FULLSTENDIG SUVEREN: Petter Northug jr. på slutten av stafetten. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Rykket i Sapporo er det store samtaleemnet: Ulvang: - Ubeskrivelig!

SAPPORO (VG Nett) Lagkamerater, rivaler, trenere og FIS-topper trodde knapt sine egne øyne da Petter Northug jr. avgjorde VM-stafetten.

Klaus Eriksen
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Les også:Northug: - Barneskirenn!VG TV:Se gullintervjuet

Northug jr. dro til helt i begynnelsen av stadion på stafetten fredag og knuste Anders Södergren fra Sverige og Jevgenij Dementiev fra Russland. På noen få sekunder hadde han opparbeidet seg 80 til 100 meter og kunne vinke til og la seg hylle av den norske fansen i Sapporo før målpassering.

- Rykket er ubeskrivelig. Det ser ut som om de andre står stille. Södergren sa til meg før start at hans sjanse var å gå hardt underveis, ellers ville han være sjanseløs. Det blir som om jeg skulle spurte mot Thomas Alsgaard i gamledager. Det hadde ikke vært vits å prøve engang, sier Vegard Ulvang til VG Nett.

Les alt om stafett-gullet og VM på vårSPESIALSIDE

Treneren ble satt ut

Den tidligere langrennsstjernen er leder av langrennkomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS) og fulgte stafetten fra nært hold fredag. Han ble rett og slett forbløffet over det Northug jr. gjorde i avslutningen.

- Jeg har aldri sett maken til rykk i stafettsammenheng tidligere, sier mannen som har hatt en rolle i topplangrenn i snart 20 år.

Morten Aa Djupvik er den som kanskje kjenner Petter Northug jr. best, men selv han ble satt ut av rykket i Sapporo.

- Jeg er overrasket over at luka ble så stor som den ble. Det økte veldig fort, sier Djupvik til VG Nett.

Sammenligner med Gebrselassie

Den norske sportssjefen Åge Skinstad mener man må lete i friidrettens verden for å finne sammenligninger til Northugs rykk. 5000 og 10 000-meterløperne Haile Gebrselassie og Kenenisa Bekele er kjent for å løpe den siste runden i et enormt tempo slik at all konkurranse knuses.

- Rykket til Petter er det verste, beste eller råeste jeg har sett. Vi visste at han hadde et kjemperykk, men dette var hakket over det vi trodde. Ingen i verden har per i dag et tilsvarende rykk, sier Skinstad.

- Han er helt maniac på spurt, sier Lars Berger som gikk den tredje etappen for Norge og vant sitt andre VM-gull i Sapporo.

- Verdensklasse, sier Eldar Rønning som gikk første etappe for Norge og som tok sin andre medalje i Sapporo (bronse på sprinten også).

- Det ble aldri kamp. Han har kanskje verdens beste rykk, og mer er det ikke å si om den saken, sier Anders Södergren som gikk Sverige inn til bronse.

Dementiev ble offer for et litt tidligere rykk fra Northug jr. like før stadion. Det taktisk mesterstykket sørget for at Dementiev ikke fikk være med i gullkampen. Russeren var fullstendig knust etter at han klarte sølvet, og mumlet til russisk presse at han ikke var i nærheten av å kunne hamle opp med Northug jr.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder