Northug gir seg selv frist til 15. desember på å finne formen

BEITOSTØLEN (VG) Petter Northug (32) pakket sammen og reiser til Trondheim etter å ha blitt slått ut av prologen. Etter neste helg må han gjennom labtest for å sjekke at kroppen er klar for verdenscuprenn.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Skøytetakene til Northug var ikke raske nok til å kvalifisere seg til kvartfinalene. Han ble nummer 35, 86 hundredeler for sent ute til å ta 30.-plassen.

les også

Petter Northug slått ut i prologen

Nå gir han seg selv frist til 15. desember på å finne formen. For høydesamlingen fra midten av desember er nøkkelen for ham til å finne formen denne sesongen.

– Jeg drar ikke på høydeopphold da om det ikke fungerer, så det må fungere da for at det skal være aktuelt. Hvis det ikke fungerer er det ikke vits med høyde heller, sier Northug til VG etter prologen, som gikk slik:

les også

Derfor er Johaug fortsatt stjerne blant det norske folk: – Fremstår ikke som skurk eller jukser

Gålå neste helg

Han mener kroppen har fungert siste uken. Planen er to renn under Norgescup på Gålå kommende fredag og lørdag.

– Dersom det ikke gås fort på ski fra midten av desember er det slutt. Det er siste. Da er kvaliken over. Så får vi se om det blir noe mesterskap, sier Northug.

Men etter at han gått rennene på Gålå neste helg må han gjennom en test på tredemølle med målinger for at han skal bli klarert til flere renn.

les også

TV 2 bekrefter: Har inngått avtale med Petter Northug

Sprinttrener Arild Monsen åpner opp for at Northug kan gå verdenscup på Lillehammer den første helgen i desember. Men etter rennene på Gålå må Northug gjennom en test på tredemølle for å tallfeste om kroppen tåler hardkjør, for å bli klarert til nye renn.

– Vi vil måle om han tåler fysisk belastning først i så fall, sier Monsen.

– Jeg må vise en bra test. Det er på en måte eksamen før jul. Så jeg blir litt som en student fremover. Stryker jeg på den da må jeg se om jeg gidder å sette meg på skolebenken etter jul, sier Northug, som sammenlignet seg med nissen:

– Legge seg i hi

Testen er en såkalt laktatprofil og måler hva kroppen tåler av belastning på ulik fart. Den må gå mye bedre enn den testen han hadde for ti dager siden.

– Er den ikke mye bedre så er det bare god natt og legge seg i hi, sier Northug.

Men Northug sier foran smøretraileren til Skifobundet at han ikke tror det blir sprint på Lillehammer.

– Det er en minitour og bare et ledd i to løp der. Løypene på Lillehammer er et mareritt for denne kroppen, sier Northug, som tok gårsdagens disking med smil:

Arild Monsen mener imidlertid pilen peker rett vei.

– Det viktigste for meg var å høre hvordan kroppen føltes da han våknet i morgen. Det var helt greit. Det er ikke noe fullstendig takras det han gjør i dag, selv om det er for dårlig, sier Arild Monsen, sprinttrener, som har måtte tåle fleip fra Northug tidligere:

Klæbo ble slått

Raskest i prologen var Gjøran Tefre, som sist sesong reagerte da han ble vraket til sprinten i Drammen. 23-åringens tid ble 3:12,27 – 11,22 sekunder foran Northug.

Johannes Høsflot Klæbo, ansett som verdens beste sprinter, var som vanlig sterk i prolog og ble nummer to 1,12 sekund bak Tefre.

les også

Nils-Ingar Aadne om samboer Ida Eides tragiske bortgang: – Det er et sjokk. Det setter deg helt ut av spill.

Pluss content

De fleste «store navnene» gikk videre, men Sondre Turvoll Fossli, Fredrik Riseth og Even Northug skuffet og kom ikke til kvartfinale.

Emil Iversen imponerte i går, men var ikke særlig fornøyd med sin bror og servicemann:

19-åring raskest

19 år gamle Kristine Stavås Skistad fra Konnerud IL var raskest i prologen i kvinneklassen. Hun tok sølv på sprint i junior-VM sist sesong.

Skiskytter Tiril Eckhoff imponerte også i langrennssporet uten gevær på ryggen. Hun gikk nest raskest foran slovenske Vesna Fabjan.

TIL TOPPS: Kristine Stavås Skistad var raskest i prologen. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Olympia- og verdensmester i sprint, Maiken Caspersen Falla, ble nummer fire foran Ragnhild Haga.

– Det hadde jeg ikke trodd. Jeg har vært så nervøs og har nesten ikke sovet i natt, sier skiskytter Eckhoff.

les også

Derfor er Johaug fortsatt stjerne blant det norske folk: – Fremstår ikke som skurk eller jukser

Heidi Weng, som hadde en tung dag fredag, ble nummer 21.

PS! Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg stilte ikke i lørdagens sprint. Her møtte Johaug familien etter comebacket:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder