SAMLET ETTER GULLET: Foreldrene har opplevd både suksessen og medaljens bakside gjennom sønnen. Her er pappa John (t.v) og moren May (i midten) sammen med Northug etter gullet på femmilen i Holmenkollen i 2011. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Northugs foreldre: Bebreidet seg selv etter sønnens promillekjøring

May Northug i boken: - Burde jeg sett hva som kom?

Northug ville egentlig ikke møte foreldrene etter promillekjøringen

Mamma May og pappa John Northug flyktet til Sverige etter sønnens promillekjøring for å få ro sammen. Underveis lurte de på hva de kunne gjort for å ha forhindret Petter Northugs promillekjøring.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I den nye boken «Northug. En familiehistorie» prater foreldrene i detalj om det, for dem, dramatiske døgnet etter at det ble klart at sønnen hadde promillekjørt og kollidert 4. mai.

Foreldrene fant ut at hytta til en venn, som sa de kunne låne den, i Åre i Sverige var den eneste muligheten for å få fred sammen med langrennsstjernen og hans nærmeste støttespillere, ettersom flere representanter fra pressen var utenfor huset. I løpet av ettermiddagen i etterkant av promillekjøringen ble de enige om en plan.

Tankefull tur til Sverige

May Northug hadde blitt underrettet av mannen John om sønnens promillekjøring tidlig om morgenen søndag, da hun var på jobb i hjemmesykepleien. Likevel fullførte hun vakten. Deretter dro de til Åre for å møte sønnen, samtidig som de fikk beskjed om at sønnen egentlig ikke ville møte dem. Men de overbeviste ham om at det var det eneste rette, forteller boken.

Den nye boken om Northug som ble lansert i dag tidlig. Foto: Aschehoug Foto: ,

- Jeg prøvde å forstå, ikke fordømme og stille meg spørsmålene: Hadde han vært for mye alene, selv om jeg vet at han akkurat som jeg, trives godt i bare sitt eget selskap, i sin egen verden. Burde jeg sett hva som kom? Kunne jeg ha gjort noe for å hindre det som skjedde. Skulle jeg vært der mer for ham, forteller moren May om hvilke tanker hun hadde underveis til møtet med sønnen den dagen.

Pappa Northug var samtidig klar på at han mente de hadde hatt for få små kontaktflater med sønnen og at det nå var helt nødvendig å møte, og støtte, sønnen.

Da de omsider møtte Petter Northug i Sverige var det, ifølge Northugs manager, et hjertelig møte der 28-åringen var svært takknemlig for måten han ble møtt på. Det var et tårevått møte med omfavnelser. Sammen tilbragte familien tid sammen frem til neste morgen der de etter hvert prøvde å være hverdagslige.

- Var fryktelig tøft

Til VG, dagen etter promillekjøringen, sa Northug dette om møtet med foreldrene i Åre:

- Nei, det var fryktelig tøft for min del. Det er som jeg har gitt uttrykk for før, at det er de jeg kan takke for at jeg har kommet dit jeg har kommet. Det er klart at det er dem jeg tenker først på når noe slikt skjer. Det er sterkt å møte dem. Jeg skjønner at de er skuffet, og jeg er skuffet, og vi er alle skuffet. Det her er ikke noe som skal skje. Det har skjedd. De sier at de er med i tykt og tynt, og det betyr mye å høre, sa Northug til VG mens han tydelig kjempet med seg selv og stemmen nesten brast.

I boken fortelles det i detalj om hvordan det var trykket stemning i hytta med lange pauser under møtet mellom foreldrene og sønnen.

- Petter sa verken beklager eller takk med ord, men uttrykte begge deler på en annen og ordløs måte overfor John og meg. Jo, det hadde selvsagt vært greit om han også hadde sagt beklager, men jeg vet hvordan Petter er, sier May Northug i boken der ordet «beklager» blir omtalt som et ord som ikke blir mye brukt i familien Northug.

Artikkelen fortsetter under bildet

HER MØTTE NORTHUG VG: I et gammelt leilighetskompleks i Storlien rett på andre siden av svenskegrensen, møtte VG og to andre medier Northug dagen etter promillekjøringen. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Fikk ikke sove

May Northug forteller at ektemannen sov den natten, samtidig som hun ble liggende våken og tenke.

John Northug sier i boken at sønnen ønsket at de skulle dra dagen etter fordi han ville være alene med manageren.

- For oss ble det enklere å dra. Vi hadde kjent en langt større redsel for ham før han kom til Åre, enn da vi dro tilbake, forteller John Northug.

Boken er skrevet av Sverre M. Nyrønning, som også har skrevet boken «Godfoten. Samhandling - veien til suksess» som er biografien om Nils Arne Eggen og hans tankegods.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder