Tårevåt Johaug takket kjæresten og foreldrene

Full Weng-kollaps - tapte 1 minutt og 37 sekunder til Johaug

LANGRENN

CANMORE/OSLO (VG) Heidi Weng (24) kunne fått sitt karrierehøydepunkt ved å vinne Ski Tour Canada. Men på under fem kilometer brast drømmen. Tour-ekspert Therese Johaug (27) viste nemlig superkrefter.

Publisert: Oppdatert: 12.03.16 23:44

Weng hadde et forsprang på nøyaktig et halvminutt på dagens jaktstart. I mål var jenta fra Ytre Enebakk - som åpenbart hadde meget dårlige ski - over minuttet bak Johaug. Det betyr at hun totalt tapte ett minutt og 37 sekunder på ti kilometer. Ingvild Flugstad Østberg sikret trippel norsk i Tour de Canada.

Les også: Ekspert om Wengs fiasko-ski: - Nesten trist å se på

Takket kjæresten og foreldrene

Therese Johaug satte med seieren punktum for en fantastisk jubelsesong. Hun står med 17 verdenscupseire, og tre sammenlagtseire i årets tourer.

– Det er en rå følelse. Denne seieren er større enn Tour de Ski når vi har tre sprintrenn og vi ikke har den bakken på slutten. Det å kunne slå tilbake kraftig i dag (gjorde svakt løp i går) er utrolig stort, sier Therese Johaug til NRK, samtidig som hun blir blank i øynene.

Fra herrenes jaktstart: Northug: - Det var så vondt

Les også: Sundby ville hjem - avsluttet med knock out

– Sesongen har vært en drøm. Det er trist at den er over. Det har vært en rå sesong og den beste i hele min karriere, sier Johaug og blir rørt.

– Det er hele laget, trenerne, hele støtteapparatet, Nils Jakob (kjæresten) og mamma og pappa som har lagt til rette for at vi skal lykkes og jeg har fått oppleve det jeg har fått oppleve. Det er jeg utrolig takknemlig for, sier Johaug.

Tapte ti sekunder på 900 meter

En pekepinn på utfallet på Canada-tourens siste konkurransedag fikk man allerede etter ni hundre meter. Da hadde Johaug nærmet seg sakte, men sikkert. Differansen fra 30 sekunder var blitt til tjue. Etter at den første av tre runder var unnagjort hadde Dalsbygda-ekspressen kontakt med lagvenninnen.

Glidforskjellen på skiene mellom de to var åpenbar. I alle utforkjøringer tok Johaug inn mange sekunder. I motbakkene hadde Johaug omtrent ikke glipptak.

Johaug er «tour-dronning»

Dermed var det ikke overraskende at det en drøy kilometer etter første runding så ut til å være avgjort. Johaug dro i fra enkelt og Weng tapte for hver eneste passering etter det.

Weng kan likevel trøste seg med at hun har sikret seg to av karrierens tre verdenscupseire i løpet av den 12 dager lange touren. Johaug på sin side befestet sin posisjon som «tour-dronning». Foruten alle enkeltrennene har 27-åringen også vunnet mini-touren i Kuusamo og den tradisjonelle touren i Mellom-Europa.

VG kommer med mer fra Canmore.

Her kan du lese mer om