Ber landslagsledelsen gi Stavås Skistad (19) klarsignal til VM

LANGRENN

LILLEHAMMER/OSLO (VG) Junioren Kristine Stavås Skistad (19) var eneste norske i sprintfinalen på Lillehammer. Nå mener NRK-ekspert Fredrik Aukland at hun bør få klarsignal til VM allerede nå.

Publisert: Oppdatert: 30.11.18 17:51

– På en dag da Maiken Caspersen Falla er syk er det junioren Stavås Skistad som redder Norges ære med en meget sterk femteplass. Det er i en løype som overhodet ikke passer henne og det viser at hun er høyaktuell kandidat til VM og bør begynne å få klarsignal til det allerede nå, sier Aukland til VG.

Han mener et klarsignal nå vil sørge for at Stavås Skista kan konsentrere seg om junior-VM og deretter gå NM og verdenscup i Lahti februar før VM.

– Vi har fem plasser i VM og hun er god nok. Det er ingen tvil om det, sier Aukland.

At sprinttalentet fortsatt er fersk i verdenscupsirkuset, så man etter prologen. Mens de andre jentene valgte sine heat på røde mentometerknapper, var ikke 19-åringen å se noe sted. I sporet var derimot Stavås Skistad bedre enn de fleste.

Etter en imponerende prolog (sjette beste tid), kvartfinale og semifinale var hun eneste norske jente i finalen. Mot fire svensker, deriblant regjerende olympisk mester Stina Nilsson, og Sadie Bjornsen (USA).

Men der ble det for tøft i den tunge løypa, og i mål var hun nummer fem. Svenske Jonna Sundling (23) slo landskvinnen Nilsson på oppløpet og tok en overraskende seier.

– Sverige er den største konkurrenten nå. Der blomstrer det bra, mens Norge har større utfordringer med spesielt sprint, sier Aukland som mener det kan bli et mer generelt bilde på skisporten på damesiden fremover med tanke på sterke svenske resultater i junior-VM.

– I en lettere løype skal jeg henge i ryggen hennes, sa Stavås Skistad selv etter løpet om Stina Nilssons tempo i finalen.

VG Live: Vi fulgte sprintfinalene her

Stavås Skistad ser selv at hun nå er Norges nest beste sprinter, da Maiken Caspersen Falla meldte sykdomsforfall.

– Dersom de fleste norske eller gikk så er jeg vel det, sier Stavås Skistad.

– Det er morsomt å vise at man har noe her å gjøre. Spesielt i disse løypene her. Her var det vel ingen som trodde jeg skulle gå videre etter en kvartfinale eller semifinale, sier Stavås Skistad.

19-åringen har kun gått verdenscup én gang tidligere, i Drammen våren 2018. Da ble hun nummer 51 i prologen. I sesongåpningen på Beitstølen, et halvt år senere, ble hun kun slått av Maiken Caspersen Falla. Og under Norgescupen på Gålå vant hun skøytesprinten overlegent.

– Kan du kreve å gå verdenscup før jul?

– Jeg regner med at jeg kan få gå om jeg vil . Men jeg tror ikke det er planen, sier Stavås Skistad.

Landslagstrener Ole Morten Iversen mente junioren overgikk hans forventninger i den tøffe løypa.

– Hun er per i dag den nest beste sprinteren i Norge, sier Iversen og gjør det klart at Stavås Skistad er nær en mulighet til å få gå i VM nå.

Johaug og Weng røk i prologen

Syv norske jenter kom seg videre fra prologen. Det gjorde derimot ikke Therese Johaug eller Heidi Weng, som begge endte utenfor topp 30.

Raskest var svenske Falk, som hadde landskvinne Nilsson og Charlotte Kalla under to sekunder bak på 3.- og 5.-plass. etter prologen.

I semifinalen ble det en ren svensk-norsk duell mellom Stavås Skistad og Østberg mot Nilsson, Kalla, Jonna Sundling og Evelina Settlin.

Og der imponerte Stavås Skistad nok en gang. På oppløpet var hun riktignok bak suverene Nilsson, men sisteårsjunioren holdt tre svensker bak seg og kvalifiserte seg til finale.

Mini-touren på Lillehammer fullføres med 10 km fri på lørdag og 10 km klassisk jaktstart på søndag.

Her kan du lese mer om