ELLEVILL JUBEL: Dario Cologna ødela vinnersjansene sine på hjemmebane med fall. Da sto Finn Hågen Krogh fram. Foto: Reuters

Krogh slo sammenlagtfavoritten og vant sprinten

Dario Cologna lå an til å ta over ledertrøya - men falt i siste bakke

Petter Northug røk ut i semifinalen

VAL MÜNSTAIR/OSLO (VG Nett) Da sammenlagtfavoritt Dario Cologna (26) falt i den siste bakken i finalen, sto Finn Hågen Krogh (22) fram og tok en råsterk sprintseier.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Jeg er en rolig kar som bor på bygda. Jeg vet ikke hva man skal si egentlig, smiler Krogh overfor VG Nett når han blir bedt om å beskrive seg selv.

22-åringen var et rimelig ubeskrevet blad før denne sesongen, men i dag knuste han verdenseliten på sprinten.

- Dette betyr mye. Det er dette man trener for. Det er utrolig godt, nå kan jeg slippe ned skuldrene, sier han videre.

Dramatisk finale

Cologna så ut til å kunne ta over den røde ledertrøyen i Tour de Ski da finaleheatet gikk inn i den siste bakken før oppløpet. Men plutselig ble det heldramatisk i sporet - Cologna hektet skia i en markeringspinne ved sporet, og gikk over ende.

Dermed var det duket for Krogh, som fortsatte sitt råsterke løp og gikk over målstreken som vinner av sprinten.

- I finalen tenkte jeg først og fremst på å gjøre det så bra som mulig, jeg visste at det ville hjelpe både meg og Petter (Northug), sier han.

- Det var en veldig bra norsk dag, oppsummerer landslagssjef Vidar Løfshus overfor VG Nett. I tillegg til at Krogh vant herresprinten, ble Ingvild Flugstad Østberg nummer to på kvinnenes sprint.

- Er du overrasket over Kroghs seier?

- Ja, det er jo overraskende. Men det er forventet at han tar den plasseringen. Han er jo veldig god, han har bare ikke fått det helt ut, sier Løfshus.

Northug ut i semien

Northug havnet i semifinaleheat mot Marcus Hellner, Emil Jönsson og Calle Halfvarsson. De tre svenskene gikk et smart taktisk løp, og sørget for å dra hverandre over målstreken.

Med Petter Northug bak seg. 26-åringen klarte ikke å hente inn svensketrioen på oppløpet, og måtte innse at sprintfinalen måtte gå uten ham.

VG LIVE: Vi fulgte sprinten minutt for minutt

Northug hadde stålkontroll

Både Krogh og Northug presterte bra under prologen, og endte på henholdsvis tredje- og fjerdeplass. Vant gjorde svenske Emil Jönsson, som gikk i det første kvartfinaleheatet mot blant annet landsmannen Marcus Hellner.

Men midtveis i heatet falt Jönsson. Hellner, som er svenskenes sammenlagthåp, tok over teten, og Jönsson sto for dagens desidert største prestasjon da han kom tilbake etter fallet, slo Devon Kershaw i spurten og tok seg til semifinale sammen med Hellner.

MAKS UFLAKS: Dario Cologna falt. Foto: AFP

Northug gikk i heat nummer to, og hadde stålkontroll da han gikk inn som vinner og sikret semifinaleplass.

Krogh gjorde som sin landsmann fra Mosvika, og kontrollerte inn til avansement fra sitt heat.

Trippel svensk

Northug havnet i et knalltøft heat i semifinalen, mot både Hellner, Jönsson, Calle Halfvarsson, Alex Harvey og Maxim Vylegzhanin.

Inn mot den siste bakken så det kritisk ut for Northug, som lå bakerst i feltet. Dermed måtte han jobbe hardt i motbakken for å klatre - men den svenske trioen som gikk mot ham gjorde seg brede i feltet og sørget for at det ble vanskelig for nordmannen.

Inne på oppløpet klarte han ikke å svare, og det ble trippel svensk over målstreken før Northug gikk inn.

Dermed ble det exit i semifinalen for Northug. Hans eneste håp om avansement røk da tiden i det andre heatet ble så god at det ikke ble han som fikk den siste billetten.

SEMIFINALE-EXIT: Petter Northug. Foto: Reuters

Det klarte imidlertid Finn Hågen Krogh, som sammen med Dario Cologna tok de siste finaleplassene.

Cologna falt

Calle Halfvarsson, Emil Jönsson, Federico Pellegrino og Len Valjas var de øvrige fire i finaleheatet, og Krogh holdt en god posisjon inn i den siste bakken.

Cologna lå hakk i hel og så ut til å kunne hente ledertrøya i touren - men i bakken før stadion skjedde det.

Cologna gikk over ende etter noe som så ut som en hekting i en markeringspinne i sporet. Dermed ble han liggende langt etter - men Krogh fortsatte kjempeløpet.

Med god margin krysset Krogh målstreken som vinner av sprinten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder