Northug-manager: – Vil komme med en redegjørelse i løpet av noen dager

Langrennskomiteens leder: – Tydelig at de ønsker mer enn det vi tilbyr

UTE: Petter Northug er per nå utelukket av Norges Skiforbund til å delta i verdenscupen kommende vinter. Her er han avbildet etter gullet på femmila i Falun tidligere i år. Northug tok tilsammen fire VM-gull i Sverige. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Skiforbundet utelukker verdenscup-deltagelse for Northug

Etter mandagens møtevirksomhet har Norges Skiforbund konkludert med at Petter Northug (29) ikke får gå verdenscup kommende vintersesong.

Artikkelen er over fire år gammel

Northug har ikke svart ja til avtaleutkastet som Norges Skiforbund har tilbudt Northug-leiren en god stund, og i et langt skriv på egne hjemmesider melder Skiforbundet at Northugs mangel på svar betyr at han ikke kan konkurrere i verdenscupen for Norge.

«Norges Skiforbund er positiv til langsiktig, individuell sportslig tilrettelegging for våre utøvere, noe Petter og andre løpere har hatt i flere år. Vi er også positive og bidrar til at våre utøvere kan inngå personlige sponsoravtaler, noe alle våre beste utøvere har i dag. Derimot kan vi ikke akseptere at slike avtaler er i konflikt med forbundets egne, eksklusive avtaler. Det er dette saken med Petter Northug handler om», skriver forbundet i en pressemelding i dag.

– Vi registrerer pressemeldingen fra NSF. Vi vil komme med en redegjørelse i løpet av noen dager, sier Northug-manager Are Sørum Langås til VG etter å ha blitt gjort kjent med innholdet i pressemeldingen fra Skiforbundet.

– Er Northug-leiren også av den oppfatningen at Northug ikke går verdenscup kommende vinter?

– Utover det har jeg ingen kommentar, sier Langås.

Oddvar Brå: - Alle er tapere

Ble ikke enige

VG meldte tidligere i dag at Northug ikke hadde skrevet under på den foreslåtte avtalen fra skiforbundet innen tidsfristen. Han ble tilbudt en ettårsavtale, men krevde i stedet en treårsavtale.

I tillegg til dette ønsket han også større frihet, gjennom å representere landslaget over en kortere periode enn det han gjorde forrige sesong. Den foregående vinteren var Northug landslagsutøver i perioden mellom 1. november og 7. april.

Skiforbundet valgte å tilby Petter Northug den samme typen avtale som han hadde under VM-sesongen 2014/15, men at han ville få det de kaller «sportslig frihet». Avtalen som han har med Coop ville han kunne opprettholde frem til sesongstart, men deretter slutte seg til landslaget. Dette var altså ikke Team Northug interesserte i.

«Styret i Norges Skiforbund har konstatert at Petter Northug ikke har ønsket å skrive under på et tilbud fra langrennskomiteen til avtale for kommende sesong, en avtale som er tilsvarende den avtalen som han signerte før fjorårssesongen. Dette beklager vi sterkt da vi er av den oppfatning at Petter Northug har fått et raust tilbud om deltagelse på landslaget kommende vinter», skriver forbundet.

Les også: Dette er kravene Northug nekter å underskrive

Fristen gikk ut uten svar

Da Skistyret tok en «kuvending» på sitt eget vedtak i juni, og likevel kom frem til at de ville tilby Northug nok en spesialavtale, satte de en frist på omtrent tre måneder. Den har utløpt nå – og derfor har Skiforbundet kommunisert sitt ståsted i dag.

– Har Petter Northug svart ja eller nei til tilbudet deres?

– Vi har ikke fått svar. Han har unnlatt å svare. Så vi har hverken fått ja eller nei. Men det er tydelig at de ønsker mer enn det vi tilbyr, at det ikke var nok. Vi har gitt et romslig tilbud, sier leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad til VG.

– Hva er det Northug ønsker som dere sier nei til?

– Jeg går ikke i detaljer, men vårt mandat var begrenset. Vi har tilbudt samme avtale som i fjor og har ikke vært med på noe utover det, svarer Skogstad.

Les også: Northug mener konkurrentene trener feil

– Hvorfor tilbyr dere Northug kun en ettårsavtale?

– I utgangspunktet gjelder vedtaket fra 2014, der det ikke skal være muligheter for en slik spesialavtale i det hele tatt. Dette ble gjort om på etter ønske om å tilby Northug en avtale for kommende sesong og gi ham muligheten til å være med i en sesong til. Mandatet ga oss ikke mulighet for noe mer, hevder Skogstad.

LEDEREN I LANGRENNSKOMITEEN: Torbjørn Skogstad. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Han mener Northugs avtaletilbud består av privilegier ingen andre i Norges Skiforbund har.

– Hvor provoserende synes du Northug-leiren er i denne saken?

– Jeg har ikke lyst til å si at de er provoserende. Vi har hatt dialog og registrerer at vi er uenige. Det er Petter som tar avgjørelsen, sier Skogstad.

– Føler du deg sikker på at dette står – at Northug ikke deltar i verdenscupen?

– Jeg kan iallfall ikke bidra lenger, svarer langrennslederen.

Dårlig nytt

Tidligere landslagsløper Frode Estil mener det er dårlige nyheter for norsk langrenn at Petter Northug blir stående utenfor landslaget denne vinteren.

– Mange har lyst til å se Petter Northug i verdenscupen, det blir liksom ikke det samme med bare stakeløpene, og det er alltid ekstra spenning rundt Northug, han er en attraksjon, sier han til VG.

Samtidig sier Estil at han forstår Skiforbundets avgjørelse.

– Det står respekt av det de gjør. Selv Petter Northug må forholde seg til frister. Jeg forstår begge parter her, men Skiforbundet kan ikke slippe alt løs, da går det fort ut av kontroll.

Sjefen for nordiske grener i FIS (Det internasjonale skiforbundet), Jürg Capol, sier til VG at det beste er om alle de beste utøverne går.

Men i verdenscupen er vi ikke avhengig av en utøver. Northug har aldri vunnet Tour de Ski, så de beste vil være på plass når Tour de Ski starter. Men selvfølgelig vil mange i Sverige og Norge savne duellene mellom Northug og svenskene, sier Capol til VG.

Han mener langløp, som kan komme til å prege Northugs vinter, er langt unna statusen til verdenscupen.

– Hvem husker hvem som vant Vasaloppet og Marcialonga? Det er VM og verdenscupen sammenlagt som gjelder, sier Capol.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder