SUPERFAVORITTER: Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby vant med mer enn tidligere vinnere på det siste distanserennet før VM. De er overlegne favoritter på 10/15 kilometer klassisk enkeltstart i Lahti. Her er de fotografert i forbindelse med Kollenb-helgen i 2015.

SUPERFAVORITTER: Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby vant med mer enn tidligere vinnere på det siste distanserennet før VM. De er overlegne favoritter på 10/15 kilometer klassisk enkeltstart i Lahti. Her er de fotografert i forbindelse med Kollenb-helgen i 2015. Foto: Robert S. Eik VG

Langrennseksperter: – Det har ikke vært større favoritter enn Bjørgen og Sundby

Langrennsekspertene har ikke sett større VM-favoritter på 10 og 15 kilometer klassisk enn Marit Bjørgen (36) og Martin Johnsrud Sundby (32) på lenge.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Sundby og Bjørgen smadret konkurrentene på distanse i Ötepää søndag. Kommende lørdag er første distanserennene i VM; 15/30 kilometer fellesstart med skibytte.

Men Eurosport-kommentator og tidligere sportssjef i skiforbundet, Åge Skinstad, mener Sundby og Bjørgen er størst favoritter på 10/15 kilometer klassisk enkeltstart.

– Martin er megastor favoritt på 15 kilometer, som Marit er det på 10. Det har ikke vært større favoritter enn Martin og Marit på de distansene, sier Skinstad til VG.

Sundby vant søndagens 15 kilometer i Ötepää med 37,1 sekunder foran Iivo Niskanen. Bjørgen var 26,5 sekunder foran Charlotte Kalla på sine 10 kilometer.

Så du denne: Bjørgen noen dager før VM: – Bare legg presset på meg.

VMs sikreste gull

– Marit har vært god til å toppe formen siden OL 2010, sier Skinstad og legger til at han tror Bjørgen kan få hard konkurranse fra Kalla på fellesstartene på distanse.

Den tidligere sportssjefen mener at det aller «sikreste» gullet i VM er norsk seier på damestafetten. Han tror det blir gull til Sverige på damesprinten.

EUROSPORTKOMMENTATOR: Åge Skinstad. Foto: Geir Olsen VG

– Men VM har tre store favoritter. Stina Nilsson er stor favoritt på sprinten, sier Skinstad.

Etter seieren søndag ble Sundby konfrontert med at den som vinner generalprøven før VM i følge statistikken ikke vinner VM-gull på den distansen.

– Dere skal liksom finne noe negativt! Det er kult å lage litt faen. Ja, jeg har hørt rykter om det, men historien er til for å utfordres, sier Sundby i møte med norske journalister etter den internasjonale pressekonferansen i Otepää.

Ingen i nærheten av Bjørgen

Aftonbladets journalist Petra Thorén vil ikke utrope Sundy til den største favoritten, men Bjørgen får det stempelet.

– Når Therese (Johaug) ikke er med, så er det ingen som går på det nivået. Kalla gjorde et kjempeløp i helgen, men hun er langt etter Marit. Det er ingen andre i Marits klasse på distanse, eller det er én, men hun har tatt leppekrem, sier Thorén til VG.

Den svenske journalisten mener det kan bli mye spenning på herresiden under VM.

– Martin er stor favoritt på 15 kilometer, men på herresiden er det flere som kan vinne nå. Det ser ut som om Martin har funnet mesterskapsformen, men han har ikke vært så overbevisende denne sesongen som tidligere, sier Thorén.

Mühlegg var større favoritt

Pekka Holopainen er journalist i den finske avisen Ilta-Sanomat. Han skal dekke VM på hjemmebane.

– Jeg mener jeg har sett en større favoritt enn Martin en eneste gang, og det var (Johann) Mühlegg i 2002. Jeg er sikker på at Martin vinner sine tre gull (fellesstart med skibytte, 15 kilometer og stafett) med mer etiske metoder, sier Holopainen til VG.

Mühlegg vant tre OL-gull i Salt Lake City, og gikk som et monster hvor konkurrentene var sjanseløse. Han testet positivt på bloddoping.

Les også: Odd-Bjørn Hjelmeset: Alle visste jo at Mühlegg var dopet.

Den finske journalisten mener Bjørgen er bedre enn noensinne.

– Litt vanskelig å sammenligne i Johaugfraværet, men Marit kommer til å tangere sin gullrekord fra VM i 2011 med fire gull. I sprint ser nok duoen Nilsson og Falla uslåelig, på den måten så er altså til og med Bjørgen menneskelig, sier Holopainen.

Tøffere konkurranse blant herrene

Berit Aunli ble VM-dronning i Oslo i 1982, hun tok tre gull. Nå syns hun det ser lovende ut for Norge, nok en gang.

– Vi har ikke hatt større favoritter på forhånd enn Marit og Martin, men det er annerledes når det begynner. Det er noen som dukker opp. Men de to ser bunnsolide ut. Så det er lovende, sier Aunli.

Hun tror Sunby får større konkurranse enn Bjørgen.

– Selv vi damer må kunne innrømme, det er tøffere konkurranse på herresiden. Der er det litt flere om benet. Så Marit er en større favoritt enn Martin, sier Aunli til VG.

VM starter med sprint friteknikk kommende torsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder