FÅR MER OPPMERKSOMHET: Med Marit Bjørgen på sidelinjen får Heidi Weng mer å forholde seg til i tillegg til å gå på ski. Her fra et pressetreff på Lillehammer tidligere denne måneden.

FÅR MER OPPMERKSOMHET: Med Marit Bjørgen på sidelinjen får Heidi Weng mer å forholde seg til i tillegg til å gå på ski. Her fra et pressetreff på Lillehammer tidligere denne måneden. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB Scanpix

Weng om økt press: – Ikke særlig kult

Vil ha minst mulig oppmerksomhet rundt seg selv

Ønsker å være i skyggen av Therese Johaug

TJELDBERGODDEN (VG) Hun har aldri vunnet et eneste renn i verdenscupen, men nå kjenner Heidi Weng (24) på presset.

Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Marit og Therese» er blitt til «Therese og Heidi». Sesongoppkjøringen i 2015 har blitt en virkelig test for Heidi Weng – ikke bare fordi hun trener mer og kanskje hardere enn noen gang – men også fordi hun sjelden har fått mer oppmerksomhet i langrennssirkuset.

Marit Bjørgen er gravid og er ikke tilbake som langrennsløper før i 2017. Det gjør at Therese Johaug og Heidi Weng er de heteste navnene på det norske kvinnelandslaget i langrenn.

Husker du da Weng vant gull? Glemte hva Kongen sa

At Weng har imponert under Toppidrettsveka, med seier på sprinten og 15 kilometer med skibytte, gjør ikke forventningene til henne før vinteren noe mindre.

Trives i skyggen

– Det er blitt mer trøkk på meg fordi det ikke lenger er noen Marit og Therese. Jeg føler det har blitt til Therese og Heidi, og det synes jeg ikke er særlig kult, innrømmer Heidi Weng overfor VG.

Tårevått for Weng i Falun: Bjørgen sikret norsk stafettgull

Hun sitter i matsalen til de Statoil-ansatte i selskapets industrianlegg på Tjeldbergodden på Nordmøre. Det høres ikke særlig langrennsvennlig ut, men utenfor vinduene lokker kilometer på kilometer med bilfrie veier.

Bjørgen ute: – Jeg kan ikke dominere som Marit

– Hvorfor liker du ikke å få ekstra oppmerksomhet?

– Jeg trives veldig godt i skyggen av de to andre og med å «slippe unna». Det håper jeg egentlig at jeg kan fortsette med.

– Men...

– Men skal jeg helt øverst, kan jeg ikke være i skyggen av dem hele tiden. En gang må jeg knekke koden. Når jeg klarer det, blir det mer trøkk på meg også. Det må jeg bare finne meg i, men jeg synes det er greit å slippe, sier Weng.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LØPETUR MED «DRONNINGEN»: Marit Bjørgen var med på treningstur med langrennsjentene under augustsamlingen i Lillehammer. Fra venstre: Marthe Kristoffersen, Heidi Weng, Marit Bjørgen og trener Egil Kristiansen. Foto:Geir Olsen,VG

Johaug vant med trøkk

Det er alltid et visst press på en toppidrettsutøver, og for Therese Johaug blir ikke kommende sesong annerledes i så måte.

– Jeg føler ikke det er mer ansvar på meg. Laget vårt består av jenter som har prestert bra på mange ulike områder. Flere har vært i toppen tidligere, men har tatt nye steg nå, sier Johaug til VG.

Men for Weng er situasjonen i sommer likevel en helt annen enn den hun har blitt vant til som landslagsløper.

Skrekktall: Derfor stuper interessen for langrenn

Håper på mye ro

– Jeg har ikke forberedt meg noe spesielt på det. Jeg tenker at når jeg har råtassen der borte...sier Weng, og peker på Johaug som spiser lønsj ved nabobordet.

– ...som presterer bra, så er det ingen som bryr seg om meg hvis det går dårlig.

I vinter er det Tour de Ski og Ski Tour Canada som er blant høydepunktene. Der kan Heidi Weng fort finne på å være i toppen av sammenlagtlisten når konkurransene er over. Selv håper hun på gode prestasjoner og få lange intervjuer, for:

– Jeg er ikke så interessert i å snakke om meg selv egentlig…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder