idrettsforbund å dømme i saken. Therese Johaug kan eventuelt anke en avgjørelse videre til appellutvalget.

Siste instans innen idretten er CAS – den internasjonale voldgiftsretten som holder til i Sveits.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder