DUO: Eirik Myhr Nossum og Petter Northug jr fotografert under NM på Lillehammer i 2014. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Eks Northug-trener blir ny landslagstrener

Eirik Myhr Nossum (30) er ansatt som ny landslagstrener i langrenn.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Han var trener for Petter Northug fram til våren 2014. Han har siden jobbet i Lyn.

– Dette er en kjempemulighet for meg, og jeg gleder meg veldig til å komme i gang. Jeg ønsker å bidra til at Norge fortsatt skal være verdens beste langrennsnasjon fremover, sier Nossum i en pressemelding.

Den nye landslagstreneren skal bidra med sin kompetanse mot begge herrelagene, og jobbe tett med begge herretrenerne. Nossum kommer til å jobbe tettest på utøvere fra Østlandet, samt ha en viktig rolle i utviklingsprosjekter for Norges Skiforbund Langrenn, heter det videre i pressemeldingen fra NSF.

Les også: Løfshus ber WADA komme til bunns i dopingpåstandene.

– Jeg tipper at Petter Northug synes dette er en grei løsning, sier NRKs langrennskommentator Jann Post til VG.

Eirik Myhr Nossum har gått gradene i langrennssporten, og har de siste to årene hatt en sentral rolle i Osloklubben Lyn.

Han har vært smører, servicemann, trener, hovedtrener, sportslig leder og daglig leder for både utøvere, team og klubb, men altså aldri tidligere landslagstrener.

– Han har vært i sirkuset i lang tid, nært knyttet til Petter Northug. Dette viser at skiforbundet ikke bærer noe nag til dem som har jobbet i Northugs lag, sier Jann Post.

– Med Tor-Arne Hetland tett på det som skjer i Trøndelag, er det fint å ha Nossum i Oslo-området.

Les også: Legkov om dopingbeskyldningene: - Dette er bare tull.

– Er du overrasket over at Nossum er valgt?

– Det er ikke noe tradisjonelt valg, men en kar med mange års erfaring på høyeste nivå til tross for alderen. Vidar Løfshus har jo ikke alltid vært enig med Team Coop, men Nossum har vært ute derfra en stund nå, sier Post.

Nossum er en barndomsvenn av Northug. Flere medier skrev våren 2014 at han fikk sparken, men han sa senere dette til NRK:

– Jeg synes det er interessant at det står i mediene at jeg har fått sparken når vi ble enige om å gå hver vår vei for halvannen måned siden, sa han for nøyaktig to år siden.

Les også: Northug ville samarbeide - får blankt nei.

Sotsji-OL ble en nedtur for Petter Northug, som ble uten medaljer i Russland. Så kom han tilbake med et smell i 2015 da han tok fire gull i Falun. Da hadde Stig Rune Kveen vært hans trener siden august 2014.

– Vi kjenner Eirik fra tidligere. Han har vært med oss på flere verdenscuprenn og gjort et godt inntrykk. Både utdanningen og kompetansen hans er solid. Vi tror at han kan bli en fin tilvekst i trenerteamet og som utøverne kommer til å få nytte av, sier landslagssjef Vidar Løfshus om ansettelsen av den nye landslagstreneren.

Eirik Myhr Nossum er utdannet ved Norges Idrettshøgskole og har mastergrad i idrettsfysiologi.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder