TUNG SESONGSTART: Frida Karlsson, her under minitouren i finske Ruka forrige måned. Foto: Terje Pedersen

Frida Karlsson må droppe konkurranser etter helsesjekk

Sveriges langrennkomet Frida Karlsson (20) må på ubestemt tid kutte ned på trening og droppe konkurranser. Det er uvisst når VM-gullvinneren fra Seefeld vil være tilbake for fullt.

Det meddeler Det svenske skiforbundet i en pressemelding mandag ettermiddag.

«I forbindelse med en helsekontroll som ble gjennomført forrige uke avga Frida Karlsson resultater som innebærer at hun en tid må redusere sin totale belastning», skriver Svenska Skidförbundet.

Sveriges landslagslege Magnus Oscarsson vil ikke fortelle hvilke krav hun ikke har oppfylt og hvilke korrigeringer hun må foreta. Til VG sier han imidlertid at Frida Karlssons konkurransestopp er å sammenligne med Ingvild Flugstad Østbergs startnekt for tre snart uker siden.

Oscarsson sier også at det er første gang han som lege for det svenske landslaget de siste tre årene «har en slik situasjon».

— Vi har besluttet at hun ikke skal konkurrere nå. Vi må gjøre visse justeringer etter fortløpende medisinske bedømmelser. Hun gjennomgikk en helsekontroll i løpet av noen dager forrige uke, sier Sveriges landslagslege til VG.

Johaug før Frida Karlsson-duellen: – Forberedt på å bli slått

Han vil ikke gi ut parameterne, som han uttrykker det.

– Men det er alltid som følge av en helhetsvurdering på bakgrunn av spesifikke årsaker, sier han.

— Når vil hun være tilbake?

— Jeg kan ikke spekulere i når det i løpet av sesongen vil skje. Det er viktig ikke å legge et tidspress og forventninger. Vi får se etter hvert, svarer Magnus Oscarsson på VGs spørsmål.

Frida Karlsson er ifølge pressemeldingen for tiden forkjølet. Hun sto over verdenscupen i Lillehammer sist helg. Hun har selv ønsket å fortelle offentligheten om hvorfor hun ikke kommer til å delta i konkurranser i nærmeste fremtid.

Norges Ingvild Flugstad Østberg (29) fikk startnekt foran sesongåpningen på hjemmebane i slutten av forrige måned fordi hun ikke hadde oppfylt visse krav i landslagsløpernes obligatoriske helsesjekk. Hun har ennå ikke fått klarsignal til å delta i konkurranser og skal ikke starte i verdenscupen i Davos kommende lørdag og søndag.

Ingvild Flugstad Østberg har fått startnekt av helsemessige årsaker

— Akkurat nå er jeg veldig lei meg og skuffet. Det er lett å la seg stresse, men man må se det langsiktig. Jeg skal gjøre alt for snart å være tilbake i konkurransesporet, samtidig som jeg vil kunne holde på i mange år, uttaler Frida Karlsson ifølge Det svenske skiforbundet.

Da Ingvild Flugstad Østberg fikk starnekt, uttalte Frida Karlsson til svenske Aftonbladet at hun tror alle «ligger på grensen».

– Det kreves hard trening for å få utvikling og man må tøye litt på grensene for å se hva man klarer, sa hun da.

Frida Karlsson vil bli fulgt opp gjennom nye helsekontroller i regi av forbundet.

Johaug synes synd på Frida Karlsson og advarer supertalentet

I en fakta om «helsekontroll for det svenske landslaget» står det blant annet at disse inneholder regelmessige samtaler om helse, kost- og aktivitets-registreringer og kropps-sammensetningmålinger.

— For en eliteløper må helheten stemme. Det handler blant annet om trening, hvile og næringsinntak, men også om alt som skjer rundt omkring, sier landslagslege Magnus Oscarsson i pressemeldingen.

– Langrenn på elitenivå stiller høye krav til balanse mellom de store mengdene trening og restitusjon, tilføyer han.

Han peker på at Frida Karlsson i fjor, da hun vant tre medaljer i Ski-VM i Seefeld, var junior og at hun først fikk en plass på A-landslaget i vår. Med alt det innebærer:

Flere dager på treningsleir, flere reisedager, oppdrag, mediaoppmerksomhet og «det faktum» at hun i forbindelse med alle samlinger sammenligner seg med løpere i verdenstoppen.

— Da er det ikke så rart at noen av alle viktige puslebiter ikke blir oppfylt til fulle, sier Sveriges landslagslege i pressemeldingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder