PRØVER IGJEN: Lørdag stiller Petter Northug til start i Tour de Ski for niende gang. Da starter jakten på den eneste tittelen i langrenn han ikke har. Foto:Pierre Teyssot,Afp

Kan Northug vinne på 9. forsøk?

KOMMENTAR: Etter åtte mislykkede forsøk er det logisk å spå at Petter Northug (28) ikke vinner Tour de Ski. Men kanskje alle gode ting kan være ni for Northug.

  • Camilla Vesteng

Artikkelen er over fem år gammel

Siden han slo gjennom i 2006 har Petter Northug vunnet. Han har vunnet mye. Men altså ikke Tour de Ski. Nå skal han forsøke igjen, for niende gang.

TROR PÅ NORTHUG: VGs langrennsjournalist Camilla Vesteng tror på Petter Northug i Tour de Ski på grunn av hans ekstreme vinnerskalle. Foto:VG,VG

Northug beviste at formen er på vei da han ble nummer to på 15-kilometeren i Davos. Sprintformen er også god, han ble nummer to på sprinten under verdenscupåpningen i Kuusamo. I Tour de Ski har han etter hvert en lang liste med 2. og 3. plasser.

Flere eksperter sier at den avsluttende slalåmbakken er et problem for Northug. Og den er en utfordring, det gjelder for så vidt for alle. Men i 2011 viste Northug at også han kan være en av de aller beste opp bakken i Alpe Cermis, han hadde den femte beste tiden da.

Egentlig er det litt vanskelig å forstå at Northug ikke har vunnet touren, for selv om slalåmbakken ikke passer ham best, så har Northug i en årrekke vært verdens mest komplette skiløper.

Northug har en unik vinnerskalle. Og jeg syns det er vanskelig å tro at Petter Northug ikke skal vinne når han står på startstreken. Til og med under OL i Sotsji tenkte jeg: Nå kommer han. Nå vinner han. Selv om han ble fullstendig parkert på OL-sprinten, så var det mulig å tro at han kom til å vinne femmila. For Northug er jo en vinner. Han har vunnet i hvert eneste mesterskap siden VM i Sapporo i 2007. Men i OL ble det altså null medaljer.

SÅ GLAD: Så glad ble Martin Johnsrud Sundby da han som første nordmann vant Tour de Ski på herresiden. Foto:Mattis Sandblad,VG

I fjor vant Norge for første gang i Tour de Ski. Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby kom først opp bakken. Er det Northug sitt år nå? Det er bare én sprint i år, det er ikke fordel Northug. For der noen er gode på distanse eller sprint, så leverer Northug på begge deler. Men på den annen side, så deltar ikke alle i Tour de Ski, noen lader opp til VM.

Spesialsprinterne pleier ikke å være med på Tour de Ski. Derfor kan resultatlistene overraske. Sundby ble for eksempel nummer tre på sprinten i Oberhof i fjor. Av de syv konkurransene er det bare to enkeltstarter. Det er fordel Northug. Han liker som kjent å jakte og fellesstarter.

Chris Jespersen ble nummer to i fjor. Han kan havne på pallen igjen. Han ble nummer tre på 15-kilometeren i Davos siste helgen før jul. Sjur Røthe fortjener tittelen outsider. Det samme er Calle Halfvarsson og Aleksander Legkov.

Martin Johnsrud Sundby kan vinne igjen. Han har en bunnsolid kapasitet, i tillegg skal han frakte 10-12 kilo mindre enn Northug opp slalåmbakken, det er et godt utgangspunkt. Flere eksperter holder både Sundby og Tour-kongen Dario Cologna som større favoritter enn Northug. Og det er de helt sikkert.

Det synes også på oddsen til Norsk Tipping. De har Johnsrud Sundby som favoritt til 2,05 ganger pengene for seier, mens man får 2,85 ganger pengene om Cologna skulle vinne. Petter Northug har fem i odds for Tour de Ski-seier, mens Jesperen har åtte, Legov 14, Røthe 15 og Halfvarsson 16.

Det er likevel mulig å se for seg Northug som vinner – fordi han er typen man har tro på rent instinktivt.

PALL I RØDT, HVITT OG BLÅTT: I fjor ble det helnorsk pall med Heidi Weng (3. plass), Therese Johaug (vinner) og Astrid Uhrenholdt Jacobsen (3. plass) i Tour de Ski. Det kan det bli igjen når man har sett den norske dominansen på kvinnesiden så langt denne sesongen. Foto:Mattis Sandblad,VG

På damesiden ligger det an til et for nordmen spennende oppgjør mellom Therese Johaug og Marit Bjørgen. Justyna Kowalczyk har ikke vært i nærheten av den norske duoen så langt denne sesongen.

Det er lettere å tro at Heidi Weng blir nummer tre, enn at en utlending tar den siste pallplassen. Charlotte Kalla stiller ikke til start. Hun forbereder seg til VM på hjemmebane om halvannen måned.

Den norske trioen er også Norsk Tippings favoritter til å vinne Tour de Ski. Johaug er favoritt til 1,65 ganger pengene, Bjørgen betaler 2,15 og Weng åtte ganger pengene. Skulle Kowalczyk finne formen vil det gi hele ti ganger pengene.

Det er i Falun det virkelig gjelder.

Men for Petter Northug er Tour de Ski den ene store tittelen som mangler. Det kan få frem det beste i trønderen.

Og da bør konkurrentene være advart.

Mer om

  1. Langrenn

Flere artikler

  1. Sture Sivertsen: Derfor vinner Martin

  2. Ragnhild Haga tok pallplass for Norges «superlag»: Bjørgen: - Sikkert frustrerende for utlendingene

  3. Bjørgen fornøyd selv om Johaug går inn hele forspranget i morgen

  4. Bjørgen og Østberg med knusende prolog

  5. Eksperter om Østberg: – Tidenes mulighet

  6. VGs VM-barometer: 12 gull i Falun

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder