I SORG: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk dødsbudskapet fredag og blir ivaretatt av den norske OL-troppen i Sotsji. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Geir Olsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet broren

Landslagssjef Løfshus: - Vi blir veldig preget når noen mister sin beste venn

OL-troppen hadde felles samling i etterkant av sjokkbeskjeden

SOTSJI/OSLO (VG) Astrid Uhrenholdt Jacobsen (27) har mistet sin kjære bror og treningskamerat.

Det var Olympiatoppen som i går kveld sendte ut pressmelding om at hennes bror og treningskamerat plutselig og uventet hadde gått bort.

- Vi blir veldig preget når noen mister sin beste venn. Det er katastrofe for henne og vi blir veldig berørte av dette, sier landslagssjef i langrenn Vidar Løfshus til VG.

Samlet løperne

Fredag kveld hadde landslaget - med løpere og ledere - en samling i deltagerlandsbyen der det norske laget bor.

- Vi har hatt en samling alle sammen. Det føltes bra for alle, sier Løfshus.

Det var mørklagt og stille ved utøverhotellet der det norske laget bor ved halv-ett tiden i natt russisk tid. Et par rom i førsteetasjen hadde lyset på. Resten var mørklagt. På utsiden av verandaer i 3. etasje hang flere norske flagg.

Artikkelen fortsetter under bildet

MØRKLAGT: Det var mørklagt og stille ved det norske utøverhotellet halv ett natt til lørdag. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG


- Først og fremst har vi sympati for Astrid og familien og den sorgprosessen de skal gjennom, legger landslagssjefen til.

Han sier de har vurdert en sorgmarkering under løpet lørdag, men det er ikke tatt noen beslutning på det ennå.

Nære familiebånd

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har et nært forhold til familien og har også snakket om sine nære familiebånd til VG så sent som for en måned siden.

På spørsmål fra VG i det intervjuet om hvilke hendelser som har formet henne mest, svarte Jacobsen:

- Det er nok sykkelulykken og at mamma var syk. At mamma var syk før sykkelulykken gjorde nok at jeg tok den på en bedre måte. Ellers er det ikke sikkert at jeg hadde taklet sykkelulykken så bra. I familien vår har vi lært at det negative kan bli noe positivt, svarte Jacobsen.

27. juni 2009 skadet hun seg stygt på sykkel under treningssamling med landslaget. Hun rakk likevel OL til tross for at hun fikk brudd i ryggen, en albue og kjeven.

Snakket om datteren

Britt Uhrenholdt Jacobsen, moren til Astrid, sa dette om datteren i forbindelse med det samme VG-intervjuet som sto på trykk søndag 5. januar i år:

- Hun er engasjert, sterk, eller jeg vil si ekstremt sterk og målbevisst. Hun er en guttejente. Hun går rett på ting der og da, og blir ferdig med der. Hun er aldri langsur, sa Britt Uhrenholdt Jacobsen til VG i intervjuet.

Da sa moren også dette om at hun hadde vært gjennom cellegiftkur og datteren sin sykkelulykke:

- Vi har vært gode på å takle store utfordringer i familien vår. Vi er blitt sterkere av det, sa mamma Jacobsen i det samme intervjuet.

Ivaretar Jacobsen

I gårsdagens pressmelding ble det skrevet at troppen nå ivaretar Jacobsen så godt som mulig i den krevende situasjonen.

- Astrid Uhrenholdt Jacobsen ønsker at lagvenninnene skal ha fokus på lørdagens konkurranse, sto det i meldingen som er undertegnet medieansvarlig i den norske OL-troppen, Halvor Lea.

Dag Kaas har hatt et nært forhold til Jacobsen som mangeårig trener for henne i klubben Heming. Kaas er i Sotsji som hovedleder for OL-troppen i langrenn og skiskyting.

- Hun (Jacobsen) blir tatt godt vare på og fulgt opp, sier Kaas til Aftenposten.

Ikke tatt ut

Lørdag står kvinnenes 15 kilometer med skibytte på OL-programmet. Jacobsen fikk beskjed på sin egen 27-årsdag, 22. januar, at hun ikke var blant de fire som skal gå, men var aktuell på flere av de øvrige distansene under lekene.

- Den norske OL-troppens tanker og medfølelse går til Astrid Uhrenholdt Jacobsen og hennes familie, skriver Lea i pressemeldingen.

Da VG var i kontakt med ham fredag kveld, hadde han ikke fått fullmakt til å gi informasjon utover innholdet i pressemeldingen.

- Vanskelig situasjon

Det skal ennå ikke være tatt noen avgjørelse på hvorvidt Jacobsen nå reiser hjem til Norge eller blir værende i Russland.

TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland er klar på at dette er slikt som er vanskelig for hele troppen.

- Når noe sånt skjer setter det ting virkelig i perspektiv. Det preger selvfølgelig laget. Det er en veldig vanskelig situasjon, sier Aukland til TV 2.

Tidligere verdensmester

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble verdensmester i sprint i Sapporo i 2007. Hun har tre verdenscupseirer og en rekke NM-gull.

Hun debuterte i OL i 2010 og kom på syvendeplass i den klassiske sprinten.

Uhrenholdt Jacobsen representerer Oslo-klubben Heming.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder