FØLGER MED: Landslagstrener Egil Kristiansen innrømmer at flere av landslagsjentene har problemer med å få i seg nok mat. Her er Kristiansen sammen med Johaug (t.v.) og Kristin Størmer Steira. Foto: Scanpix

- Noen av jentene er ikke så gode til å få i seg nok mat

Både landslagslege Hans Petter Stokke og landslagstrener Egil Kristiansen innrømmer at flere av jentene på skilandslaget har problemer med å få i seg nok mat.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Det er noen av jentene på laget som ikke er så gode til å få i seg nok mat. Jentene på landslaget bruker rundt 4000 kalorier om dagen. Det er en kjempeutfordring å spise så mye, sier landslagslegen Stokke.

VGD: Diskuter norsk skisport her!

Debatten om tynne langrennsjenter har dukket opp igjen etter at Therese Johaug var klart raskest av alle opp «monsterbakken» under avslutningen av Tour de Ski. Etter at 22-åringen gikk seg opp fra 5.- til 2.-plass gikk ernæringsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen ut i Dagbladet og sa at hun frykter Johaugs suksess gir slankehysteri.

Landslagstrener Egil Kristiansen bekrefter at Johaug er blant de som sliter med å få i seg nok næring i forhold til treningsdosen.

- Vi er ulike

- Å få i seg nok mat er en utfordring Therese jobber med. Hun jobber knallhardt med å få i seg nok i forhold til forbruk. For å ha det bra. Men det er ikke bare hun som gjør det, sier Kristiansen, og fortsetter:

Les også: Vil tjene fett på VM-gjester

- Når vi er på samlinger og renn så spiser vi 5-6 ganger om dagen. Folk tror jo vi er helt rare, det er så mye mat. Vi har tilgang på mat stort sett hele tiden.

- Hva tenker du om at unge jenter kan se Johaug på TV opp bakken i Tour de Ski og ha henne som fysisk forbilde?

- Det er en utfordring, men man kan ikke la være å vise en utøver på TV, fordi den er tynn. Det blir helt feil. Om man er tynn eller muskuløs, kort eller lang så må man bruke den kroppen en har. Det er ulike kroppstyper som hevder seg i langrenn, svarer Kristiansen.

Opp slalåmbakken i Italia er det en fordel å være lett, men landslagstreneren understreker at å gå opp en slalåmbakke er noe skiløperne gjør en gang i året, det er ikke normal langrenn.

Samleside: VG Nett følger veien mot ski-VM!

Blir matlei

Utfordringene rundt spiseforstyrrelser i utholdenhetsidrett er store, derfor gikk Skiforbundet, Orienteringsforbundet, Skiskytterforbundet og Fri-idrettsforbundet sammen og opprettet prosjektet Sunn Jenteidrett. Landslagslege Stokke forteller at han ser problemene i langrennssporten.

- Det er ingen på landslaget som har et spiseproblem i dag. Men at spiseforstyrrelser eksisterer i Langrenns-Norge er helt sikkert. Jeg bor vegg-i-vegg med skigymnaset i Steinkjer, og ser at spiseforstyrrelser er et stort problem, sier Stokke.

- Hva tenker du om signaleffekten ved at tynne jenter lykkes?

- Jeg ser problemstillingen ved at noen tror at de kan lykkes ved å slanke seg. Men det er en felle å gå i, sier Stokke.

Landslagstrener Kristiansen forteller at de snakker mye om prestasjonsernæring på landslaget. Og at mat er et like naturlig tema som skismurning. Han understreker at Johaug ikke har et problem med slanking og mat.

Les også: Lang og hard Kollen-femmil

- Therese er forberedt på at kroppen hennes blir et tema. Vi prater mye om sånne ting på landslaget, sier Kristiansen.

Petter Northug sa til VG under forrige Tour de Ski at han blir matlei i perioder, og spesielt under tøffe konkurranse- og treningsperioder. 25-åringen bruker rundt 7000 kalorier om dagen i de mest intense periodene.

- Jeg har spist så mye mat at jeg er dritt lei, sier Northug.

Aldri opplevd startnekt

Heidi Holmlund er ernæringsfysiolog og fulgte landslaget under forrige Tour de Ski.

- 7000 kalorier er 22 brødskiver med ost og skinke. Det klarer ikke Petter å få i seg uansett hvor mye han prøver. Så han bruker mer enn han får i seg under touren, selv om vi bruker lang tid på maten, sa Holmlund dengangen.

Sportsinteressert? Følg VG Nett-sporten på Facebook!

- Om klubbløpere, juniorløpere og alle andre vil se på den som er best hos oss; så er det Marit Bjørgen, sier Kristiansen.

Landslagslegen har til gode å gi en langrennsløper startnekt.

- I løpet av mine 12 år som lege for langrennslandslaget har jeg ikke gitt noen startnekt på grunn av vektforstyrrelser ennå. Men jeg vil gjøre det om jeg ser vektforstyrrelser som kan gå ut over helsen, sier Stokke.

VG har ikke klart å komme i kontakt med Therese Johaug til tross for gjentatte forsøk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder