Northug-klær i butikken i morgen - noen fjernes 24. november

Begge leirer firet på kravene om sluttdato

Northug-mat blir værende i Coop-butikker

GÅR FOR NYE GULL: Petter Northug har signert avtalen som gjør at han kan gå VM i Falun i vinter. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Slik er Northugs nye avtale

GARDERMOEN (VG) Petter Northug (28) og Norges skiforbund møttes på halvveien da de skulle bli enige om datoene for en ny landslagsavtale i natt.

  • Anders K. Christiansen
  • Eivind Haugen

Artikkelen er over fem år gammel

Det ble klart på et pressetreff med Norges skiforbund på Gardermoen søndag formiddag.

- Som i de fleste forhandlinger måtte man gi og ta. Etter å ha oppnådd ytterligere en liten, men viktig endring knyttet til avtaletidspunkt, så valgte Petter å signere, sier Northugs manager, Are Sørum Langås, til VG.

- Hvor langt unna var Northug å vrake avtalen?

- Det har jeg ingen kommentar til. Petter er lettet over at det har kommet en avklaring.

Langrennsjef Åge Skinstad bekrefter overfor VG at stridens kjerne de siste par dagene var sluttdatoen for avtalen:

Mens forbundet ønsket en avtale som strakk seg fra 1. november til 30. april, så ville Northug ha en så kort avtale som mulig: Perioden 24. november til 15. mars ble spilt inn som et ønske fra skistjernens side.

Til slutt ble partene enige om at avtalen gjelder 24. november til 7. april.

I dette tidsrommet kan ikke Petter Northug reklamere for egne sponsorer, som støttespilleren Coop. Derimot er han underlagt skiforbundets regler.

Dette er vesentlig siden Northugs sponsor konkurrerer direkte med flere av skiforbundets sponsorer.

- Vi er veldig godt fornøyd med avtalen, jeg er glad for at Petter nå er klar for det han ønsker. Han har vært klokkeklar på at han ønsker å gå verdenscup, Tour de Ski og VM i Falun, sier Skinstad til VG.

- Hvor viktig er dette for norsk langrenn?

- Vi ønsker at alle de beste langrennsløperne i Norge skal representere landet sitt. Vi vet at en Petter i god, gammel form er en viktig brikke der. Men Petter må kvalifisere seg på lik linje med alle andre.

VGTV:Se Åge Skinstads reaksjon på avtalen

Matvarer som bærer Northugs navn, og som selges i landets Coop-butikker, kan selges som før i vinter. Men skistjernen skal ikke reklamere aktivt for disse.

Les også:- Northug får særbehandling

Skinstad sier også at Coop og Swix sin kleskolleksjon, som bærer Northugs navn, ikke kan selges i butikker mens avtalen løper: Altså fra 24. november til 7. april.
Men fullt så enkelt er det ikke: For allerde i morgen sendes hele kolleksjonen ut til landets butikker. Deretter trekkes deler av kolleksjonen tilbake 24. november, mens andre klær - som er «akseptert» - vil bli værende i Coops butikker.

LANGRENNSSJEF: Åge Skinstad, her på søndagens pressemøte på Gardermoen. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

- Det har vært en ganske lang prosess mellom oss og Team Northug. Det har vært positive og konstruktive samtaler hele veien. Og så har det strammet seg til litt de siste dagene, men det er naturlig i så kompliserte samtaler, sier generalsekretær Stein Opsal i skiforbundet.

Åge Skinstad vil ikke si at han har vært «trygg» på at Northug til slutt ville signere. Men han skjønte at begge parter ønsket seg en løsning, sier langrennsjefen.
- Hva har vært mest krevende i disse samtalene?

- Sluttdatoen på avtalen.

- Har kleskolleksjonen vært sentral?

- Den er i konkurranse med vår klesleverandør, og den kan ikke selges i avtaleperioden. Så det har jo vært et tema, sier Skinstad.

- Tror du dette er Northugs siste World Cup-sesong i karrieren?

- Jeg tenker ikke mer enn på den sesongen vi går inn i. Jeg har ikke diskutert neste sesong med Petter. Men han er en løper som etter min mening kan hevde seg godt i verdenscupen i mange, mange år fremover. Men det får bli hans frie valg.

- Nå vil Petter være en fullverdig landslagsløper i fire og en halv måned. Vi er opptatt av at vi behandler alle løperne likt. Og det er i det store og hele oppnådd, sier generalsekretær Stein Opsal til VG.

- Kleskolleksjonen har det vært mye snakk om: Hvor trøblete har den vært?

- Den var ikke trøblete for vår del. For den kan vi ikke leve med. Den kolleksjonen må stilles i bero inntil avtalen er ferdig, og det har motparten akseptert.

Mer om

  1. Petter Northug

Flere artikler

  1. Her ser du Northug-stridens kjerne

  2. Coop om hvorfor Northug ikke har signert avtalen: - Vi vet at han synes det er urimelig

  3. Northug enig med Skiforbundet

  4. Må legge Northug-klær til lagring frem til neste vinter

  5. - Northug får særbehandling

  6. Skiforbundets krav til Northug: - Må skrinlegge Coop-avtalen resten av karrieren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder