Bjørgen gråt etter Tour-seier: - Det nærmer seg slutten

Nå har 34-åringen vunnet alt: Seks OL-gull, 12 VM-gull og Tour de Ski

Tidligere Bjørgen-trener: - På en måte litt synd at hun vinner

VAL DI FIEMME (VG) Marit Bjørgen (34) hadde begynt å miste troen på at det var mulig å vinne Tour de Ski. Nå innser hun at det nærmer seg slutten på en enestående karriere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg har vært redd for at toget hadde gått, men jeg bestemte meg for at i år måtte jeg gå gode konkurranser før den siste bakken, og det klarte jeg, sier en lettet Marit Bjørgen til VG på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme.

Hun innrømmer at hun har tvilt på om det var mulig å vinne Tour de Ski. Nå har Bjørgen, som i går fikk Idrettsgallaens pris som årets kvinnelige utøver, vunnet alt som vinnes kan. Rognes-jenta har 6 OL-gull, 12 VM-gull og 71 verdenscupserier.

– Er det snart på tide å legge opp?

– Det er klart at det nærmer seg slutten, men det er vanskelig å si. Jeg er fortsatt motivert og jeg har fortsatt et VM foran meg. Så lenge jeg har motivasjon til å legge ned jobben som kreves, og jeg har den følelsen jeg har når jeg tar på meg startnummer, så kommer jeg til å fortsette, svarer Bjørgen.

- Har vært vanskelig

Tidligere Bjørgen-trener Svein Tore Samdal var ute og gikk på ski med familien da Bjørgen endelig tok sin første Tour de Ski-triumf.

– Det er på en måte litt synd at hun vinner, fordi vi vil ha en Marit motivert de neste årene også, men seieren smakte nok godt. Marit lar seg motivere av ting hun mangler. Men noe står nok igjen, og hun vet nok selv hva det er. Hun er ikke av typen som hopper over på langløp etterpå tror jeg, så derfor har Tour de Ski fungert bra som motivasjon fordi hun har manglet det i samlingen, sier Samdal til VG.

– Frykter du hun gir seg nå?

– Jeg tror hun har i større grad har definert dette som jobben i sitt liv, men hun har alltid sagt at hun har lyst på barn. Nå tror jeg hun har skjønt at det kan hun få når hun er 36-37 og derfor fortsetter litt til.

34-åringen får nesten 900.000 kroner i rene premiepenger for Tour-seieren. Pengene utbetales i sveiserfranc, og den svake kronen gjør at hun får rundt 80.000 kroner mer enn hun ville fått for samme prestasjon for ett år siden.

ENDELIG NUMMER EN: Marit Bjørgen jubler på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Med seks av sju etappeseirer har hun vært i en klasse for seg selv i årets utgave av touren, og 34-åringen hadde så godt som vunnet sammenlagt før dagens finale. Bjørgen kom i mål ett minutt og 39 sekunder foran Therese Johaug, og to minutter foran Weng. Ragnhild Haga ble nummer fire og gjorde det hele til en komplett norsk langrennsdag.

– Det er nesten åtte minutter ned til nærmeste utlending (Elizabeth Stephen fra USA var 7.41 bak). Hva tenker du om det?

– Det er et vanvittig nivå på det laget vi har. Jeg har aldri gått så fort på ski, og det er takket være det laget jeg har rundt meg. De er pusher meg hele tiden. Vi er så mange sterke sammen, og det gjør at man utvikler hverandre, sier Bjørgen, som slet med å holde tårene tilbake da hun ble intervjuet av NRK etter målgang.

– Tour de Ski har vært litt vanskelig for meg, sier hun til kanalen.

– Jeg hadde nesten trodd at det var for seint. Jeg har prioritert VM og OL de siste årene. Jeg har prøvd, og jeg har ikke klart det, men nå har jeg klart det, og det henger høyt, fortsetter hun, samtidig som gledestårene renner.

– Jeg er veldig, veldig glad på Marit sine vegne, forteller Therese Johaug, som hevder at Bjørgen har vilje av stål.

Også Heidi Weng lot tårene renne etter målgang. Hun sier at hun er redd for at Bjørgen nå skal legge opp.

– Jeg er jo så lettrørt. Jeg begynner å grine av alt. Og jeg gråter mer når andre gjør det bra, enn når jeg gjør det bra selv. Jeg er så glad for Bjørgen nå.

Pangstart

KLATREMUS: Johaug parkerte Weng og sikret andreplassen. Her gratulerer hun Bjørgen. Foto:Bjorn S.delebekk,VG

– Bjørgen har rett og slett ikke gitt de andre en sjanse, sa NRKs kommentator Jann Post underveis.

Spenningen var derfor knyttet til duellen mellom Heidi Weng og Johaug.

Førstnevnte hadde et forsprang på nesten 40 sekunder, men Johaug har tidligere vist at hun er meget sterk i den sagnomsuste monsterbakken.

Allerede før stigningen begynte tok jenta fra Dalsbygda inn 10 sekunder på Weng, og da seks kilometer var tilbakelagt, hadde hun bare 19 sekunder opp til andreplassen.

Midtveis i bakken gikk de to jentene sammen. Duoen spiste sekunder på Bjørgen, men det var aldri realistisk å ta igjen dagens sammenlagtlederen.

Parkerte Weng

I det aller bratteste partiet rykket Johaug fra en sjanseløs Weng og avgjorde prestisjekampen om andreplassen. Dette er sjette gangen at Johaug er raskest opp alpinbakken, og er godt fornøyd med å bli nummer to:

– Det er kjempestort. Det var det som var målet. Jeg skjønte fort at det måtte kjempes om andreplassen, sier hun til NRK.

Bak stivnet Ragnhild Haga fullstendig og slapp Elizabeth Stephen forbi. Da det ble flatere kom imidlertid Haga tilbake og sørget for at det ble fire norske jenter på toppen av resultatlisten.

Resultater:

1. Bjørgen 33.27.5

2. Johaug +1.39.2

3. Weng +1.59.5

4. Haga +7.32.2

5. Stephen +7.41.8

6. Vrabcova-Nyvltova +8.29.4

7. Fessel +8.55.8

8. Herrmann +9.35.1

9. Wiken +9.47.9

10. Stadlober +9.53.8

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder