ENDRING: Håvard Klemetsen ledet etter hopprennet ,men endte som nummer seks i kombinertrennet i Lahti. Nå skal hoppingen bety mer. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Nye kombinertregler: «Klemetsen ville vunnet alt»

... hvis kombinert-reglene var som på 1990-tallet, ifølge Lundberg og Engen Vik

Meterverdien i hopp i kombinert økes fra 1,5 til 1,8 poeng kommende sesong.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det har ikke landslagets Håvard Klemetsen (36) noe mot.

– Som hopper er jeg fornøyd med det. Fred Børre (Lundberg) og Bjarte (Engen Vik) har sagt til meg at jeg hadde vunnet alt med regelverket som gjaldt på 1990-tallet. Jeg er den perfekte typen slik reglene var da, sier finnmarkingen til NTB.

Variert

I de siste årene har langrennsekspertene hatt gode år i kombinertsporten. Klemetsen har tatt tak for å holde tritt. I bakken har han alltid vært god, i langrennssporet har han variert mer. De siste årene har det kommet seg betraktelig, og det er en grunn til det. Stikkordet er trening.

– Jeg har prøvd å utvikle meg i tråd med reglene, og det er bare å se på hvor mye tid vi bruker på langrennstrening nå sammenlignet med for en 10-15 år siden. Det er på grunn av utviklingen. Det er fordi langrenn har begynt å bety mer, og du er bare nødt å tilpasse seg virkeligheten slik den er.

Balansegang

– Jeg synes det er fint at hopp skal betyr mer, for du ser en tendens til at folk følger mindre med på hoppdelen. Det er fordi den ikke betyr så mye, fordi det uansett avgjøres i langrenn. Vi må finne en balansegang, og det kan også bidra til at utøverne blir mer forskjellig. I det siste har utviklingen gjort at folk er blitt mer og mer lik. Ett hopp/10 km langrenn, sier veteranen.

Prioritet

Klemetsen hadde gjerne sett at utøverne hadde blitt flinkere til å prioritere det de er god på.

– Hvis alle bare kommer i en stor, lang rekke inn mot mål i langrenn, så blir det litt forutsigbart. Jeg tenker ikke først og fremst på meg selv, men kombinert som idrett generelt. Da blir det også mer interessant for både folk og mediene, sier Klemetsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder