Gull til junioren Evensen (19): Angrer på finger-gesten

KONNERUD/OSLO (VG) Ansgar Evensen (19) sjokkerte de norske favorittene, gikk inn til en knusende seier i sprintfinalen og tok sitt første NM-gull. På vei mot målstreken viste han fingeren til kamera.

Sprintlandslagstrener var raus og streng på samme tid etter gesten fra NM-vinneren:

– Det var morsomt og vi ler av det. Og det er helt i orden en gang, men det blir med den ene gangen, sa Monsen bestemt.

– Det skjer ikke igjen, sier Evensen og utdyper:

– Det var litt hodemist.

En times tid etter målgang fikk Evensen gullmedaljen av skipresident Erik Røste. Begge er fra Gjøvik. Finger-bevegelsen til kamera fikk voldsom oppmerksomhet.

– Det bare skjedde der og da. Jeg angrer bittelitt på det nå, jeg kan være så ærlig å si det, sa Evensen til VG før han skulle få medaljen.

Første siden Northug

Han er den første junioren til å vinne NM-gull siden Petter Northug gjorde det for 14 år siden.

– Det er veldig morsomt. Jeg har tenkt mye på det siden han gikk på Kongsberg i 2006. Da var jeg der. Det har vært en stor inspirasjon det Northug gjorde der, sier Evensen til VG.

Northug tok to NM-gull på Kongsberg, og ble vraket til OL.

19-åringen er tøff i hodet, og liker å stikke fra feltet i juniorklassen. Planen fredag var egentlig å forsøke og henge med. Men han stakk.

– Man skal ha litt baller når man tør å gå forbi i siste bakken. Det er kanskje mange som bare hadde fortsatt å ligge i ryggen, sier Evensen.

Bronsevinner Sindre Bjørnestad Skar innrømmer at han ikke så på Evensen som en reell konkurrent.

– Han hadde null respekt. Det er kult. Jeg må innrømme at jeg tenkte før finalen: Han der har vi kontroll på, sier Skar på pressekonferansen etter rennet.

– Jeg skulle ønske de skjønte at jeg var god før start også. Men jeg skjønner at de tenker at jeg ikke er noen stor utfordrer, når jeg kommer der som junior og ble nummer 16 på prologen, sier Evensen til VG.

Junior-VM kolliderer med verdenscupsprinten i Drammen. Han ville han gjerne gått i Drammen. Men ellers syns 19-åringen det er greit å konkurrere som junior denne sesongen. Han vil ikke presse på for en senior-mulighet.

– Jeg føler jeg skal satse såpass lenge at det ikke er noen vits i å presse på noe når jeg fortsatt er junior, sier Evensen.

Men til VM i Oberstdorf neste år vil han gjerne være med.

les også

Drastisk kutt i lønnen for NM-bronsevinner: 40 prosent av grunnlønnen borte

– Heldig

Men fredag var det NM det handlet om. Og landslagsløperne og favorittene fikk bank. Junioren innrømmer at han hadde litt flyt på vei frem til gullet.

– Jeg var ganske heldig som gikk videre som lucky loser fra kvartfinalen, sier Evensen på pressekonferansen etter rennet.

Han gikk også videre som lucky loser fra semifinalen.

Etterpå var det bare pur glede.

– Det var helt sjukt. Jeg skjønner det ikke helt, ass. Jeg fikk luke og var fremdeles pigg, og da bare trøkket jeg til sier en lettere sjokkert 19-åring til NRK.

– Det gikk bare lettere og lettere for meg utover dagen.

Han er den første juniorløperen på herresiden til å vinne senior-NM siden Petter Northug i 2006. Det skjedde på tremila.

Om fingerbevegelsene til kamera før oppløpet sier han dette:

– Det tror jeg vi bare glemmer altså.

Han rykket fra favorittene Erik Brandsdal, Håvard Solås Taugbøl og Sindre Bjørnestad Skar og sjokkerte i NM-finalen. 19-åringen knyttet neven og jublet hemningsløst idet han passerte målstreken.

– Det er veldig, veldig morsomt. Det blir ikke siste gang, sa han selvsikkert.

Se rykket her:

For der det ble en mer forventet seier til Maiken Caspersen Falla på kvinnesiden, var det nærmest en sensasjon på Konnerud for Evensens del. Falla tok selv NM-sølv på sprint da hun var 18, og sitt første NM-gull da hun var 21.

– Det å lykkes tidlig i karrieren på seniornivå har vært viktig for meg, da får man motivasjon. Man ser at det er muligheter, sier Falla til VG og fortsetter:

– Det er ekstremt sterkt å stå på startstreken der sammen med rutinerte verdensstjerner som har vunnet både det ene og det andre å klinke til slik som han gjør.

Evensen har tidligere vunnet 5 junior-NM-gull og tatt sølvmedalje i samme gren én gang. I Junior-VM i fjor tok han sølv på sprinten i Lahti.

les også

Caspersen Falla innfridde og spurtet inn til NM-gull

Før finalen ble Finn-Hågen Krogh fratatt finaleplassen etter at han ble flyttet ned til sisteplass i semifinalen. Dette skjedde etter et ureglementert bytte av spor i semifinalen.

Erik Valnes fikk hans plass i finalen, men heller ikke han, som har kjempet med Johannes Høsflot Klæbo denne sesongen, kunne nærme seg Evensen. Landslagstrener Arild Monsen var ikke fornøyd.

– Jeg har sett bilder, de tar feil. Det er trist, sier Monsen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder