Tønseth på fjerdeplass: – Den plassen betyr ingenting hverken for meg eller folket

FALUN/OSLO (VG) Didrik Tønseth (23) tapte spurten om bronsemedaljen da Maksim Vylegzjanin (32) spurtet til gull. Petter Northug (29) ble nummer 11.

 • Wegard Bakkehaug
 • Camilla Vesteng
 • Ole Kristian Strøm
 • Nils Mangelrød

Artikkelen er over fem år gammel

– Det ble KM-gull til Sør-Trøndelag, men det er surt med fjerdeplass. Den plassen betyr ingenting hverken for meg eller folket. Jævlig kjedelig. Jeg tenkte at jeg skulle ta det, men midtveis tenkte jeg at jeg må hjem å ta armhevinger. Det blir det til neste år, sier Tønseth til NRK.

VG Direkte: Vi fulgte 30 kilometer med skibytte her!

– Harvey fikk nok en medalje på god glid. Jeg hadde bra ski, men skal du ha verdensmester må du ha verdens beste ski. Det hadde jeg ikke. Med tanke på de siste årene har det bare vært nedturer hele veien. Nå er første gang det har gått bra noen måneder. Sånn sett er jeg fornøyd. Man får litt som fortjent her i livet, tror jeg, fortsatte trønderen da han møtte et samlet pressekorps få minutter senere.

Russeren Vylegzjanin var sterkest i spurten og slo Dario Cologna i kampen om gullet. Cologna stakk i mödrarbacken og ledet lenge, men måtte gi tapt på oppløpet.

Alex Harvey kom voldsomt bakfra og snappet bronsen Didrik Tønseth lenge så ut til å ha et grep om. 23-åringen var den eneste som hang med da Cologna og Vylegzjanin stakk rundt fem kilometer før mål.

Sliten Northug

Petter Northug så sliten ut og klarte ikke å henge med. Han endte til slutt på 11. plass - 39,2 sekunder bak vinneren.

BLE SLITEN: Petter Northug. Foto:,Bjørn S. Delebekk

– Det bør være én nordmann på pallen på hver distanse. Som lag er dette for dårlig. Jeg kan lyve å si sprinten ikke henger i, men man trenger ikke være forsker for å forstå at den gjør det. Jeg hadde ingen topp dag i dag. Da går det bra helt til det drar seg til. Jeg hadde ikke topp ski og skjønte jeg ikke kunne være med inn da Dario og Maksim stakk, sier Northug.

Fjerdeplassen ble en stor opptur for Tønseth som måtte fjerne blindtarmen like før jul. 19. desember fikk trønderen vondt i magen. Dagen etter skulle han gå verdenscuprenn i Davos, men magesmertene ga seg ikke. Det viste seg å være en blindtarmbetennelse. Han måtte operere. Det skjedde i full fart i Davos i Sveits.

– Didrik og Niklas leverte kjempegode skirenn, men som lag og nasjon har vi blitt vant med å ha hvert fall én mann på pallen. Derfor er vi litt skuffet. Petter er nok fremdeles litt preget av gullet på torsdag, sier landslagstrener Trond Nystad og forteller at Martin Johnsrud Sundby fortsatt er «veldig syk».

– Didrik gjorde et kjempeløp. Det er bittert at Harvey kom på slutten. Det kommer nye muligher «Tønsiboy», sier Niklas Dyrhaug og ser på lagkompisen.

Artikkelen fortsetter under videovinduet!

Northug bak teten

Det var et stort felt som kom sammen inn til passering 10 kilometer med Alex Harvey i tet foran svenske Lars Nelson og Niklas Dyrhaug. Didrik Tønseth var også med i teten mens Northug fulgte 5,9 sekunder bak.

Sjur Røthe slet tidlig og var 21,9 sekunder bak Harvey når en tredjedel av løpet var unnagjort. Røthe, som kom inn som reserve for syke Martin Johnsrud Sundby, brøt kort tid etter skibyttet.

– Jeg tror ikke Petter vil brenne kreftene i starten, sa Eirik Myhr Nossum om sin tidligere elev i VGs VM-sending.

– Petter ligger på halen av feltet. Jeg håper det er en taktisk vurdering. Sjur er vel den eneste som ser litt sliten ut, sa landslagstrener Trond Nystad til NRK.

En rekke løpere kom inn for å bytte ski samtidig. Dyrhuag gikk ut 2,2 sekunder bak Harvey mens Northug kom i gang 6,4 sekunder bak teten etter at han slet litt med å få på plass stavene og ble passert av flere konkurrenter.

– Det var uvant å se han trøble på den måten, sa NRK-kommentator Jann Post.

Cologna stakk før mål

Avstanden opp til teten hadde økt til 16,1 sekunder to kilometer senere. Én mil før mål fikk 16 løpere sammen i tet med Northug plassert langt bak i dette feltet. Marcus Hellner gikk frem og økte farten etter hvert, men resten av feltet fulgte bra med Northug plassert et stykke bak.

Les også: Dette skjer i Falun-VM i dag

Tetfeltet ble etter hvert 11 løpere inkludert Tønseth, Dyrhaug og Northug. Fem kilometer før mål, og like før mördarbacken, begynte torsdagens gullvinner å posisjonere seg i feltet.

I bakken tråkket Dario Cologna til og fikk noen meter på nordmennene mens Maksim Vylegsjanin hang seg på. Ved passering 26,3 kilometer var avstanden ned til Didrik Tønseth kun 3,3 sekunder. Petter Northug lå 11,9 sekunder bak sveitseren der og fortsatte å tape tid de neste minuttene.

Flere løpere, blant annet Alex Harvey, fikk etter hvert kontakt med Cologna, Vylegsjanin og Tønseth, men Northug klarte ikke å melde seg på.

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Langrenn

Flere artikler

 1. Northug: – Jeg hadde ikke topp ski

 2. Northug kritisk etter medaljeløs dag: - Som lag er det for dårlig

 3. Dyrhaug følte seg både kokt og marinert av Sundby

 4. Northugs ville spurt ga femmilsgull

 5. Røthe lærte av Northugs gullspurter i Kollen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder