FULLSTENDIG OVERLEGEN: Her er Therese Johaug, VM-dronning i Falun, på vei mot gull på lørdagens tremil. Den norske utøveren stakk ifra allerede etter drøyt seks kilometer. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Historisk dag i Falun: Johaug sørget for tidenes norske gullfest

Norge slo egen VM-gullrekord - står med ni gull i Falun

FALUN/OSLO (VG) Aldri tidligere hadde Norge - eller noen annen nasjon - tatt mer enn åtte gull i et ski-VM. Det var før Therese Johaug (26) viste kjempekrefter på den klassiske tremilen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lørdag 28. februar ble ikke bare en stor dag for Therese Johaug, som på imponerende vis satte konkurrentene på plass på 30-kilometeren og med det sikret seg sitt tredje gull i VM.

Lørdag 28. februar ble også en stolt og historisk dag for skinasjonen Norge, som på mesterskapets nest siste konkurransedag kunne juble for sitt niende gull i Falun.

Det er en forbedring av Norges rekord fra VM i Holmenkollen i 2011, hvor Norge tok åtte gull. De åtte gullmedaljene ble gjentatt under VM i Val di Fiemme for to år siden.

I år var det imidlertid tid for å utvide gullsamlingen ytterligere.

Marit Bjørgen (sprint), Petter Northug (sprint), Therese Johaug (fellesstart med skibytte), Rune Velta (hopp, normalbakke), Ingvild Flugstad Østberg/Maiken Caspersen Falla (lagsprint), Finn Hågen Krogh/Petter Northug (lagsprint), Norges damelag (stafett), Norges herrelag (stafett) og Therese Johaug (30 kilometer klassisk) har i tur og orden sørget for tidenes gullfest i et ski-VM.

Les også:På vei til å knuse egen VM-gullrekord

Det utgjør ni gull på 18 øvelser så langt.

– Prestasjonsmessig er det ikke tvil om at Falun-VM nå er bedre enn Oslo-VM. Så får man regne ut det relative begrepet etter eget forgodtbefinnende, sier idrettshistoriker Tom A. Schanke til VG.

Han sikter til at antall øvelser har økt med årene (men 21 øvelser har vært gjennom en flere VM nå).

– I Oslo-VM i 1982 tok vi for eksempel én medalje mer enn det var antall øvelser. Det klarer vi ikke nå. Og i Oslo-VM i 1930 tok vi ni medaljer på fire øvelser. Men dette blir nesten umulig å sammenligne nå. Jeg tror vi vinner laghoppingen (senere lørdag), tar sølv i kombinert og at en av gutta klarer bronse på femmilen søndag. Isåfall får vi to gull mer og to sølv færre enn Holmenkollen-VM 2011 (8-6-6), sier Schanke.

Det gjenstår altså tre øvelser: Laghopp-konkurranse lørdag kveld, morgendagens femmil og lagsprint i kombinert som begynner klokken 16.00 - der Magnus Moan og Håvard Klemetsen har los på medalje.

VG snakket med skipresident Erik Røste om det norske gullrushet tidligere i VM. Han lover at Norge er innstilt på å dele langrennskunnskapen med resten av verden.

– Vi hadde en åpen juniorlandslagssamling i fjor og delte under junior-VM i Kasakhstan ut invitasjon til en ny samling i august. Etter en uke har Sverige, Finland, Tyskland, USA, Canada, Italia, Slovenia og Tsjekkia meldt seg på. Vi sitter ikke på noen fasit, men deler gjerne våre erfaringer. Det kommer også til å skje på det internasjonale trenerseminaret i forbindelse med Trondheims VM-søknad, lover han.

I Oslo og i Val di Fiemme var gullprosenten 38. Om Norge stopper på ni gull på 21 mulige i Falun, vil Norge ha vunnet 43 prosent av øvelsene.

Med klaff også i de gjenstående konkurransene kan prosenten overstige 50 - i så fall for første gang siden Berit Aunli og Norge tok syv av 13 VM-gull på hjemmebane i 1982.

VG satte før VM søkelyset på statusen for langrennssporten internasjonalt og hvordan interessen for sporten faller i Europa. I Norge har det samtidig vært en voldsom oppgangstid for langrenn både i sporet og økonomisk, der Norge slår knockout på konkurrentene, noe som også gir mange løpere mulighet til å satse maksimalt.

Per nå er altså åtte av ni VM-gull i Falun tatt i langrenn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder