- GLEMTE SKUFFELSEN: Magnus Moan (t.v) mottok sølvet på podiet i Cavalese sammen med Magnus Krog, Håvard Klemetsen og Jørgen Graabak. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Tror bare gull kan gjøre norsk kombinert populært

Magnus Moan: - Urettferdig at vi gjør alt rett, men likevel får et slag i trynet

VAL DI FIEMME (VG Nett) Norsk kombinert sliter med å få publikum på sin side. Derfor føler ikke Magnus Moan (29) at laget lykkes når de tar VM-sølv.

Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Søndag kveld fikk Moan sølvmedaljen levert på en høytidelig seremoni i Cavalese sentrum. Et tettpakket torg hyllet kombinertløperne.

- Jeg glemte skuffelsen da jeg sto der oppe sammen med laget, sier Moan til VG Nett.

Timer tidligere tok Moan sølv sammen med lagkameratene Håvard Klemetsen, Jørgen Graabak og Magnus Krog. 29-åringen tapte spurten om gullet.

VG Nett spurte ham da om han følte laget hadde lykkes.

- Jeg har lyst å si nei, men jeg tror det ble en dritspennende konkurranse å se på. Det er slik at vi nordmenn er bortskjemt med gullmedaljer, og jeg bor på et hotell der det renner inn med dem. Selvfølgelig er norsk kombinert nødt til å lykkes og få gode resultater, men nivået er høyt og laget vårt ungt, sier Moan.

- Vi driver ikke med dette for å bli nummer to.

Lunken kombinert-stemning

Kombinert er ingen idrett som fyller tribunene på hverken hopp- eller langrennsstadion i VM-byen Val di Fiemme. Det er gratis å komme inn på konkurransene, men likevel er det knapt mer enn halvfullt.

Heller ikke i Frankrike, nasjonen som har tatt begge de to første VM-gullene, drar kombinert folket til løypene.

- Interessen for kombinert er ikke stor i Frankrike. Det produseres noen stjerner, som Jason Lamy Chappuis (to gull i dette VM, journ. anm.), men det er likevel ikke mange som kjenner ham, sier sportsjournalist Jean Pierre Bidet fra den franske avisen L'Equipe til VG Nett.

MIDDELS KOMBINERT: Jean Pierre Bidet fra Frankrike følger kombinert for L'Equipe under VM. Frankrike, Italia og Tyskland er blant landene som også sliter med liten interesse for kombinert. Foto: Øyvind Askeland

Vant i 2005

Etter laghoppingen søndag formiddag snakket VG Nett med Moan. En svært engasjert kombinertløper var tydelig oppgitt over at hverken han eller de andre norske tar gull i mesterskap.

Det er tolv år siden et individuelt gull i kombinert (Bjarte Engen Vik i Lahti), men i 2005 var Magnus Moan med å vinne gull med VM-laget i Oberstdorf.

Åtte år etter går ikke alt på skinner.

- Vi er avhengige av å lykkes for å skape interesse rundt sporten. Det er så urettferdig at hver gang vi jobber og gjør alt rett, får vi likevel et slag i trynet igjen. Det er så jævlig tungt å takle slike ting, gang, på gang, på gang, sier Moan.

- Når jeg snakker om dette kommer følelsene igjen, men jeg kan enten grave meg ned eller se fremover. Jeg velger å se fremover, fortsetter han.

Treneren: - Skjønner Magnus

Fremover ser også Moans trener Kristian Hammer. Han skjønner godt frustrasjonen, men mener sølvet er en prestasjon kombinertlaget bør være stolte av.

- Jeg skjønner at Magnus, som hater å tape, kjenner litt på dette. Han tar nok dette på sin kappe og han hadde lyst på det gullet. Jeg skjønner det. Men når dette får roet seg tror jeg han får gledet seg over det vi gjorde, sier Hammer til VG Nett.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder