HVA SKAL DU GJØRE?: Petter Northug gled elegant over målstreken først og sikret stafett-gull for Norge. Bak kommer en skuffet og sjanseløs svenske. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Northug håper på påskeføre på femmila

...men landslagskollegene frykter varmen i Italia

VAL DI FIEMME (VG Nett) Petter Northug (27) tror sjansene for å vinne VM-gull på femmila øker dersom snøen i Italia fortsetter å smelte.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
Værvarsel for Val di Fiemmestorm.no

Northug lekte seg inn til norsk stafett-gull i VM, på det vi i Norge vil kalle erketypisk påskesnø. Gradestokken på langrennsstadion viste da opp mot 25 grader i sola.

Søndag er det igjen meldt nydelig vær i Val di Fiemme. Northug tror det kan hjelpe ham til et nytt gull.

- Det er en fordel for meg. Når det er bløtt føre er det bedre å ligge bak. Derfor bør et slikt føre passe meg fint, sier Petter Northug.

Rønning: - Femmila blir tung

Den bløte snøen er også et tema hos Eldar Rønning. Han slet med skiene, spesielt på sin andre runde på stafetten, og mener føret er blitt svært vanskelig å gå på.

- Jeg har aldri gått skirenn under slike forhold, kanskje med unntak av femmila i Holmenkollen i fjor, men da var det nok 15 grader kaldere. Når det er så varmt blir det fryktelig tungt å gå og veldig vanskelig å få gode ski, sier Rønning til VG Nett.

- Hva er det som skjer med skiene?

- De samler opp møkk og klisteret under holder deg bare mer og mer igjen. Derfor tror jeg femmila kan bli tung, svarer Rønning.

Bronsevinneren fra 15-kilometeren, Tord Asle Gjerdalen, er enig.

- Alle sier det ser ut som vi går sakte på femmila, men jeg kan love at det ikke er noen kosetur. Det er en grunn til at det bare er ti løpere igjen på siste runde. Det er ikke fordi alle de andre har tatt en appelsinpause, men fordi det gås hardt, foreleser Gjerdalen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GODT SOM GULL: Sjur Røthe (f.v), Petter Northug, Eldar Rønnning og Tord Asle Gjerdalen jubler for stafett-gullet på stadion i Val di Fiemme. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Full spurtkontroll

Etter en, til Northug å være, svak start på mesterskapet, har 27-åringen for alvor fått sving på formen.

På stafetten som Norge vant var tempoet så lavt at det til tider ble helt absurd - som da Northug nærmest stoppet opp i en av bakkene.

Men i spurten viste 27-åringen nok en gang «kæm som e' kongen».

- Jeg treffer veldig bra i stor fart nå, i toppfart. Jeg hadde flere gir i dag på oppløpet. Jeg slår om litt over kulen og så kan jeg sette på cruisekontrollen siste hundre, forklarte Northug til VG Nett.

Likevel innrømmer mannen som til nå har innkassert to VM-gull i Italia, at flere av konkurrentene blir vanskelige å slå på femmila.

- Jeg frykter Johan Olsson, Aleksej Poltoranin og Dario Cologna, sier Northug.

PS: Klokken 12.30 i dag har skikongen altså en ny gull-mulighet. Femmila sendes på NRK 1 og kan også følges i VG Direkte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder