Northug kan årlig tjene opptil 17 mill. gjennom stor suksess

Fiaskosesongen i 2014 ble dyr for skistjernen

Forretningsutvikling og nye produkter skal sikre livet etter karrieren

SUKSESS I SPORET: Petter Northug nådde et klimaks for suksessen i sporet da han tok gullet på 15 kilometer fri teknikk under VM i Val di Fiemme. Det sikret også solide gullbonuser økonomisk. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Slik er Northugs pengebinge

Petter Northug har oppgitt at han for tiden har en skattbar inntekt på 1,5 millioner kroner. Egentlig kan skistjernens private avtaler gjøre lønningsposen ti ganger større.

 • Nils Mangelrød

Artikkelen er over fem år gammel

– Petter fordeler det som kommer inn privat, i løperfond og i Petter Northug Holding, sier Northugs manager Are Sørum Langås til VG.

Med en svært sterk vinter, spesielt i Falun-VM, kan Northug etter det VG har opplysninger om, nå tjene opptil 17 millioner kroner i året gjennom avtaler, resultater og kommersiell suksess.

Da Northug i forrige uke var i retten opplyste han om at hans inntekt var 1,5 millioner kroner.

– Det er privatlønn for 2014, beregnet av Petters regnskapsfører, sier Langås om den skattepliktige inntekten Northug oppga i Sør-Trøndelag tingrett.

I virkeligheten har Northug opparbeidet seg en helt annen økonomisk virkelighet.

Les også:Derfor viser ligningstallene langt fra hele bildet

Investerer med lav risiko

Alle, unntatt Audi, av Northugs sponsorer fortsatte samarbeidet etter fadesen i mai. Disse kan til sammen sikre Northug opptil 12–13 millioner kroner i personlig fortjeneste. Utover dette kan boksalg, TV-program, premiepenger og andre opptredener sikre ytterligere millioner.

– Petters penger investeres med en langsiktig og lav til moderat risikoprofil, sier Langås som ikke vil gå nærmere inn på, eller kommentere Northugs privatøkonomi.

Det var etter VM-suksessen på hjemmebane i 2011, at Northug virkelig begynte å tjene store penger.

Bonusene Northug kunne håve inn etter at også Coop-avtalen kom på plass i mai 2013, skal etter det VG forstår være rundt fire millioner kroner totalt sett. Og Northug har hevet store bonuser tidligere i karrieren. Men nå er bonusandelen i Coop-avtalen økt, slik at Northug må prestere for å oppnå samme utbetalinger som før.

Derfor var OL-sesongen både en skuffende og kostet solid økonomisk. Ingen OL-medaljer og en nedgang på over 1,2 million kroner i premiepenger fra sesongen før gjorde at sportslige bonuser falt fra i form av et totalt tap på rundt tre millioner kroner bare i bonuser.

Bolig til verdi 7 mill.

Men utgiftene økte også da han satset på eget støtteapparatet utenfor landslaget. I fjor kostet den sportslige satsingen 1,7 millioner kroner. Utover det kom ytterligere lønninger til støtteapparat. Men denne sesongen er management-selskapet Nye Høyder, som driftet satsingen første året utenfor landslaget, ute av samarbeidet.

– Det koster å drifte sin egen satsing. Men takket være gode samarbeidspartnere har Petter et godt budsjett, og bruker de pengene som skal til for å legge til rette for sportslig suksess, sier Langås nå.

Da Northug kjøpte seg en bolig på Dalgård i Trondheim i 2013, verdsatt til rundt 7 millioner kroner, preget også dette hans personlige økonomi.

I fjor hentet Northug ut en skattbar inntekt på drøye 7 millioner kroner.

Etter at skistjernen våren 2013 sa nei til Skiforbundet, som tidligere kunne sikre ham rundt to millioner kroner i året, er det 9-millionersavtalen med Coop som har gjort at Northug har gjort at Northug har opprettholdt lønningsposen med resultatene det siste halvannet året. Men stor suksess vil øke dette betraktelig.

– Etter 9 år på landslaget hadde Petter et behov for forandring, da kom Coop inn og gjorde det mulig å fortsette skikarrieren, utover dette gir vi ingen informasjon i forhold til kontraktsforhold med våre samarbeidspartnere, sier Langås..

Får nye tilbud

VG får opplyst fra flere uavhengige kilder at Northug totalt sett kunne forventet seg å tjene det samme som landslagsløper, som han gjør etter landslagsbruddet. Det skal ha vært vilje til å strekke seg langt økonomisk for å få Northug til å fortsette på landslaget, sammen med sponsorer, da han brøt ut i mai 2013.

Men Northug brøt med landslaget uansett.

Og selv om Northug promillekjørte i mai og nå har fått en straff på 50 dager fengsel sier manageren at han fortsatt får tilbud om nye avtaler.

– Det kommer jevnlig forespørsler, og døren er ikke lukket, men vårt fokus nå er vinterens sportslige prestasjoner, og aktivering og eksponering av Petters eksisterende sponsorat, sier Langås.

Den mye omtalte avtalen Northug inngikk sammen med Coop i fjor påvirket Northugs lønn. Avtalen sikret ham minst 9 millioner kroner årlig til satsingen. Av dette er det trolig at Northug selv satt igjen med mellom 56 millioner kroner som lønn. Bonusene i avtalene kunne sikre ham nærmere to millioner utenom rammeavtalen. Etter promillekjøringen er en større del av Coop-avtalen blitt bonusbasert. Det vil si at Northug må prestere i løypene for å heve samme summer som tidligere.

Artikkelen fortsetter under bildet

UTGIFTENE ØKTE: Petter Northug har hatt sitt eget støtteapparat utenfor landslaget og det økte utgiftene. Her sammen med trener Stig Rune Kveen og manager Are Sørum Langås, da Northug hadde gått Lysebotn Opp i juli. Foto:Fredrik Solstad,VG

Slik skal Northug sikre fremtiden

På sikt skal nye produkter og investeringer sikre skistjernens fremtid, etter karrieren. For planen er at datterselskapet Northug AS skal sikre ham karrieremulighetene og økonomien etter karrieren.

Derfor kjøpte Northug ut flere av de gamle eierne i selskapet slik at han selv sikret seg majoriteten av eierandelen i selskapet, som i 2012 og 2013 ikke har vært aktivt på inntektssiden.

Det er rådgiveren Terje Hallan, som også er daglig leder og styreleder i selskapet, som styrer forretningsutviklingen som skal sikre Northug god økonomi og en karriere resten av livet.

Den tidligere skikongen Bjørn Dæhlie har i ligningstallene for 2013 en formue på over 250 millioner kroner. Nå stakes også fremtidskursen ut for Northug.

– Northug AS handler om forretningsutvikling og produktutvikling. Det er for å ta vare på merkenavnet. Slik det er nå er det tett samarbeid med Coop der vi ser på forskjellige produkter og muligheter, sier Hallan til VG og sier ting er på gang.

– Skal bli fremtiden for Petter

Men han vil ikke gå inn på hvilke type investeringer og produkter de vil satse på som Northugs karrierevei, etter livet som aktiv skiløper.

– Dette handler om det som skal sikre inntekter og muligheter etter karrieren, det som skal bli fremtiden for Petter, sier Hallan.

Hallan mener Northug trolig nesten har nådd sitt markedspotensial som aktiv langrennsløper med dagens avtaler.

– Innenfor det systemet han er i dag hvor han ønsker å representere landslag og gå verdenscup, VM og OL begynner det å nærmes seg. På sikt når han ikke lenger er aktiv løper ligger det et enda større potensial, sier Hallan.

Han sier han har jevnlig kontakt med Northug og at skistjernen må stå bak alt i det som blir hans fremtidige konsept

Les også

 1. Må Northug i fengsel, får han ikke trene utenfor murene

  TRONDHEIM (VG) Må Petter Northug sone straffen i Verdal Fengsel, møter han svært vanskelige treningsforhold.
 2. Derfor oppga Northug lønn på 1,5 millioner i retten

  Petter Northug (28) hadde en skattbar inntekt på 7 millioner kroner i 2013.
 3. Dette tjente Northug og hans hjelpere

  Petter Northug tjente fjerde mest av norske utøvere i 2013 og over ti ganger så mye som sin viktigste støttespiller i…
 4. Northug kan bli nektet USA-tur

  Nå som Petter Northug (28) er straffedømt, kan han bli nektet innreise til USA.

Mer om

 1. Langrenn
 2. Petter Northug

Flere artikler

 1. Jubelsesongen gir lønnsfest: Northug kan øke inntekten med 40 prosent

 2. Petter Northug kan tjene 17 mill. kroner på suksessåret

 3. Northug på vei over 80 millioner - nå faller inntektene

 4. Dette tjente Northug og hans hjelpere

 5. Derfor oppga Northug lønn på 1,5 millioner i retten

 6. Formuefall for Therese Johaug

Fra andre aviser

 1. Millionnedgang i inntektene for Petter Northug

  Aftenposten
 2. Inntektstoppen: Bjørgen og Johaug banket Northug

  Aftenposten
 3. Inntektstoppen: Bjørgen og Johaug banket Northug

  Fædrelandsvennen
 4. Dette er de norske idrettsheltene som tjener mest

  Aftenposten
 5. Dette er de norske idrettsheltene som tjener mest

  Bergens Tidende
 6. Northug tar ut 11,5 millioner i utbytte

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder