Skikaos da Østberg vant: - Herregud hvordan skal dette bli?

OBERSTDORF (VG) Ingvild Flugstad Østberg spurtslo russiske Natalia Neprjajeva og vant den fjerde etappen i Tour de Ski. Skivalget ble avgjørende da svenskene feilet så mye at Stina Nilsson lo.

For etter tett snøvær onsdag som nå forsterkr seg under herrenes renn utviklet det seg til å bli en duell mellom Ingvild Flugstad Østberg og russiske Natalia Neprjajeva på onsdagens 10-kilometer i Oberstorf.

– Stakkars USA og det svenske laget, kommenterte NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

For under rennet som 28-åringen fra Gjøvik vant på målsrtreken var det så krevende skiføre, spesielt for enkelte favoritter, at man lett så hvordan utøverne slet underveis. Noen spant, andre kladdet og det ble strekk i feltet.

– Det var vanskelig på skitest og jeg fikk ikke noen god følelse. Jeg stolte bare på smøreren til slutt. Det ble rubb og jeg følte ikke rubbskiene var bra heller på skitest, sier Østberg og snakker om valget av ski der sålen blir preparert for nullføre med å rive opp skisålen med sandpapir.

Underveis så man at sammenlagtrival Jessica Diggins slet med skiene og måtte kjempe seg fremover i løypa. Slet gjorde også Stina Nilsson som tydelig slet med kladder under skiene. At hun hadde dårlige ski la hun ikke skjul på.

– Det kostet veldig mye krefter å gå her i dag, sier hun og ler av hvor ille det var.

Nilsson stoppet opp og måtte omtrent dra av kladder under skiene og Diggins tapte mye tid i sammendraget.

PALLEN: Ingvild Flugstad Østberg ble flankert av to russiske løpere da han hun vant den fjerde etappen onsdag. Her poserer hun med Natalia Neprjajeva (t.v.) og Anastasija Sedova. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Både Nilsson og Diggins endte til slutt et snaut minutt bak Flugstad Østberg, og tapte samtidig enda mer som følge av bonussekundene den norske jenta tilegnet seg.

Samtidig så det ut som russerne igjen hadde meget gode ski i motbakkene da de truet Flugstad Østber til siste meter på 10-kilometeren.

– Jeg skal innrømme at det var variasjon på hvordan skiene føltes underveis. De første hundre meterne tenkte man «herregud hvordan skal dette bli». Så satt det veldig bra og så var det glatt. Men alt i alt så tror jeg at jeg hadde veldig bra ski og så var det vel andre som slet mer, sier Ingvild Flugstad Østberg.

I rennet gikk også Heidi Weng med forstuet tommel etter gårsdagens fall på sprinten:

Ingvild Flugstad Østberg er nå 24,1 sekunder foran Neprjajeva i sammendraget før torsdagens jaktstart. Til neste løper er det over minuttet.

– Hvis det er andre nasjoner som har bommet veldig så syns jeg ikke det er noe gøy, sier Østberg.

Østberg overtok samtidig ledelsen i verdenscupen, to poeng foran Therese Johaug, som ikke går Tour de Ski.

Russiske Anastasija Sedova ble nummer tre, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok en oppmuntrende fjerdeplass.

Skadde Heidi Weng ble nummer åtte, mens Lotta Udnes Weng endte på 17.-plass.

Torsdag er det jaktstart. Ingvild Flugstad Østberg går da ut 24,1 sekunder foran russiske Neprjajeva.

Mens Ingvild Flugstad Østberg har åpnet bra i Tour de Ski, har det gått tyngre for Heidi Weng:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder