SPRINTKOMET: Linn Svahn på trening i Torsby. Svensken beskriver seg selv som «ekstrem». Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svensk komet med advarsel: − Det skal smelle

TORSBY (VG) «Av og til klikker det», sier Linn Svahn (20) om eget temperament. Sprintesset krever mye av seg selv og lover styggfort gåing til vinteren.

 • Magnus Gamlem

Solen varmer fremdeles mellom de grønne trærne i Torsby i Sverige. Snøen er fremdeles et stykke unna, men det er nå Linn Svahn legger grunnlaget for en ny fenomenal sesong.

– Jeg har ikke dratt på ferie til Norge for å ligge på solstolen, spøker sprintkometen når VG møter henne og resten av det svenske skilandslaget på svensk side av landegrensen.

I sin første fullverdige sesong på toppnivå sjokkerte 20-åringen langrennseliten, og vant sprintverdenscupen sammenlagt. Det gikk i fort i fjor, men det kommer til å gå enda fortere neste sesong, skal vi tro Svahn.

– Da skal det smelle. Da skal det slå gnister av meg, og det kommer til å gå fort, sier hun og lover de norske sprinterne tøff konkurranse til vinteren.

Svahn om «kjendisstatusen»

Gjennom en årrekke har Charlotte Kalla (33) vært den suverent største stjernen i svensk langrenn. Veteranen er fortsatt med, men blant andre Svahn og Frida Karlsson gir håp om en langvarig gulblå dominans.

Langrennsstjernene er kjente ansikter i Sverige – akkurat som i Norge – men tross at hun kan kalle seg verdens beste sprinter, har ikke Svahn fått kjenne på kjendisstatusen helt ennå.

– Jeg tror ikke det er så mange som blir «starstruck» av å se meg. Forskjellen er ikke så stor, men noen kan stoppe meg å si «grattis!», «bra sesong!», «gud, så flink du er» og slike ting, men det er oftere jeg som stopper og peker: «Se, der er en kjendis!». Jeg må utvide merittlisten før jeg er kjendis, sier sprinteren, som har VM i Oberstdorf neste år som sitt store mål.

les også

Måpte av Nilssons valg: – Et stort tap

– Kan bli ganske ekstremt

Verdenscupkulen til tross, alt gikk ikke på skinner for Svahn forrige sesong. I februar kastet hun både mobilen og skistavene av gårde etter å ha røket ut av et sprintrenn.

Svensken legger ikke skjul på at hun har et temperament, og forklarer hvordan hun ser på verden og eget liv.

– For meg er det alt eller ingenting, himmel eller helvete. Når jeg er glad, er jeg glad. Når jeg er forbannet, er jeg veldig forbannet. Når jeg går fort, kan jeg gå skikkelig fort. Det kan bli ganske ekstremt på alle kanter. Jeg klarer ofte å holde det i sjakk, men av og til klikker det, forteller hun og forklarer hvordan temperamentet kan gjøre henne til en bedre utøver.

– Du krever mye av deg selv?

– Det tror jeg er en forutsetning for å lykkes. Hvis jeg har innstillingen at «bare jeg gjør mitt beste, er det godt nok», kan jeg bare legge fra meg skiene. Jeg kjører for å vinne. Det er det «mindsetet» jeg må ha for å lykkes, mener Svahn.

Før årets sesong har det svenske landslaget ryddet opp i egen organisasjon. En rekke løpere skal ha vært misfornøyd med treningsopplegget på samling, og skal ha krevd større innflytelse. Svahn er blant dem som trenger kontroll over egen tilværelse.

– Jeg sliter med å la andre bestemme hva jeg skal gjøre, og bare gjøre det. Jeg må selv vite hva jeg vil, og da vet jeg veien dit. Jeg er veldig selvgående både på trening og ellers i livet. Jeg liker å ha ballen selv, forteller hun.

Les også

 1. Svensk langrenn ryddet opp: – Man følte seg ikke helt trygg i forbundets uniform

  TORSBY (VG) Bråket i svensk langrenn holdt på å splitte laget. Frida Karlsson var blant de misfornøyde, men etter flere…
 2. Karlsson åpen for baneløp mot Johaug: – Det kan man vel få til

  TORSBY (VG) Frida Karlsson hadde takket ja til en løpeduell mot Therese Johaug.

Mer om

 1. Linn Svahn
 2. Langrenn

Flere artikler

 1. Måpte av Nilssons valg: – Et stort tap

 2. Svensk langrenn ryddet opp: – Man følte seg ikke helt trygg i forbundets uniform

 3. Karlsson åpen for baneløp mot Johaug: – Det kan man vel få til

 4. Kalla fikk plutselig mye kjærestetid: – Corona åpnet en kjempemulighet

 5. Zara Larsson har fått seg kjæreste

Fra andre aviser

 1. Svensk yndling med klar melding til skitoppene: – Det vil ikke være holdbart

  Aftenposten
 2. Hvorfor er Sverige så mye hardere rammet? Vi sjekket tre forklaringer.

  Aftenposten
 3. Her satser Tjomsland stort etter nytt jubelår – har kjøpt gård til seks millioner

  Bergens Tidende
 4. Hun jobbet i hemmelighet for å avsløre svenske kjønnsforskere: – De ville overstyre universitetene

  Aftenposten
 5. Færre dødsfall. Mindre smitte. Dette mener Tegnell at Sverige har gjort riktig.

  Aftenposten
 6. Tibber runder 100.000 strømkunder – og tjener for første gang penger

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no