VM-medaljen glapp: Klemetsen slakter VM-arrangøren: – En fiasko

Skuffet Graabak om løypene: – Når det er badeland, må man bare svømme

FALUN/OSLO (VG) Håvard Klemetsen (36) kjempet lenge med skiføret og om bronsemedalje, men måtte gi tapt noen hundre meter før mål. Etter løpet slaktet han arrangøren og løypene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det er de verste forholdene jeg går på. Jeg har kanonski, takk til smørerne, men det var helt håpløst, sier en rasende Håvard Klemetsen da han snakker med VG etter dagens kombinertkonkurranse i Falun.

Han ville ikke snakke så mye om sin egen femteplass. I stedet brukte han tiden på å fyre løs mot den svenske arrangøren. 36-åringen fra Kautokeino startet tiraden da han ble intervjuet av NRK, og kritikken stilnet ikke akkurat gjennom resten av pressesonen.

På vei ut fra stadion ble han stående å klage høylytt foran det norske støtteapparatet, deriblant pressesjefene Espen Graff og Gro Eide.

– Jeg må få gi et stikk til arrangøren her. Jeg har ikke sett på maken til løssnø før. Vi er i et VM her og at de ikke klarer å lage bedre løyper, synes jeg er en fiasko. De kjører rundt med scooter rundt her 15 minutter før start, for å pynte - for det ser mykt ut - så det synes jeg er litt for dårlig, sa Håvard Klemetsen til NRK etter rennet.

Løypesjef Tobias Jönsson har foreløpig ikke besvart VGs anrop.

- Løypen var god nok, og den var lik for alle, sier renndirektør Lasse Ottesen til VG.

- Har ikke sjans

Han forteller at kombinertjuryen har et tett samarbeid med langrennjuryen, noe som er helt nødvendig fordi det er foregår stor aktivitet og testing av ski i løypene. Det ble testet med salting, men det er noe som tar lang tid før det fungerer.

- Vi fikk tilbakemelding om at løypene holdt bra. Vi beholdt løypen sånn den var. Det eneste vi gjorde var å pynte litt, vi komprimerte den litt, sier Ottesen.

Tyske Johannes Rydzek vant kombinertkonkurransen foran italienske Alessandro Puttin og franske Janson Chappuis.

- Det var selvfølgelig dyp og løs snø, men det er sånn for alle. For meg var det ok. Jeg er verdensmester nå, sier den tyske vinneren Johannes Rydzek til VG – mens han gliser bredt og ler litt.

Men Håvard Klemetsen så ikke et snev av humor i situasjonen.

- Sånn som Jørgen (Graabak): Han har et fantastisk utgangspunkt. Han hadde cirka samme utgangspunkt som da han vant OL-gull i fjor. Han har ikke sjans! Han veier 15 kilo mer enn Watabe og Frenzel og dem. Tror du han har fordel av å vasse ut i den dypsnøen? Han har ikke sjans! sier han engasjert til VG.

VG Direkte:Slik var kombinert-langrennet

- Hva med deg?

- Jeg er en del tyngre enn Frenzel og de gutta der, så jeg hadde ikke store forhåpninger. Jeg synes jeg jobber bra, og jeg har kjempeski. Jeg er med og kjemper om medalje helt inn.

- Ville du hatt større sjanse med bedre forhold?

- Det ville jeg ha hatt, men det er sånn det er. Shit happens!

- Hva kan arrangøren gjøre for å få orden på løypene?

- De må ta konsekvensene når det er mildt og i hjelgått. Enten må de stenge av løypene fra morgenen av, slik at den holder seg, eller så må de legge på kjemikalier tidligere. Det er så enkelt at de må se på værmeldingene, at det blir mildt. Vi kan ikke ha løypene åpen hele dagen hvis vi skal kunne få gode, jevne forhold til kombinertløperne klokken fire på dagen, som er det verste tidspunktet på dagen.

- Frykter du at dette blir et fiasko-VM?

- Nei, det blir ikke fiasko-VM. Men de må kunne ta litt selvkritikk og forhåpentligvis tar de konsekvensene av det.

«Badeland»

MISLYKTES: Kombinertløper Jørgen Graabak. Foto:Helge Mikalsen,VG

Det norske kombinerthåpet Jørgen Graabak var langt på vei enig med lagkamerat Klemetsen, men ønsket ikke å klage over de tunge VM-løypene etter målgang.

– Jeg hører det er flere som er misfornøyd, men jeg har ikke lyst til å stå her å klage. Når det er badeland, må man bare svømme. Det var et veldig løst føre. Jeg går ikke riktig teknisk på ski til å gå fort på det føret her, sier Graabak til VG.

VG Direkte:Slik var kombinert-hopprennet

Han gikk inn til en 8. plass, 52,6 sekunder bak Rydzek. Trønderen gikk ut i langrennsløypene ett minutt og ett sekund bak ledende Eric Frenzel.

OL-mesteren fra i fjor var rundt 20 sekunder bak teten ved siste passering, men tapte altfor mye de siste kilometerne. Han lot seg imponere over lagkamerat Klemetsen.

Bittert

– Håvard har en bra dag. Sterk konkurranse i hoppbakken og i skiløypa, oppsummerer Graabak, som også poengterer at han er i god form til senere øvelser i mesterskapet.

Klemetsen var med i en femmannsgruppe som hentet inn ledende Eric Frenzel etter rundt tre kilometer. Klemetsen så derimot veldig sliten uten når gruppen på seks nærmet seg mål. Etter at Rydzek og Pitting satte inn turboen rett før mål, måtte også Klemetsen gi slipp på bronsemedaljen.

– Det er et veldig bra langrenn av Håvard Klemetsen. Han er nok fornøyd med langrennet, selv om det er litt bittert å være så nære bronsen, sier kombinert-ekspert Peder Sandell i VGs VM-studio.

Klemetsen var 9,6 sekunder bak tyske Johannes Rydzek. Sølvet gikk til italienske Alessandro Pittin og franske Jason Lamy Chappuis tok bronsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FEMTEMANN: Håvard Klemetsen konstaterer at VM-medaljen glipper. Nordmannen gikk inn til en solid femteplass i fredagens kombinertkonkurranse. Foto:Helge Mikalsen,VG

Tung dag for Moan

En skuffet Magnus Moan måtte til takke med en 26. plass.

– Det var fryktelig tungt. En tung dag på jobben. Jeg har absolutt ingenting å skylde på. Jeg prøvde, men kroppen responderte ikke, sier Moan til NRK.

Norske Jan Schmid sprakk fullstendig og ble nummer 31.

Det ble et merkelig hopprenn for kombinertgutta tidligere på dagen med flere utsettelser før rennstart, i tillegg til at en rekke hoppere ble vinket av bommen underveis i rennet.

En stund var det et spørsmål om rennet i det hele tatt kunne gjennomføres fredag, eller om det skulle flyttes til lørdag morgen, men alle utøverne kom seg omsider nedover unnarennet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder