Bjørndalen om Rekord-Bjørgen: - Det er bare å gratulere

PYEONGCHANG/OSLO (VG) Med sine åtte gull, fire sølv og tre bronse er Marit Bjørgen (37) nå foran Ole Einar Bjørndalen (44) som tidenes mestvinnende vinterolympier. Nå får hun hyllest fra skiskytterkongen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er bare å gratulere. For en fantastisk person og skiløper! Stolt av å være nordmann i dag, sier Bjørndalen til VG.

Ole Einar Bjørndalen ble den mestvinnende vinterolympieren gjennom historien da han passerte Bjørn Dæhlie under Sotsji-OL i 2014. Nå er skiskytterkongen selv passert, av en langrennsdronning fra Rognes.

Bjørgen tok sitt åttende gull etter en ren maktdemonstrasjon på tremila i dag, og avrundet dermed sin OL-karriere med å bli historisk.

Det får tidligere langrennshelter til å gjøre som Bjørndalen: Bøye seg i støvet og ta fram superlativene.

– Det er helt vilt. En fantastisk imponerende dame, både i og utenfor sporet, sier Bente Skari til VG.

– Her triller tårene i beundring. Hun er helt, helt fantastisk. For en utøver, for et menneske! Vi elsker Marit, sier Erling Jevne til VG.

Frode Estil sier at han slutter seg til gratulantene:

– Jeg er selvsagt veldig imponert over hennes innsats både i dette OL og i hele karrieren. Et stort forbilde for alle, sier Estil til VG.

Anette Bø omtaler det Bjørgen har levert som helt rått.

– Og måten hun er på, blid, glad, motiverende - hun har tatt ansvar for lag og lagbygging. Respekt - ingen over og ingen ved siden, sier hun til VG.

Kristen Skjeldal sier følgende:

– Jeg er så glad for at en utøver som Marit tar flest OL-gull av alle, for hun er slikt et godt medmenneske. En fantastisk person å ha i et lag.

les også

Starten på slutten

Lundberg på aketur

Bjørgen-samboer Fred Børre Lundberg dro rett på aketur med parets to år gamle sønn, Marius (2), etter gull-løpet. Men hadde følgende kommentar:

– Dette var stort, etter fulgt av et stort smilefjes.

På TV-skjermen felte TV Norges Vibeke Skofterud tårer da hun så sin jevngamle skivenninne bli tidenes vinterolympier.

– Det er helt rått å se Marit Bjørgen. Jeg har ikke sett henne gå så bra teknisk gjennom hele sesongen som hun gjør nå. Det er helt vilt, sier hun.

– Hun er tidenes beste lagspiller også, for hun sørger for at alle andre jenter klarer å ta med seg medaljer. Hun er et fantastisk menneske, rett og slett, sier Skofterud.

Protokoll: Del ditt beste Bjørgen-minne her!

Instagram skriver Therese Johaug følgende til Bjørgen:

«Du har alltid vært mitt forbilde, igjen beviser du hvorfor. Gratulerer som tidenes vinterolympier. You are the best».

– Resultatene hennes er én ting, men hun har også vært et stort forbilde for både meg og de andre utøverne. Jeg håper vi får beholde henne en stund til. Det er bare å bøye seg i støvet for den karrieren hun har hatt, sier Ingvild Flugstad Østberg til VG.

Gulltårene

Bjørgen fikk med seg det norske flagget da hun kom inn på oppløpet, med en enorm luke ned til finske Krista Pärmäkoski. Vel i mål sank hun ned på kne og gråt av glede.

– Hun er veldig glad i dag. Hun hadde jo håpet på å få dette gullet, og hun har stått på noen år for å klare dette. Da blir hun både glad og rørt, og det er lov på en dag som dette, sier trener Roar Hjelmeset til Eurosport.

Han tror ikke Bjørgen har vært så voldsomt opptatt av dette med rekorder.

– Hun har nok ikke tenkt for mye på dette, men tar det som en stor bonus. Det er jo stort å kunne se tilbake på når man blir enda litt eldre, at man er den personen som har vunnet mest i et OL.

Ragnhild Haga innrømmer at hun ble gående og følge litt med på Marit Bjørgen mens hun selv gikk i sporet i dag.

– Jeg er veldig glad på hennes vegne. I dag er Marit dronningen, sier Haga.

Også på Twitter hylles Bjørgen:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder