Kalla fikk bank: Har aldri opplevd en mer suveren langrennsløper enn Johaug

LILLEHAMMER/OSLO (VG) Charlotte Kalla har konkurrert mot mange stjerner, men hun har aldri sett en mer suveren langrennsløper enn Therese Johaug.

Etter 15 kilometer skled Johaug over mål til en ny overlegen seier. Etter seieren på Lillehammer er hun dermed ubeseiret i distanserenn og har ikke vært i nærheten av å være truet denne sesongen i løpet av fem distanserenn.

Kalla endte i tårer en rekke ganger forrige sesong etter at hun ble knust av Johaug. Lørdag ble hun knust igjen, men hun smilte etter 6. plassen. Ett minutt og 32 sekunder bak Johaug.

– Therese imponerer og er utrolig sterk, sier Kalla til VG.

SUVEREN: Charlotte Kalla gratulerte Therese Johaug med seieren i verdenscuprennet på Beitostølen i fjor, lørdag var Johaug best igjen. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Du har konkurrert mot mange sterke løpere som Marit Bjørgen og Virpi Kuitunen. Har du noen gang sett en så suveren langrennsløper som Therese Johaug?

– Nei, det har jeg nok ikke nei. Hun har de fysiske forutsetningen, men man må jo også ha et talent til å forvalte det man har fått. Det er det mentale og den besluttsomheten Therese har som gjør at hun er så bra som hun er. Det er imponerende hvordan hun klarer å takle alt, svarer Kalla.

Kalla har 22 mesterskapsmedaljer i løpet av karrieren.

– Jeg snakket litt med Therese her, og etter Ruka var hun ikke helt fornøyd med en del tekninske ting som hun har jobbet med denne uken, så selv om hun er så sterk så er det fortsatt ting hun kan forbedre, det inspirer oss andre også, sier Kalla til VG.

les også

Johaug leker med konkurrentene: Drepende for skisporten

Johaug mener det er vanskelig å sammenligne hvem som er størst og mest suveren.

– Jeg er i godt slag. Formen er bra. Jeg har fått betalt for all treningen jeg har lagt ned i mange år nå, sier Johaug til VG.

Thomas Alsgaard måtte i NRKs studiosending innrømme at det nå er krevende å holde på en dramaturgi rundt Johaug og en spenning rundt rennet. Han mener Johaug har tatt skiløpingen sin til et nytt nivå.

- Det andre er at bak der igjen er det kanskje tynnere enn det har vært tidligere, i alle fall tidvis, sier Alsgaard.

Den tidligere skistjernen mener de to sammenfallende trendene bidrar til at Johaug er så overlegen.

På Lillehammer rykket Johaug fra konkurrentene i voldsom staking i småkupert terreng helt i starten av rennet. Da hadde ikke Heidi Weng, Jessica Diggins og resten av konkurrentene noen sjanse til å henge med.

- I dag var det 100 prosent perfekt skirenn, sier Johaug til VG.

Hun mener imidlertid at hun henter mye inspirasjon fra andre skiløpere.

– Jeg henter mye inspirasjon fra hvordan Johannes går på ski og hvordan Ane staket i Kuusamo også. Det er mye å hente av de beste, sier Johaug.

Det voldsomme rykket skjedde allerede før den lange bakken i starten av rennet, der det var ventet at Johaug skulle sette fart.

les også

Intern strid om langrenns fremtid: Forandre – eller bli forandret!

Det ble snart kun snakk om hvor stor seieren skulle bli for 31-åringen fra Dalsbygda. For Johaug satte fart på sakene, akkurat slik hun også er kjent for å gjøre fra første stavtak på hardøktene til landslaget.

Seks og et halvt minutt ut i rennet hadde Johaug opparbeidet seg en ledelse på 13,6 sekunder til Sadie Bjornsen og og Heidi Weng som ledet an i feltet bak.

Halvveis i rennet hadde Johaug en ledelse på 35 sekunder til feltet som da var anført av Jessica Diggins og Weng.

Og bak Johaug utviklet det seg til en duell mellom den amerikanske løperen og Weng, som bor på Lillehammer. Men i de harde bakkene mot slutten av løpet rykket Diggins fra sin norske konkurrent i duellen.

– Jeg hadde ikke giret og de to var sterkere enn meg i dag, sier Weng om de to som slo henne i rennet.

les også

Jacobsen sover fem-seks timer: – Jeg lever så innmari på grensen

Diggins gikk inn til 2. plassen 1.08 minutt bak Johaug og var strålende fornøyd med rennet.

Weng ble nummer tre. I spurten bak dem gikk finske Parmakoski inn foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Charlotte Kalla.

– Plasseringen må jeg si er fantastisk. Jeg sliter ordentlig i dag og merker at jeg ikke har noe overskudd, sier Jacobsen som er midt i eksamensforberedelser og praksisuke på sykehuset på Lillehammer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder