Slik virker salbutamol

Lege: – Medisinen gjør at han kan konkurrere på lik linje med andre

Det er kun lov å gi 1600 mikrogram av astmamedisinen salbutamol per dag. En uenighet i tolkningen av reglene gjorde at Martin Johnsrud Sundby (31) fikk nesten ti ganger så mye.

  • Jørund Wessel Carlsen

Artikkelen er over tre år gammel

Ifølge Skiforbundet viser studier at om lag 10 prosent av dosen som blir puttet inn i forstøverapparat, blir inhalert og opptatt i kroppen.

Sundby har slitt med astma siden han var barn, og da sykdommen forverret seg i desember 2014 startet han med bruk av astmamedisinen ventoline, fortalte landslagslege Knut Gabrielsen på pressekonferansen onsdag ettermiddag.

Ventoline innholder virkestoffet salbutamol, som er en såkalt beta-2-agonist. Det brukes i behandlingen av astma og KOLS.

Bakgrunn: Sundby utestengt etter brudd på dopingregler

Alle beta-2-agonister er forbudt både i og utenfor konkurranse, unntatt inhalasjon av blant annet salbutamol inntil 1600 mikrogram på et døgn. Etter at sykdommen forverret seg i 2014 har Sundby fått totalt 15 000 mikrogram fordelt over tre doser i løpet av et døgn – nesten ti ganger over lovlig dose.

TWITTER-LEGE: Wasim Zahid. Foto: Janne Møller-hansen

– Det er forskjell på om man tar det i en forstøver eller med vanlig spray. Når man tar med forstøver er doseringen helt annerledes. Med forstøver ligger de på litt høyere doser, så da blir det 5 000 mikrogram, forklarer lege Wasim Zahid til VG.

Dette krangler de om

Under pressekonferansen på Ullevål stadion demonstrerte landslagslege Gabrielsen hvordan det fungerer, og stridens kjerne dreier seg om «hvorvidt det er dosen som legges inn i et forstøverapparatet eller dosen som pustes inn i lungene som gjelder».

Norges Skiforbund mener det er luften som pustes inn i lungene som er gjeldene, mens det internasjonale dopingbyrået (WADA) mener dosen som legges i apparatet skal være gjeldende.

NRK-ekspert: Svært uheldig for Sundbys omdømme

– Regelen som Martin Johnsrud Sundby har brutt, er uklar. De aller fleste leger ville forstått regelen slik den norske landslagslegen gjorde: At det er mengden stoff som er inntatt som betyr noe, og ikke mengden som puttes inn i apparatet. Etter at saken ble kjent for oss, er det selvsagt at ikke noen av våre utøvere er blitt foreskrevet salbutamol på forstøverapparat., sier sjefslege Roald Bahr ved Olympiuatoppen.

Slik fungerer salbutamol

Medisinen er nødvendig for at Sundby skal kunne konkurrere mot de andre i verdenscupen.

– Astmatikere får spasmer i luftveiene, og da blir pusterøret trangere. Medisinen gjør at luftveiene slapper av, slik at de blir normalt store igjen, forklarer Wasim Zahid til VG.

– Hvor prestasjonsfremmende er det?

– Det er jeg usikker på. Jeg kan kun kommentere behandling av pasienter, men hvis du har trange luftveier og bruker medisinen kan du konkurrere på lik linje med andre, sier Zahid.

Les også: Lagkameratene i doping-sjokk

– Hvis en person med normale luftveier tar middet vet jeg ikke om de blir mer åpne, men hvis dopingekspertene mener det er ulovlig å bruke det har det sikkert en prestasjonsfremmende effekt, svarer Zahid.

Norsk syklist kastet ut av laget

Ifølge nettstedet dopinglist.com er Sundby utøver nummer 49 i rekken som utestenges for ulovlig bruk av salbutamol. Ti saker har endt med to års utestengelse, mens 20 av dem har endt i en advarsel, melder nettstedet.

I fjor ble den norske syklisten Vegard Robinson Bugge utestengt for det samme middelet. Han ble utestengt i fire måneder, og ble kastet ut av profflaget. Fo rto år siden ble også Diego Ulissi utestengt i ni måneder etter for høye salbutamol-verdier.

– Denne dommen handler ikke om at jeg har oppnådd en konkurransefordel, og den handler heller ikke om at jeg har fått i meg mer enn en lovlig dose. Derfor er det utrolig vanskelig for meg å godta denne dommen, sa en preget Martin Johnsrud Sundby på pressekonferansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder