Tønseth disket etter stavslag: − Uakseptabel oppførsel

MERÅKER/OSLO(VG) Da Magne Haga knakk staven til Didrik Tønseth svarte landslagsløperen med å slå til førstnevnte med staven. Etterpå fikk Tønseth refs for oppførselen − og ble disket.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Episoden skjedde underveis i skiathlon-rennet som Emil Iversen til slutt vant. Tønseth gikk bort fra stadion i kulden uten å skifte.

– Det var unødvendig av meg, sier Tønseth, som ble disket, til VG.

Han innrømmer at det var usportslig opptreden og sier at han skal be Haga om unnskyldning. Samtidig hadde han først sagt:

– Jeg mener det var plass til to i bredden. Jeg går for VM-plass, ikke han, sier Tønseth, som fikk staven knekt da den kolliderte med Hagas ski.

Magne Haga er klar på at han fikk ødelagt rennet sitt da Tønseth klinte til staven hans med vilje. Det medførte at også Hagas stav gikk i to. Se hendelsen øverst i saken.

– Staven hans brekker i skien min, men jeg kan ikke gå utenfor løypa heller. Han overreagerer der og da, sier Haga.

Hendelsen fant sted omkring 19 kilometer inn i løpet. Haga brukte lang tid på å få seg ny stav.

– Det ødelegger løpet mitt fullstendig. Et løp jeg hadde sett frem til lenge. Det er NM og et av de største skirennene i år. Det er utrolig surt, sier Haga.

Se de sterke reaksjonene her:

Røyk VM-plassen?

Løpet var ekstra viktig med tanke på at 30 kilometer skiathlon står på VM-programmet i Seefeld, men ikke er med i verdenscupen. Derfor var dagens renn det første skiathlon-rennet denne vinteren.

Didrik Tønseth var nummer ni over målstreken, men endte senere med å bli disket. Det skal dermed holde hardt til VM-plass på øvelsen. Han mener ikke episoden ødela løpet hans.

– Jeg var ikke god nok i dag, sier Tønseth, som foreløpig er med i VM-troppen (se faktaboks).

Refs fra landslagssjefen

Løypesjef Frode Estil, tidligere OL-vinner, likte ikke det han så.

les også

Røkkes privatflytilbud sikret NM-gullsjanse: - Sjuk melding å få

– Jeg ville skjemtes, sier Frode Estil til VG og mener Tønseth viser seg frem som et dårlig forbilde når slikt skjer.

Magne Haga kom seg aldri opp til den ledende gruppen igjen, og endte til slutt som nummer 24. Og nå får også Tønseth refs av landslagsledelsen.

– Det er uakseptabel oppførsel uavhengig av om han blir gått av staven før. Det er slikt som skjer og det betyr ikke at man skal slå etter noen for det, sier Eirik Myhr Nossum, landslagssjef.

les også

11 på rad for overlegne Johaug: Har vunnet med totalt seks minutter

Rørt Iversen

Rent sportslig var det Emil Iversen som fikk mest å juble for i en tremil som ikke ble helt som forventet. Det var ingen som turte å rykke ordentlig under klassiskdelen, og det var ikke før på de siste kilometerne at det tok ordentlig fyr, sett bort fra Tønseths stavslag.

På oppløpet var Emil Iversen i en klasse for seg selv. Han vant NM-gullet foran Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby. Simen Hegstad Krüger ble nummer fire:

– Jeg skjønner ikke hvordan jeg er blitt så god, men dobbelt norgesmester... Jeg har nesten ikke ord. Dette er det jeg rangerer høyest for meg, sier en rørt Emil Iversen til NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder