NORSK BAKMAN: Jan Helgerud er en av dem bak Marit Bjørgens suksess. Foto: Scanpix
NORSK BAKMAN: Jan Helgerud er en av dem bak Marit Bjørgens suksess. Foto: Scanpix

Real Madrids norske spesialtrener: Står bak Bjørgen-suksess

LANGRENN

Professor Jan Helgerud (49), som har kondisleksjoner i Real Madrid og Barcelona, har også satt sine spor i norsk idrett: Det er hans ideer som ligger bak treningen av langrennsdronningen Marit Bjørgen.

Publisert:

- Jeg har brukt Jan som idébank og inspirator når jeg har lagt opplegget for landslagets trening, forteller Samdal.

- Helgerud var min veileder da jeg tok hovedfag i idrett. Senere har jeg samarbeidet med ham i mange spørsmål og fått verdifull støtte. Han har en svært solid bakgrunn og vet veldig mye om fysisk trening, fastslår Samdal.

- Fysiske tester

Marit Bjørgen forteller at hun ikke har noen direkte kontakt treningsmessig. Men hun vet jo at Samdal i mange tilfeller bygger på mye av det han har lært og diskutert med Helgerud.

- Opplegget med trening av maksstyrke kommer nok derfra. Slikt sett har også jeg dratt nytte av ham. I tillegg benytter jeg jo fasilitetene hos Helgerud ved Idrettsvitenskapelig institutt på Dragvoll utenfor Trondheim til mine jevnlige fysiske tester, forklarer Marit Bjørgen.

Etter at Helgerud de siste dagene har vært gjest og foredragsholder om fysisk trening i Real Madrid, kom han i går til Barcelona for en ukes opphold, før han avslutter Spania-turneen neste uke i Real Sociedad.

- At de vil hente kunnskap om utholdenhet i Norge, gjør de antagelig lurt i. Kondisjonen er noe de lettest kan forbedre, sier Samdal.

Celtic-samarbeid

- Helgerud har også gjennom tre år hatt et utstrakt samarbeid med Celtic. De har gjort noe så drastisk som å kaste ut de fleste vektapparatene av styrkerommet. Nå konsentrerer de seg først og fremst om knebøy, opplyser Samdal.

Celtic har samtidig investert i en ny kunstgressløype, der spillerne kan trene opp kondisjonen på en helt spesiell måte med ball.

Helgeruds kunnskaper setter merker etter seg på flere fronter. Ikke minst i Canada, der OL-vinner Beckie Scott berømmer nordmannen for å ha nådd dit hun er.

I månedene fremover skal Helgerud fortsette sitt sabbatsår ved universitetet i Utah. Dermed er det amerikansk og canadisk idrett som ligger ham nærmest inntil videre.

Her kan du lese mer om