Klæbo mener trenerne ikke kan gi ham Tour-nekt

VAL MÜSTAIR/OSLO (VG) Johannes Høsflot Klæbo (22) tok over ledelsen i Tour de Ski, men først i morgen avgjøres det om han fullfører etappeløpet. Men han mener selv at trenerne ikke kan nekte ham å fullføre.

Da Klæbo dro frem det berømte «Klæbo-klyvet» og rykket fra i bakken på sprinten i Sveits, stivnet Ustjugov og Federico Pellegrino brakk en stav i forsøket på å henge på. Klæbo var totalt overlegen da han vant sin andre etappe i sin første Tour de Ski og gikk da inn i ledelsen sammenlagt.

Men etter etappen i morgen blir det avgjort om Klæbo fortsetter Tour de Ski. Bestefar og trener Kåre Høsflot har vært tvilende til at tour-suksess kan følges opp av VM-suksess og samtalen i morgen kan stoppe Klæbos vei videre.

– Jeg tror jeg skal ligge lavt og så får de diskutere litt og så får jeg komme fra sidelinjen og si det jeg mener på slutten Men vi får ta en vurdering etter morgendagen. Og jeg tror Arild og morfar har noen meninger, sier Klæbo til VG og snakker om landslagstrener Arild Monsen og morfar og trener Kåre Høsflot.

– Kommer du til å la andre bestemme for deg eller ha siste ordet selv?

– Jeg har nok det siste ordet. Jeg håper det i alle fall. De kan ikke nekte meg, det håper jeg ikke, sier Klæbo.

Da VG spør morfar Kåre Høsflot, som er Klæbos personlige trener, om hvordan vurderingen blir fremover i touren, svarer han først:

– Skirenn i morgen.

les også

Tviler på VM-suksess etter råkjør i Tour de Ski: – Må gjøre en vurdering på om kroppen tåler det

Han utdyper at han selv er spent på hvordan Klæbo vil håndtere å gå renn etter renn i et etappeløp han ikke har deltatt i før. For VM har vært hovedmålet for sesongen.

– Men grunnlaget hans er veldig godt. Jeg tror ikke det er en problemstilling at det skal «blacke» ut resten av sesongen.

– Men du er tvilende til at han fullfører?

– Vi skal gjøre en vurdering etterhvert. Det blir etter morgendagen, sier Høsflot.

Torgeir Bjørn som står ved siden av Kåre Høsflot da VG prater med dem er klar på at Klæbo har sjansen til å vinne sammenlagt i årets Tour de Ski.

Klæbo leder nå tolv sekunder foran Ustjugov og 25 sekunder foran Bolsjunov.

– På distanserenn har han ikke vært i så god form som han var i fjor. Det er det naturlige forklaringer til, på grunn av at han mistet noe trening i høst. Skøyteintervallstarten i Toblach syns jeg var et steg i riktig retning. Jeg tror han er bedre på klassisk i distanse nå og det tror jeg vi allerede får sett i Oberstdorf og Val di fiemme lørdag og at han er i sterk stigning. Og hvis han er treningsbalanse så kommer han til å tåle touren vel så godt som Bolsjunov og Ustjugov, sier Bjørn før han legger til:

– Johannes har muligeten til å vinne Tour de Ski.

Landslagstrener Arild Monsen sier dette om planen fremover:

– Han skal være med inntil videre å gå Tour de Ski. Jeg har ikke noe mer enn det i dag. Han skal være med til Oberstdorf å gå i alle fall, sier Monsen.

Den siste sprinten i Tour de Ski var Klæbo selv meget godt fornøyd med selv om han følte seg meget stiv mot slutten av finalen.

– Jeg fikk det som jeg ville. Ustjugov gikk fryktelig tøft på sisterunden og det var tøft. Det var kjipt at Pellegrino brekker staven der, men slik er det, sier Klæbo etter seieren.

Han har tidligere utropt Bolsjunov til Tour-favoritt, men russeren ble slått ut i semifinalen

Full kontroll

Sindre Bjørnestad Skar var blant dem som sørget for at Bolsjunov ikke fikk finaleplass, og det betød at tre av seks løpere i sprintfinalen var fra Norge:

Emil Iversen hadde allerede tatt seg til finalen som lucky loser, mens Johannes Høsflot Klæbo hadde full kontroll i både kvart- og semifinale.

les også

Bjørgen også folkets favoritt som Norges største idrettsstjerne

Iversen ble nummer fem i finalen, bak franske Richard Jouve, mens Sindre Bjørnestad Skar ble sist i mål – 43 sekunder bak suverene Klæbo.

les også

Slår tilbake mot Tour de Ski-kritikk: - Må øve seg på å bli bedre på ski

Etter at flere norske løpere, som Martin Johnsrud Sundby, ble slått ut i prologen, gikk det ikke veien for hverken Finn Haagen Krogh (sjanseløs i semi, 27.5 sekunder bak heatvinner Bjørnestad Skar) eller Simen Hegstad Krüger, som ble sist i sitt kvartfinaleheat.

Heller ikke Heidi Weng hadde en god dag i Val Müstair da Stina Nilsson vant kvinnenes sprint:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder