Northug: – I menneskeklassen ble jeg nummer én

LANGRENN

LENZERHEIDE/OSLO (VG) For én gangs skyld jublet Petter Northug (29) da han gikk i mål som nummer to. Northugs forklaring: Han var best i «menneskeklassen».

Publisert: Oppdatert: 02.01.16 19:17

– I menneskeklassen ble jeg nummer én, sier Northug når han møter pressen etter kollegaen Martin Johnsrud Sundbys maktdemonstrasjon i Lenzerheide.

Med en mil igjen å gå sa Sundby, som bare kalles «Maskinen» av de andre landslagsgutta, farvel til konkurrentene. Nordmannen krysset mållinjen i ensom majestet, og har sikret seg et solid overtak i Tour de Ski. Sundby har et forsprang på ett minutt og 18 sekunder på toer Petter Northug.

– Hvordan er det å jakte på Sundby i den formen han er nå?

– Det hadde vært litt annerledes hvis det var 30 sekunder, for da hadde du sett ham. Nå er avstanden så stor at du ikke ser ham. Nå føler du deg mer jakta bakfra enn du føler at du jakter fremover, sier Northug til VG.

– Aldri fornøyd

– Du jublet for en annenplass i dag, kanskje litt ulikt deg?

– Jeg er aldri fornøyd med det. I Toblach var det 60-70 stykk som var bedre enn meg i klassisk, så det er mange som har bommet med formen.

En journalist spør så om 2. plassen er den nye 1. plassen for Northug.

– Ja, det er nesten sånn. Maskinklassen... i menneskeklassen ble jeg nummer én.

Allerede fra første stavtak viste Martin Johnsrud Sundby at han ville prege herrenes 30-kilometer i sveitsiske Lenzerheide. Etter snaut halvgått renn hadde nordmannen tauet feltet så godt som hele veien – snaue ti sekunder foran Petter Northug, som ikke valgte å satse på de første innlagte spurtene i dagens renn.

VG Live: Vi fulgte rennet minutt for minutt!

Northug hang seg med som sistemann i en gruppe på tolv løpere da feltet for alvor sprakk etter 15 kilometer, sammen med Sundby, Krogh, Tønseth, Røthe, Cologna, De Fabiani, Harvey, Poltoranin, Ustiugov, Belov og Bessmertnykh.

Rykket

Rett før passering ved 19.5 kilometer satte Sundby inn et ekstra gir i det flate partiet. Nordmannen fikk kjapt en ti sekunder stor luke til utfordrergruppen, samtidig som Northug viste styrke i feltet, da han sikret seg bonuspoengene bak Sundby.

VG+: Slik ble Sundby best i verden

Mannen i tet så seg aldri tilbake. Snaue tre kilometer senere hadde luken økt til 20 sekunder, og Sundby viste ingen tegn til å være sliten. Tønseth, Northug og Røthe bet seg fast i en utfordrergruppe med Poltoranin, Harvey, og Belov, mens både Cologna, Krogh og Ustiugov falt av.

Artikkelen fortsetter under bildet!

– Vi visste at den første helgen kunne by på store differanser, og det gjorde den også. Men vi møter en sprint i Oberstdorf, og da er det fort et sekund i sekken på meg, sa Sundby til VG etter rennet.

– Svenskene er langt bak, og Emil Jönsson reagerer på at det deles ut veldig mange bonussekunder her. Hva tenker du om det?

– Jeg er enig i at det er mye bonussekunder i dag, men det var mye bonussekunder i går også. Det er det som er med Tour de Ski, du kan ikke ha en dårlig dag.

I mål var Sundby et drøyt halvminutt foran de første utfordrerne – som alle var norske.

– Jeg har sett en del skirenn i mitt liv, og dette er noe av det mest imponerende jeg har sett, sa landslagstrener Trond Nystad etter Sundbys suverene seier.

Tidligere lørdag vartet Therese Johaug opp med en liknende maktdemonstrasjon på kvinnesiden, da hun sikret en suveren seier på 15-kilometeren. Både hun og Sundby leder Tour de Ski i sine klasser.

– Må et uhell til

– Jeg skal ikke avskrive Petter Northug riktig ennå, selv om Martin har en luke, sa Nystad.

– Hva taler for Northug?

– Når avstanden er som den er så er det mye selv for Petter Northug. Men har Martin dårlige ski en dag, eller om man knekker en ski eller en stav, så er alt mulig. De som er bak Martin må skjerpe seg, og gå så raskt de kan.

Det må nesten et uhell til, altså?

– Ja et uhell, eller dårlige ski. Slik det er nå er det en komfortabel ledelse for Martin, sier Nystad.

– Steike, da har Nystad tro på meg, svarer Sundby på trenerens utspill.

– Jeg synes vi har fått en god start hele det norske laget. Petter er i bra angrepsposisjon, og kan lett vinne sprinten i Oberstdorf. Det er min akilleshæl. Jeg er ikke veldig overrasket om utgangspunktet før siste etappe er relativt likt som i fjor.

Northug tok bonussekunder

Både den tredje og fjerde innlagte spurten ga ti bonussekunder for Petter Northug, som gikk tøft for å være andremann over streken etter suverene Sundby. Så også i mål: Northug spurtslo Didrik Tønseth og Sjur Røthe, som sammen sikret firedobbelt norsk.

– Det var et helvete, det var brutalt. Personlig er jeg glad for at det gikk fort, for da sprekker det opp litt. Planen var å vise meg frem på den tredje og fjerde runden. Jeg kan ikke gjøre som Martin og gå tøft fra start. Jeg er er en femmilsløper, jeg må gå meg inn litt, sa Northug til NRK etter rennet.

Landslagssjef Vidar Løfshus mente rennet viste hvilken form de norske utøverne er i.

– Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby var favoritter før vi kom hit, og det stempelet har ikke blitt noe mindre nå, sa Løfshus.

Tour de Ski langrenn lørdag, 2. etappe, fellesstart:

1) Martin Johnsrud Sundby, Norge 1.14.48,3, 2) Petter Northug, Norge 0.34,6 min. bak, 3) Didrik Tønseth, Norge 0.35,1, 4) Sjur Røthe, Norge 0.35,6, 5) Aleksej Poltoranin, Kasakhstan 0.36,8, 6) Jevgenij Belov, Russland 0.43,7, 7) Alex Harvey, Canada 0.54,4, 8) Sergej Justjugov, Russland 1.01,6, 9) Finn Hågen Krogh, Norge 1.15,6, 10) Alexander Bessmertnykh, Russland 1.22,3.

Øvrige norske: 14) Hans Christer Holund 1.37,5, 15) Emil Iversen 1.37,7, 16) Niklas Dyrhaug 1.37,8, 37) Anders Gløersen 3.53,8. Startet ikke: Sondre Turvoll Fossli.

Tour de Ski (2 av 8 etapper):

1) Sundby 1.15.39,5, 2) Northug 1.18,4 min. bak, 3) Tønseth 1.30,6, 4) Justjugov 1.52,9, 5) Røthe 2.05,7, 6) Krogh 2.14,9, 7) Harvey 2.22,1, 8) Poltoranin 2.23,0, 9) Belov 2.31,5, 10) Dario Cologna, Sveits 2.48,4.

Øvrige norske: 13) Dyrhaug 3.32,3, 14) Iversen 3.39,7, 15) Holund 3.41,3, 36) Gløersen 5.47,8.

Her kan du lese mer om