TIDENES VINTEROLYMPIER: Marit Bjørgen var hoppende glad under blomsterseremonien etter 30-kilometeren. Therese Johaug (t.v.) og Kristin Størmer Steira applauderer skidronningen. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Bjørgen sikret seg gullet hun hadde mest lyst på

Skidronningen tok OL-gull på tremila foran Johaug og Steira

SOTSJI/OSLO (VG) Marit Bjørgen (33) knuste Therese Johaug (25) den siste kilometeren og sikret seg OL-gull på 30 kilometeren. Kristin Størmer Steira (32) tok bronsemedaljen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Denne distansen har vært et mål for meg denne sesongen. Dette har vært en drøm og jeg klarte det, sa Bjørgen til pressen etter å ha sikret seg sitt tredje OL-gull i Sotsji.

- Dette var egentlig den distansen jeg hadde mest lyst til å vinne i OL. Jeg følte meg veldig bra da jeg våknet i dag. Jeg følte at dette var en god dag, og jeg følte meg rå, sa hun til TV 2 rett etter rennet.

Under blomsterseremonien gråt Bjørgen av glede da hun ble hyllet som vinner sammen med sine norske lagvenninner.

- Vi hadde stang ut på stafetten og 10 kilometeren, men det er glemt nå, sa Bjørgen som ble hyllet av sølvvinner Johaug.

BILDESPESIAL FRA TREMILA PROTOKOLL: Gratuler de norske jentene

- Marit er en fantastisk utøver. Hun er den største og jeg er glad for at hun skaffet seg nok et gull fra dette OL. Jeg har sett opp til henne siden jeg var 10 år, hun er på vårt lag og er en veldig god venn. Jeg er glad på hennes vegne, sa Johaug på pressekonferansen.

ENORME GLEDESSCENER: Therese Johaug (t.v.), Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen jublet sammen i målområdet etter å ha stukket av med alle medaljene på 30 kilometeren. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

- Jeg er så fornøyd med løpet i dag, og ikke minst laginnsatsen. Vi hadde knapt gått ti kilometer og fikk ei luke. Det dro vi nytte av som et lag, sa Johaug til TV 2 etter rennet.

Steira fikk endelig en individuell OL-medalje, og gliste bredt i målområdet.

- Jeg hadde en veldig tung dag på duatlon, og skjønte ikke hva som gikk galt der. Jeg har holdt fast ved tanken på at det var en dårlig dag, og det fikk jeg bekreftet her i dag, sa Steira til TV 2.

- Det gikk egentlig greit frem til 25 km, men jeg hadde nok med jobben å ligge der og kjøre jevnt. Det er jo min styrke. Jeg hadde et håp om å trykke til, men syntes det gikk fort nok, sa Steira som ikke hadde nok krefter til å kjempe om gullet på slutten av rennet.

Stakk etter ti kilometer

FULL KONTROLL: Marit Bjørgen var først på oppløpet og sikret gullet foran Therese Johaug. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Det ble tidlig klart at de norske langrensjentene hadde dagen og skulle leve opp til de enorme forventningene. Etter ti kilometer stakk Bjørgen, Steira og Johaug ifra resten av feltet, og de tre norske favorittene hadde full kontroll ned til konkurrentene i resten av løpet.

Da de passerte 20 kilometer ville landslagsledelsen ha den norske trioen inn til skibytte, men de suste forbi smørerne som ifølge TV 2 slo oppgitt ut med armene. Men med en avstand på over 50 sekunder ned til resten av feltet var det ingen voldsom gambling å fortsette med de samme skiene.

- Jeg og Therese bestemte oss for å ikke skifte ski. Marit var mer usikker, hun så seg rundt og vurderte vel at hvis jeg bytter ski, så vil de andre gå. Vi fikk beskjed fra trenerne og støtteapparat på ca 15-17 km at vi skulle bytte ski, men vi skrek tilbake at det gjør vi ikke, sa Steira på pressekonferansen etter rennet.

Et par kilometer før mål slapp Steira og måtte nøye seg med bronsemedalje, mens det lå an til å bli et spurtoppgjør mellom Johaug og Bjørgen. Men Bjørgen hadde full kontroll og fikk noen meter på Johaug da det gjensto omtrent en kilometer. Det klarte Johaug aldri å svare på.

Bjørgen tok sin tredje gullmedalje i et mesterskap som tidvis har vært meget trøblete for den norske troppen. 33 år gamle Bjørgen har nå seks OL-gull, tre sølv og én bronse. Det gjør henne til tidenes mestvinnende kvinnelige vinterolympier.

Ljubov Jegorova (langrenn) er nummer to på lista med seks gull og tre sølv. Også Lidija Skoblikova (skøyter) har seks gullmedaljer i OL-sammenheng, og tar med det tredjeplassen på «dronninglista».

PS! Kowalczyk brøt rennet, mens svenske Charlotte Kalla ikke hadde dagen og havnet langt bak. Heidi Weng endte på 19. plass, to minutter og 40 sekunder bak Bjørgen.

Resultatliste i mål:
1. Marit Bjørgen 1:11:05.2
2. Therese Johaug +2,6
3. Kristin Størmer Steira +23,6
4. Kerttu Niskanen +1:21.7
5. Eva Vrabcova-Nyvltova +1:21.9
6. Aurore Jean +1:22.3
7. Coraline Hugue +1:24.3
8. Emma Wiken +1:26.4
9. Seraina Boner +1:29.8
10. Laura Orgue +1:32.1
.....
19. Heidi Weng +2:40.1

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder