KLAR FOR SPRINTEN: Marit Bjørgen (t.v.) sammen med lagvenninne Ella Gjømle og landslagstrener Svein Tore Samdal, var i strålende humør på pressetreffet i OL-landsbyen Pragelato i går. Foto: Scanpix

Har mistet seks langrennsårganger

...men Bjørgen (25) er klar for sprintstafetten

SESTRIERE (VG) I norsk damelangrenn i dag finnes det ingen løpere mellom 27 og 33 år som hevder seg internasjonalt. Seks årganger er borte fra sporet.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Marit Bjørgen (25) står på start i dagens sprintstafett selv om hun har vært syk og legen sier hun ideelt sett aldri burde gått, fordi det ikke er andre jenter å sette inn etter at Hilde Gjermundshaug Pedersen (41) har blitt syk.

- Jeg fikk muligheten da Hilde ble syk. Jeg skal stille til start og gjøre mitt beste. Det er vanskelig å si hvordan det går og er forberedt på nedturer, sier Bjørgen, som i dag går sammen med Ella Gjømle (26).

Det har vært og er mange gode kvinnelige langrennsløpere i Norge. Flere av dem har nådd helt opp internasjonalt. Men mellom løpere som Bente Skari, Trude Dybendahl Hartz, Anita Moen og dagens stjerne Marit Bjørgen, er det et hull.

Ingen løpere født mellom 1973 og 1978 har klart å hevde seg. Blant seks strake årganger er det ikke én løper som har nådd opp.

- Hvorfor er et godt spørsmål, men jeg har ikke noe enkelt svar. Jeg tror det er mer tilfeldig enn en systemfeil at det er så mange årganger på rad som ikke nådde opp, sier Guri Knotten Hetland.

Hun var selv landslagsløper både som junior og senior. Som 26-åring sluttet hun å satse på langrenn på heltid.

- Ikke noe dårligere

Listen er lang over jenter født i disse årene som var store talenter, ble satset på, men som ikke slo gjennom.

- Jeg tror ikke våre talenter, forutsetninger og muligheter var noe dårligere enn hos dem født før og etter oss. Noen av konkurrentene våre internasjonalt drev nok med andre ting, men det er ikke noen forklaring for min del, jeg var ikke best i Norge heller, sier Knotten Hetland.

Inge Andersen var trener for juniorlandslaget og senere seniorlandslaget og hadde ansvar for mange av jentene som nå burde vært på toppen av karrieren statistisk sett.

- Dette handler ikke om fysiologiske faktorer som utbrenthet og overtrenthet, men mer helhetlige og psykososiale faktorer som skaper trygghet for å tørre å satse, sier Andersen, som nå er generalsekretær i Norges Idrettsforbund.

Løperne på dagens elitelandslag er født i årene 1979-1983. Pluss 1964-årgangen Hilde G. Pedersen. Dessuten er ti unge løpere inne i landslagssystemet gjennom junior- og impulslag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder