SUKSESSTRENER: Guri Hetland har gjort en såpass god jobb med langrennssporten i Sveits at hun søndag fikk tildelt en gjev pris. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Guri Hetland kåret til årets trener i Sveits: «Dette understreker at det er flere land som bryr seg om langrenn»

Norske Guri Hetland (40) tror den gjeve prisen hun fikk som «årets trener» i Sveits søndag, er bra for langrennssporten.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hetland har i en årrekke vært sportssjef for det sveitsiske langrennslandslaget. Hun har også hatt sportslig ansvar for deres største stjerne Dario Cologna.

– Dette betyr mye, og viser at langrenn faktisk er viktig i Mellom-Europa også. Det er bra for sporten, og kanskje særlig nå som det diskuteres mye rundt Norges dominans, sier Hetland til VG.

Søndag kveld sto Hetland på scenen under en idrettsgalla i Sveits, og i hendene holdt hun beviset på at hun var kåret til «årets trener». Tittelen fikk hun i skarp konkurranse med den sveitsiske landslagstreneren i fotball, Ottmar Hitzfeld, og friidrettstrener Flavio Zberg.

Det er en stor anerkjennelse og en hyggelig oppmerksomhet, sier hun.

NM på ski

Nordmennene har regelrett herjet i langrennssporet hittil i år. Dominansen har vært enorm – dersom man ser på verdenscuplisten sammenlagt for herrer er seks av de syv beste norske, mens de norske jentene har tatt de fem øverste plassene på kvinnesiden.

Hetland mener prisen hun fikk, viser at det ikke bare er Norge og nordmenn som er opptatt av å gå fort på ski.

– Dette understreker at det er flere land som bryr seg om langrenn, sier hun.

Hetland har dette året flyttet tilbake i Norge og byttet jobb. Det siste året har mildt sagt vært begivenhetsrikt.

NÆRT FORHOLD: Guri Hetland og Dario Cologna. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

– Det har vært spesielt, medgir hun.

Valgte å gi seg

Før sesongstart i fjor vinter, i selve OL-sesongen, dro Cologna på seg en skade like før første renn. Det måtte Hetland ta seg av, samtidig som hun hadde en utøvergruppe som skulle fungere som normalt.

Cologna ble frisk, slo tilbake og tok to gull i Sotsji-OL. Etter lekene i Russland ble sesongen evaluert i den sveitsiske langrennsleiren, og en ny langsiktig strategi ble lagt. Hetland ønsket å fortsette, men med de nye planene ble det ikke noe av.

– Jeg var ikke enig i strategiendringen, og da måtte jeg være ærlig med meg selv. Det var vemodig. Å være trener er et intenst yrke. Man er til stede 24 timer i døgnet og har tett kontakt med utøverne. Det er spesielt når den opphører, sier hun.

– Vil ikke vare

Nå er Hetland ansvarlig for Trondheims søknad om å arrangere VM i 2021. Hun har fremdeles kontakt med løperne – hun fløy blant annet helikopter sammen med Cologna til gallaen på søndag.

– Vi snakket litt om den norske dominansen den kvelden. Han trener med høy kvalitet selv, minst like bra som de norske gjør. Men det er for få som gjør det samme, sier hun.

Hetland mener at selv om Norge surfer på en skyhøy bølgetopp nå, vil det endre seg.

– Det vil svinge. Slik har det vært tidligere også. Jeg ønsker meg flere nasjoner og pallplasser på flere løpere for sportens del. Denne dominansen vil ikke vare.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder