SE PÅ SKOENE: Med støvlene til NRKs Gunnar Grimstad, gikk Bill Koch inn til sølv på tre-mila under OL i Innsbruck i 1976. Foto: Scanpix

Tok OL-sølv med NRK-kommentators skistøvler

Det kunne neppe skjedd i dag, men under vinter-OL i 1976, vant amerikaneren Bill Koch sølv på tremila med skistøvlene til NRK-kommentator Gunnar Grimstad.

Historien er en av mange om radio- og TV-kommentatorene, beskrevet i Arve Fuglums bok «Gull til Norge», som lanseres neste uke.

Gunnar Grimstad, NRK-kommentator gjennom mange år, mest kjent fra håndball, men som også dekket langrenn og vannsport blant annet, var NRKs mann nettopp på langrenn under OL i Innsbruck i 1976.

Grimstad forteller selv den noe underlige historien, til VG.

KOMMENTATOR: Gunnar Grimstad, her i håndball-hallen med Frode Kyvåg (til venstre). Foto: Espen Forsberg

– Jeg gikk endel på ski på den tiden, og jeg hadde skaffet meg et par Alpha-støvler fra en skofabrikk i Halden. De hadde jeg med meg til Innsbruck, og jeg brukte ski og støvler endel der nede.

En kveld banket det på hotelldøren min, og utenfor sto det to karer som lurte på om de kunne få forstyrre meg i noen minutter. Jeg sa ja, inviterte dem inn, og lurte på hva de ville.

De spurte hvilken sko-størrelse jeg brukte, fikk «45» til svar, og da lurte de på om de kunne låne støvlene mine, forteller Grimstad.

«En av løperne har sko som har gått i stykker, og det er ikke andre å oppdrive her nede enn dine,» sa den ene mannen.

Kommenterte gullrennet på NRK: - Formos OL-gull et høydepunkt

– Greit, men jeg vil ha dem igjen, svarte Gunnar Grimstad.

Sånn ble det, NRKs mann lånte bort skistøvlene sine, men han ante ingen ting om hvem som skulle låne dem.

Dagen etter var det 30 kilometer for menn i Innsbruck. På morgenen dro NRK-fotograf Ottar Fjellanger ut på en liten tur for å se om han kunne finne en løper som hadde Alpha-sko. Han kom tilbake med følgende beskjed til Gunnar Grimstad:

«Det kan være Bill Koch, amerikaneren.»

Løpet startet, Koch gikk et kjempeløp, med nummer sju på brystet, og klarte sølvmedaljen, bak Sergej Savelyev fra Sovjet, en prestasjon av amerikaneren, og den eneste langrennsmedaljen i et OL til USA fram til 2018.

PÅ PALLEN: Bill Koch (til venstre) på seierspallen etter tre-mila. I midten, vinneren Sergei Savelyev fra Sovjet, og til høyre bronsevinner Ivan Garanin fra Sovjet. Foto: AP

På skiene hans var altså skoene til NRKs langrenns-kommentator Gunnar Grimstad.

– Etter løpet var jeg mest lykkelig fordi vi i NRK fikk det første intervjuet med Bill Koch. Men han var uvitende om at han hadde vunnet sølvmedaljen med mine skistøvler.

«Jeg har fått nytt utstyr,» sa Koch

«Ja, skistøvlene mine», svarte Gunnar Grimstad.

Han må smile av historien i dag.

– Det kunne neppe skjedd i dag, men den gangen ble det altså sånn. Jeg tok heller ikke betalt for lånet. Jeg burde kanskje bedt om 50 000 kroner, smiler den tidligere NRK-kommentatoren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder