Fem langrennsløpere pågrepet etter dopingrazzia i ski-VM

SEEFELD/OSLO (VG) To østerrikske utøvere er blant de fem utøverne som er tatt inn til avhør etter en omfattende razzia i VM-byen Seefeld. Totalt ni personer er pågrepet.

Artikkelen er over ett år gammel

Østerriksk politi har sluppet en pressemelding der de skriver at ni personer er pågrepet totalt, hvorav fem utøvere: To østerrikere, en fra Kazakhstan og to fra Estland. To tyske leger skal også være pågrepet, skriver politiet, samt to polititilknyttede utøvere.

Den østerrikske storavisen Kronen Zeitung melder at Dominik Baldauf og Max Hauke skal være de to av de pågrepne. De ble sammen nummer seks på lagsprinten søndag, og Hauke sto på startlisten til 15 kilometeren med intervallstart klokken 14.

Men da østerrikske Hauke skulle starte elleve og et halvt minutt over to, var det kun en tom port som ble filmet. Samtidig er det krisemøte i det østerrikske skiforbundet på utøverhotellet.

Det er flere løpere som sto på startlisten til dagens 15 kilometer, uten å starte. Disse er Andreas Veerpalu og Karel Tammjarv fra Estland og kasakhstaneren Aleksej Poltoranin, men VG kjenner ikke til hvorfor. Den estiske avisen Õhtuleht skriver at de to førstnevnte ikke starter etter dopingmistankene.

De to østerrikerne skal ha blitt avslørt mens de gjennomførte bloddoping, skriver Kronen Zeitung. Strafferammen skal være på opp mot ti år, ettersom doping er ulovlig i Østerrike, skriver de videre.

Legene pekes ut som bakmenn i et internasjonalt nettverk, og er sterkt mistenkt for å ha dopet toppidrettsutøvere over flere år. Den anerkjente tyske avisen Züddeutsche Zeitung skriver at det er snakk om Mark Schmidt (omtalt som Mark S. i pressemeldingen).

Dette er ikke første gang at legen Mark Schmidt kobles til doping: Etter at den østerrikske syklisten Bernhard Kohl testet positivt for EPO-varianten CERA i Tour de France i 2008, la han raskt kortene på bordet.

SPRINT: Dominik Baldauf (t.v.) og Max Hauke etter søndagens lagsprint i Seefeld. Foto: BARBARA GINDL / APA / NTB SCANPIX

Det var den tyske dopingjournalisten Hajo Seppelt, som er tilknyttet den tyske TV-kanalen ARD, som først meldte om razziaen, som fikk navnet «Operasjon Aderlass (årelating)».

Seppelt skriver videre at etterforskningen antakelig er relatert til Johannes Dürrs uttalelser i ARD-dokumentaren «En skiløpers dopinghistorie». Dürr ble under Sotsji-OL i 2014 utestengt for systematisk doping over lengre tid, og har inn mot VM snakket med blant andre svenske Expressen om hvor lett det var for ham å dope seg - og at han tror «alle kan gjøre det».

Politirazziaene skal ha vært i Seefeld og i tyske Erfurt, koordinert mellom østerriksk og tysk politi. Doping er et straffbart lovbrudd i Østerrike og derfor er politiet koblet inn.

Les også

 1. Dopingdømt østerriker tror Johaugs historie er oppdiktet – slik svarer den norske stjernen

  SEEFELD (VG) I et stort intervju med Expressen sier den dopingdømte langrennsløperen Johannes Dürr (31) at han tror…

Mer om

 1. Vintersport
 2. Ski-VM 2019

Flere artikler

 1. Tysk dopingjournalist ber folk våkne etter razzia i ski-VM

 2. Dopingjournalist: Johannes Dürr arrestert i Innsbruck

 3. Dürr dopet seg til det siste – blodposene merket «Lucky Luke», ifølge ARD

 4. Pluss content

  Slik ble dopingens sanne ansikt avdekket i ski-VM

 5. Doping-Hauke i brev til Nystad: – Du kunne stoppet meg om du ble ansatt tidligere

Fra andre aviser

 1. Mener dopingskandalen etter VM bare vil vokse: – Jeg er ikke i tvil

  Bergens Tidende
 2. Betinget fengsel for dopingtatt langrennsløper

  Bergens Tidende
 3. Ble tatt på fersken i VM. Nå har skandaleløperen fått straffen sin.

  Bergens Tidende
 4. Dopingrazzia i ski-VM: Fem utøvere er pågrepet

  Bergens Tidende
 5. Dopingrazzia i ski-VM: Fem utøvere er pågrepet

  Aftenposten
 6. Ble tatt på fersken i VM. Nå har skandaleløperen fått straffen sin.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder