BLE GRANSKET: Anders Aukland (foran t.v.) og Tore Ruud Hofstad (t.h.), her sammen med Thomas Alsgaard (t.v.) og Frode Estil etter stafettgullet i VM i 2003, ble satt på en egen «mistenktliste» av FIS. Foto: Scanpix

FIS hadde dopingmistanke mot to nordmenn

Saltin opplevde stemning på Gardermoen-møte som «aggressiv»

Her er blodverdiene som ga Anders Aukland mistenkt-status

Aukland vil at Skiforbundet legger frem alle blodverdier

Det internasjonale skiforbundet hadde to norske langrennsløpere på sin «mistenktliste» for ni år siden: Anders Aukland (41) og Tore Ruud Hofstad (34).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL


I kveldens dopingdokumentar på SVT navngis bare Aukland. Den tidligere gullvinneren fra OL i 2002 konfronteres med høye blodverdier like etter å ha gått i mål i Marcialonga.

Les også: Aukland føler seg sviktet av Skiforbundet

Men VG vet at også Ruud Hofstad var i kikkerten til FIS for ni år siden. Men han fikk senere et sertifikat fra FIS, som viste at han var født med naturlig høye blodverdier.

Det var tidlig i 2005 at lederen av den medisinske komiteen i FIS, professor Bengt Saltin, reiste til Norge for å møte norske idrettsledere. Møtet fant sted på Gardermoen, tidlig på året.

- I Norge var stemningen aggressiv og avvisende. Det skjedde ikke da jeg møtte ledere for andre nasjoner som også sto på listen, sier Saltin til VG.

Han ga aldri fra seg navn på utøverne FIS hadde fattet mistanke til, på bakgrunn av høye og varierende blodverdier.

- Stilte mannssterke

Bjørnar Håkensmoen var sportssjef for det norske langrennslaget i 2005. I motsetning til landslagstrener Krister Sørgård, som ikke erindrer noe møte og sier at det «aldri har vært et tema», husker Håkensmoen episoden godt:

- Jeg kan ikke huske at stemningen var aggressiv. Men når vi ble innkalt til et møte med FIS, så stilte vi mannsterke med trenere, leger og folk fra politisk hold. Vi fylte møterommet. Og det ble diskusjoner da vi ble presentert for slike antydninger uten at det ble nevnt navn, sier han til VG.

Han sier at blodverdiene de fikk se var innenfor det landslagsledelsen kalte «normale svingninger ut fra hvor man oppholdt seg».

Nå kan VG vise blodverdiene til Aukland som fikk FIS til å sette ham opp på en såkalt «mistenkt-liste». VG sitter på en omfattende liste med snaut 5000 blodprøver gjennomført av FIS på norske og internasjonale løpere på 2000-tallet.

Av disse er 2700 verdier på herreløpere. Og 22 av dem tilhører Anders Aukland. Han har gitt VG tillatelse til å publisere blodverdiene, som er tatt både i og utenfor konkurranse.

- Jeg hadde enda høyere verdier på våre egne blodtester. Jeg var godt over 17 i hemoglobin når vi var på høydesamling i Stelvio og Seiser Alm, sier Aukland.

DOPINGEKSPERT: Svenske Bengt Saltin, her avbildet for et år siden. Foto: Ole Kristian Strøm

- Veldig ubehagelig

Han er aldri fått startnekt eller blitt bedt om å avlegge blodprøve to ganger på grunn av høye verdier. Aukland avviser bestemt at han har noe som helst å skjule.

- Slik saken blir fremstilt, oppfattes det personlig som veldig ubehagelig. Det å bli koblet til juks er den desidert verste opplevelsen man kan ha, sier 41-åringen om SVTs dopingdokumentar.

Aukland ønsker nå at Skiforbundet legger frem det han kaller det enorme materialet med blodverdier de sitter på.

Han vektlegger at holdningen i landslagsmiljøet, slik han opplevde det, var krystallklart mot doping.

Aukland målte i gjennomsnitt 15,8 i hemoglobin. Høyeste måling var 17, laveste var 14,6. Dopingjegerne er opptatt av svingninger i verdiene, samt forholdet målt opp mot «unge blodceller». VG sitter også på disse tallene.

FIKK DISPENSASJON: Tore Ruud Hofstad i aksjon i Davos i 2007. Foto: Magnar Kirkenes

- Dette er de offisielle verdiene til FIS. Norges Skiforbund har også mange målinger som viser samme variasjoner, sier Aukland.

Tore Ruud Hofstad ønsker ikke at VG publiserer hans verdier, men disse er høyere enn Aukland sine.

Ruud Hofstad fikk startnekt etter å ha målt over den tillate grensen på 17 i hemoglobin før et renn i Gällivare i november 2004. Denne dagen ble han også testet for det forbudte stoffet EPO. Dopingtesten var negativ.

Oppfølgingsliste

Etter denne opplevelsen søkte han om å få dispensasjon fra FIS, fordi han hevdet å ha medfødt høye verdier.

- Faren min hadde vært blodgiver i mange år, og var derfor godt kjent med sine høye verdier. I januar 2005 ble det deretter tatt nye prøver av moren og faren min, som bekreftet at de lå høyt, sier Ruud Hofstad til VG.

- Hva tenker du om at du var på en mistenktliste?

- Det er nytt for meg, men jeg kan forstå det siden jeg fikk en startnekt i 2004. Jeg følte meg aldri «under overvåkning» og fikk jo også senere et bevis på at jeg hadde medfødt høye verdier, sier 34-åringen.

VG var i kontakt med kommunikasjonssjef i skiforbundet, Espen Graff, sent i går kveld:

- Det er stor forskjell på det å ha høye verdier og være mistenkt for doping, understreker han.

- Saltin kaller det en «mistenktliste» overfor oss?

- Vi forholder oss til at ingen norske har testet positivt og det er vi naturligvis glade for. Skiforbundet oppfattet dette som en oppfølgingsliste, og det er bra at en slik liste også fjernet eventuell mistanke mot uskyldige løpere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder