Sundby-reserve: - Jeg er klar for å gripe sjansen

TV 2-ekspert Aukland: – Et signal om at det ikke har fungert som planlagt.

Landslagssjefen tror dette knekte Sundby

FALUN (VG/NTB) Her jubler Martin Johnsrud Sundby (29) for seieren i Tour de Ski. Seks uker senere tror landslagssjef Vidar Løfshus at Tour de Ski-seieren kan være grunnen til at han er blitt syk nå.

  • Camilla Vesteng
  • Øystein Hernes
  • Nils Manglerød

Artikkelen er over fem år gammel

Sundby merket antydning til kløe i halsen torsdag, og fredag morgen sendte han inn en sms til landslagsledelsen og meldte seg uaktuell til de første konkurransene i VM.

• Les også:Sundby: – Utrolig kjedelig å bli syk nå

Landslagslege Fredrik Bendiksen kalte det en akutt, øvre luftveisinfeksjon. Landslagssjef Løfshus aner konturene av et litt mer komplisert bilde. Sundby har slitt tungt den siste måneden.

– Martin er kanskje en av dem som sliter med å beherske både Tour de Ski og mesterskap, sa Løfshus.

Landslagstreneren Trond Nystad antydet også at dette kan ha hatt innvirkning på resultatene siden Tour de Ski.

– Det er ikke alltid like enkelt å kombinere Tour de Ski og mesterskap i samme sesong, sier Løfshus.

– Du tror det ligger der?

– Det er mye som tyder på det. Han har ikke kommet seg etter Touren, og han har vært gjennom en lang og tung periode.

Sundby-reserve: - Jeg er klar for å gripe sjansen

Da pressetreffet med de norske guttene som skal gå 30 kilometeren i morgen startet, var det Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Sjur Røthe som tok plass foran pressen. Røthe var reserve, og det ble dermed helt kjent at Sundby ikke skulle gå lørdagens distanse.

Landslagslegen og landslagstreneren måtte svare på mange spørsmål om Sundby. Også de tre VM-løperne brukte store deler av pressetreffet til å svare på spørsmål om sin lagkamerat fra Oslo.

- Det er kjedelig at Martin ikke får sjansen. Jeg håper han blir fort frisk og rask igjen. Men jeg er klar for å gripe sjansen, sier Sundby-erstatter Sjur Røthe.

Da Sundby var til testing på Olympiatoppen i dag, så var herreløperne ute og trente i VM-løypene. Det er overskyet og mye vind i Falun. Rett og slett surt vær.

Lykkes ikke helt i mesterskap

Med Sundby ute mister Norge ett av sine antatt sterkeste kort på 30 kilometer fellesstart med skibytte lørdag, det blir heller ingen lagsprint søndag. Mye tyder på at resten av mesterskapet også henger i en tynn tråd. Men landslagsledelsen holder fortsatt døren åpen til både stafetten og den avsluttende femmila neste søndag.

– Det er selvfølgelige utrolig kjedelig å bli syk nå, ganske elendig timing, skriver Martin Johnsrud Sundby i en tekstmelding fra Oslo.

ERSTATTER SUNDBY: Sjur Røthe (t.h.) erstatter Martin Johnsrud Sundby på lørdagens 30 km fellesstart med skibytte. Niklas Dyrhaug (t.v.) og Didrik Tønseth går også VM-løpet sammen med Petter Northug, som hadde mediefri fredag, etter sprintgullet torsdag. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Sundby har ikke lyktes helt i de siste mesterskapene. I OL i Sotsji måtte han nøye seg en individuell bronsemedalje. I Val di Fiemme-VM for to år siden ble det sølv på fellesstart med skibytte - før han også da ble syk, og mistet resten av mesterskapsøvelsene.

– Men sånn er livet, man blir syk av og til. Jeg håper i det lengste at jeg skal få oppleve folkefesten i Falun, men sånn jeg er nå, er det vanskelig å si om det er realistisk, sier Sundby.

Testes på Olympiatoppen

Landslagssjef Vidar Løfshus forteller til VG at Sundby var til testing hos Olympiatoppen i formiddag.

- Jeg tror han tar det tungt, jeg og Trond og de andre i troppen også. Men det er jo forskjell i skalaen på trist, på den alvorlighetsskalaen, sier Løfshus til VG og forsøker å sette Sundbys forkjølelse i ett større perspektiv, og legger til:

- Det er synd for Martin først og fremst. Vi ville sett ham i god form.

Sundby var verdens beste skiløper forrige sesong, og var også den klart best fram til og med Tour de Ski denne sesongen.

– Det har blitt en del stang-ut for ham i mesterskap?

– Inngangen denne gangen er litt annerledes. Han kommer fra Tour de Ski med stor belastning, men han har ikke klart å hente seg inn. Kroppen er vel litt nede rett og slett, sier Løfshus.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.


Akkurat nå har Sundby diagnosen akutt luftveisinfeksjon.

– Ja, det er det jo, men det kan hende at når vi får ting litt mer på avstand og får sett ting i sammenheng, så kan det hende at kroppen er litt nede. Og vi vet alle at når kroppen er litt nede fysisk og mentalt, så er det lettere å bli syk.

– Burde Touren vært plassert tidligere?

– Tour de Ski må ligge der det ligger. De beste behersker det til det hele og fulle. Touren er kommet for å bli.

– Kan Martin komme i form i løpet av VM?

– Ja, jeg håper det. Det er fortsatt noen dager igjen til blant annet femmila.

– Ikke min anbefaling

TV 2-ekspert Fredrik Aukland mener sykdom en risiko for utøvere som trener så mye som Sundby har gjort.

– Å komme i form dreier seg om å kombinere trening og hvile. Jo mer man balanserer på den grensen, jo fortere er det å bli sjuk og tippe over, sier Aukland.

– Virker det som det har bikka over?

– Jeg synes det er påfallende at resultatene hans har vært dårlige inn mot VM, og at han nå blir sjuk i et VM, er et signal om at det ikke har fungert som planlagt.

– 40 timer trening på 10 dager etter Tour de Ski etter litt hvile?

– Det er ikke min anbefaling.

– Burde trenerne satt ned foten?

– Det er utøverens ansvar.

PS! Herrene går sin 30 kilometer med skibytte klokken 14.30 lørdag. Kvinnene går sin 15 kilometer med skibytte klokken 13.00.

Les også

Mer om

  1. Ski-VM
  2. Langrenn

Flere artikler

  1. Martin Johnsrud Sundby må stå over tremila: – Utrolig kjedelig å bli syk nå

  2. Sundby går ikke 15-kilometeren

  3. Sundby avviser overtrening: – Det er totalt utelukket

  4. Sundby: - Jeg feilberegnet egne krefter

  5. Her er skistjernenes VM-plan

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder