I SØKELYSET: Vidar Løfshus (innfelt) er sjef for de norske langrennsutøverne. Her er troppen fra forrige sesong avfotografert under Ski Tour Canada i mars. Foto: Terje Pedersen, Berit Roald NTB SCANPIX

Fersk spørreundersøkelse: Annenhver nordmann mener omdømmet til norsk langrenn er svekket

PR-rådgiver: – Fortjent knekk

Aukland: – Alvorlig problem

Vidar Løfshus og langrennslandslaget har hatt dårlig glid de siste ukene. Nå opplever halvparten av det norske folk at omdømmet til norsk langrenn er svekket.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

51,1 prosent svarer «svekket» eller «klart svekket» på spørsmål om hvordan de opplever omdømmet til langrennslandslaget nå, sammenlignet med for ett år siden. Det kommer frem i en fersk undersøkelse VG har fått utført av byrået InFact.

Langrennsleiren har hatt mye å svare for etter Martin Johnsrud Sundbys utestengelse i sommer, og etter at det nylig ble kjent at landslaget tilbyr astmamedisin til utøvere som ikke har en påvist astmadiagnose. Mandag kunne VG også fortelle at Norges Idrettshøgskole (NIH) er nødt til å trekke en astmastudie utført på norske langrennsløpere, siden de utførte testene uten nødvendig godkjenning i 2011.

Siste nytt: Helsetilsynet skal granske astmastudien til NIH

I InFact-undersøkelsen svarer kun 8,9 prosent at de opplever omdømmet til norsk langrenn som «styrket» eller «klart styrket», mens 22,7 mener omdømmet er på samme nivå som for ett år siden.

Den trøblete gråsonen

ERFAREN: Medierådgiver og forfatter Haakon B. Schrøder. Foto: Per Heimly

– Norsk langrenn har fått seg en fortjent knekk, eller en «omdømmekorreksjon» som vi ofte kaller det, sier omdømmeekspert og medierådgiver Haakon B. Schrøder til VG.

Han mener tallene understreker det han selv hadde på følelsen: at det norske folk har et annet syn på norsk langrenn nå enn bare for noen uker siden.

Husker du? Slik startet rabalderet rundt astmamedisinbruken

– Langrennssporten er avslørt for å være i en gråsone og da er det vanskelig enten å dømme eller å frikjenne, men her er det tydelig at publikum straffer norsk langrenn, resonnerer Schrøder, som i mange år har bistått norske bedrifter og organisasjoner med medierådgiving.

Han er derimot sikker på at det norske folk ikke kommer til å vende seg mot norske langrennsløperne når skisesongen starter.

– Utlendingene fryder seg nok over situasjonen, og mobbekampanjen blir nok større fra de enn fra oss som står dem nærmest. Vi kommer til å heie på dem som før. Men, blir seiersrekken for stor, blir vi igjen å snakke om «Ventolin-løperne fra Norge».

Tenker på VM

Langrennssjef Vidar Løfshus er ordknapp når VG slår på tråden og presenterer tallene.

– Dette må du spørre dem som driver med PR og kommunikasjonsarbeid. Mitt fokus nå er at vi skal prestere i Lahti (ski-VM 2017), og jeg forholder meg til det.

Sett? Folkets dom over Per-Mathias Høgmo

– Er du overrasket over at halvparten mener omdømmet deres er svekket?

– Nei, og det har jeg ellers ingen kommentarer til. Jeg jobber med å få norsk langrenn til å levere gode resultater.

Kommunikasjonssjef Espen Graff svarer slik på vegne av Norges Skiforbund: «Det er helt avgjørende for norsk langrenn å ha tillit hos det norske folk. Vi har stor forståelse for at mange mener at omdømmet er svekket og skal gjøre alt vi kan for å gjenopprette tilliten.

Det er også viktig på vegne av alle de fantastiske utøverne vi har. Langrenn er den mest populære idretten i Norge og med negativt fokus, ikke minst i media, er fallhøyden stor.

Derfor har alle som er tilknyttet langrenn uttrykt at de er positive til at det nå blir en gjennomgang av medisinske rutiner. Det blir et viktig bidrag i dette arbeidet, ikke bare for langrenn, men for hele norsk idrett.»

– Alvorlig sak

SKIEKSPERT: Fredrik Aukland i NRK. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Langrennsekspert Fredrik Aukland i NRK er klar i sitt syn.

– Tallene forteller meg at det er en alvorlig sak. Det at en så stor andel oppfatter omdømmet som svekket, er et alvorlig problem for norsk langrenn, sier Aukland.

Anbefales: Norsk lege ga astmamedisin til friske OL-utøvere i 1984

Han mener at det skader omdømmet blir skadelidende fordi det til stadighet kommer frem nye opplysninger rundt astmamedisineringen – fra media og ikke langrennsleiren selv.

– Hele saken har vært uryddig fra norsk langrenns side, synes jeg. Jeg håper virkelig at den etiske debatten rundt medisineringen av ikke-astmatiske utøvere blir tatt ordentlig på alvor nå.

26. august varslet skipresident Erik Røste at langrennskomiteen skal organisere en fullgjennomgang av medisinbruken på landslaget.

Hvordan opplever du omdømmet til norsk langrenn sammenlignet med for ett år siden?

Angi på en skala fra 1 til 5, der 1 er klart svekket og 5 er klart styrket – 3 er altså ingen endring.

Resultat:

Klart svekket – 25,2 %

2 – 26,9 %

3 – 22,7 %

4 – 5,1 %

Klart styrket – 3,8 %

Vet ikke – 16,3 %

Hvordan vurderer du etikken i norsk langrenn?

Angi på en skala fra 1 til 5, der 1 er svært dårlig etikk og 5 er svært god.

Resultat:

Svært dårlig etikk – 9,5 %

2 – 13,9 %

3 – 19,4 %

4 – 21,7 %

Svært god etikk – 13,4 %

Vet ikke – 22,2 %

Fakta om undersøkelsen:

Utfører: InFact Norge AS
Populasjon: Norge, innbyggere over 18 år
Antall intervjuer: 1033
Vekting: Kjønn, alder, bosted, partivalg 2015
Feilmargin: Maksimalt +/- 3,0 % (gjelder totalutvalget)
Metode: InFact automatiske telefonintervjuer
Periode: 5. september 2016

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder