Jacobsen vant da Østberg brakk staven og Johaug falt i kaos-etappe

VAL DI FIEMME/OSLO (VG) Mens Therese Johaug (31) falt og slet med dårlige ski, brakk staven til Ingvild Flugstad Østberg (29) da det så som best ut. Det utnyttet Astrid Uhrenholdt Jacobsen (32).

 • Jens Friberg
 • Nils Mangelrød
 • Håvard Rønning
 • Yngve Gjerde

– Det var jo siste bakken, da, det verste tidspunktet å få et uhell. Jeg føler jeg har litt mer å gi, litt mer å gå på, så blir det et stavbrekk i bunnen i bakken. Da har jeg ikke en sjanse til å ta dem igjen, sier Østberg til VG.

For inn mot den aller siste bakken ble Gjøvik-jenta påkjørt bakfra av Johaug, som førte til at staven hennes knakk. Selv om hun fikk en ny relativt raskt fra en funksjonær, var luken til tet-trioen blitt for stor til å tette.

– Hvor irritert blir du på Johaug?

– Jeg blir ikke så irritert på henne, men jeg blir irritert på at det skjer. Du blir jo forbanna når du kjenner at du har litt mer å gi. Det er irriterende å ikke få gitt et ordentlig forsøk på å vinne, sier Østberg, som ikke har «voldsomt høye ambisjoner» før lørdagens viktige sprint.

Johaug falt

Johaug gikk selv i bakken etter bare fem minutter av rennet, men kom seg kjapt på beina igjen. Hun husker ikke akkurat hva som skjedde i kollisjonen med Østberg helt mot slutten.

– Det er litt som i Toblach, at vi hekter litt. Da var vi heldige, men i dag knakk det en stav, sier hun til VG.

– Føler du med Østberg?

– Ja, klart, det er jo kjempekjedelig for henne. Hun sa hun hadde et ekstra gir, og vi mister jo luka opp (til teten) begge to. Det er kjempekjedelig, sier en ellers blid Johaug.

Jacobsen-triumf

Den enes fall, den andres triumf. For da Johaug og Østberg klønet det til og mistet kontakt med teten i den siste bakken før målgang, ble det et oppgjør mellom Jacobsen, svenske Ebba Andersson og tyske Katharina Hennig.

Jacobsen trakk det lengste strået i spurten, tok sin første seier for sesongen og meldte seg for alvor på i kampen om sammenlagtpallen i Tour de Ski.

– Hva skal jeg si? Jeg synes jeg klarer å holde roen veldig bra, hadde et godt overblikk og klarte å holde meg unna alle de som stresser og kaver litt, sier Uhrenholdt Jacobsen til VG, som sa det var «veldig stort» å stå på seierspallen med den tyske overraskelsen Hennig.

Beholdt ledertrøyen

I sedvanlig stil satte Therese Johaug fart fra start i den 100. etappen av Tour de Ski noensinne, men virket å slite med både ski og balanse utover i etappen.

31-åringen kom til slutt på fjerdeplass og beholdt sammenlagtledelsen, selv om den ble kuttet fra 22 til 19 sekunder ned til Flugstad Østberg, ettersom Gjøvik-jenta var best av de to på de innlagte spurtene.

Russiske Natalija Neprjajeva, den nærmeste utfordreren til de to norske jentene, hadde ingen god dag og endte til slutt på sjetteplass. Dermed tapte hun terreng til tet-duoen før de to gjenstående etappene, og er nå 32 sekunder bak Johaug.

Uhrenholdt Jacobsen tok inn 17 sekunder på teten og er nå bare sekundet bak tredjeplasserte Neprjajeva.

– Tar jeg like gode avgjørelser i morgen, kan det bli veldig moro, sier Jacobsen til NRK.

Lørdag er det duket for den siste sprinten i touren, før fellesstart opp den sagnomsuste monsterbakken skal avslutte det hele søndag.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Tour de Ski
 3. Therese Johaug
 4. Ingvild Flugstad Østberg
 5. Astrid Uhrenholdt Jacobsen
 6. Heidi Weng

Flere artikler

 1. Flugstad Østberg knuste Johaug på oppløpet: – En blanding av sjokk og glede

 2. Johaug vant Tour de Ski etter maktdemonstrasjon i «monsterbakken»

 3. Johaug ser på seg selv som favoritt før «monsterbakke»-avslutningen

 4. Therese Johaug slo Østberg i thrilleravslutning: – Jeg ble litt sjokka

 5. Johaug før seieren: – Jeg var fly forbannet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder