OL-vraking **Red Bull-bråk ** Uenighet med lagkameratene

SPONSOR: Petter Northug vant jaktstarten i Toblach under Tour de Ski i januar i år. Etappen var sponset av Coop, som også er Northugs private samarbeidspartner. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Dette er Northug-konfliktene med Skiforbundet

Fra den dagen Petter Northug (29) slo gjennom har det vært konflikter mellom skikongen og Skiforbundet. Likevel har han levert til 13 VM-gull og to OL-gull.

  • Camilla Vesteng

Artikkelen er over fire år gammel

2006 – Vraket til OL i Torino

Northug har aldri tilgitt Skiforbundet at han ikke ble tatt ut i OL-troppen til Torino. Et OL hvor Norge ikke tok ett eneste gull i langrenn.

– Jeg ble offer for et kompisuttak, oversett og ydmyket og har aldri fått noen forklaring, beklagelse eller unnskyldning. Det som skjedde virker fortsatt uforståelig og ligger i uoppklartmappen min. Ydmykelsen tenner meg fortsatt, og er en motivasjonsfaktor, sier Petter Northug i boken «Northug – en familiehistorie» som kom i fjor.

SINT: Petter Northug ble vraket fra OL-troppen til Torino, her er han fotografert hjemme i fjøset i Mosvik like etter vrakingen i januar 2006. Foto: Geir Otto Johansen , VG

2007 – Vraket fra VM-femmila

Northug viste at han var i kalasform da han satte inn tidenes langspurt før han sikret Norge VM-gull på stafett i Sapporo. Northug ville veldig gjerne gå femmila. Den vant Odd-Bjørn Hjelmeset foran Frode Estil, men Eldar Rønning var åtte og ett halvt minutt bak vinneren i mål. Anders Aukland ble nummer 16. Det er selvfølgelig helt umulig å vite hvor Northug hadde plassert seg på den resultatlisten.

STAFETTKONGEN: Petter Northug har gått Norge inn til fem VM-gull i stafett, her fra hans første triumf som VM-ankermann i Sapporo i 2007. På det norske laget gikk også Lars Berger (t.v.), Eldar Rønning og Odd-Bjørn Hjelmeset. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

2008 – Tvunget til å stå skolerett for lagkameratene

Lagkameratene på landslaget mente Northug bidro for lite på trening. Den kritikken måtte han svare for.

Les også: Skiforbundet og Northug krangler om 24 dager.

2009 – Red Bull-avtalen

Det ble et voldsomt oppstyr da Northug skulle inngå en avtale med leskedrikkprodusenten. Norsk idrettsledelse likte ikke det. Både Bjørn Dæhlie og Kjell Inge Røkke meldte seg også på i debatten, og advarte Northug mot samarbeidet. Northug skrev under, Red Bull er fortsatt en av hans sponsorer. Skiforbundet valgte til slutt å godkjenne avtalen. Nå er flere av Norges mest profilerte idrettsutøvere sponset av Red Bull.

Northug tok tre VM-gull i Liberec dette året.

SPONSORURO: I 2009 ble det kjent at Red Bull skulle gå inn som sponsor for Petter Northug. Her er han fotografert på en sponsorfest etter sitt tredje VM-gull i Holmenkollen i 2011. Thomas Gullestad (t.h.) var konfransier under arrangementet. Foto: Helge Mikalsen , VG

2009 – Truet med å ta skilisensen til Northug

Allerede i november 2009 hadde Northug tilbud fra private lag. Daværende skipresident Sverre Seeberg svarte med å true Northug med å ta skilisensen hans.

– Hvis Skiforbundet vil ha deg med på landslaget og du sier nei, la oss si at du for eksempel er den beste, vil det bli sånn at Skiforbundet med hjemmel i rennreglementet kan ta startlisensen din. Og det kommer vi til å gjøre, sa Seeberg til VG i november 2009.

I boken «Northug – en familiehistorie» står det at Petter Northug var på vei ut av landslaget flere år før han valgte å bryte ut i mai 2013. Det står at konfliktene i sum ble for mye til at Northug ville fortsette på landslaget. Han gikk lei.

Northug: - Skiforbundet har gått bort fra sine løfter og endret reglene.

2010 – Poker-bråk

Vi Menn ble sponsor for Northug i 2010. Som en del av avtalen var poker og deltagelse i poker-VM i Las Vegas. Før VM ladet Northug opp med poker i Monte Carlo. Generalsekretær Inge Andersen reagerte.

– Jeg håper Petter Northug for fremtiden velger andre arenaer å profilere seg på, enn innenfor spill som er forbudt i Norge. Petter Northug burde tenke seg grundig om med den posisjonen han har. Han er kanskje vår mest profilerte toppidrettsutøver, og et forbilde både for barn og voksne, sa Andersen til VG i april 2010.

POKERFJES: Petter Northug var i Las Vegas for å delta i poker-VM sommeren 2010. Foto: Jørgen Braastad , VG

Northug har deltatt i flere pokerturneringer siden den gang.

Northug tok to OL-gull i 2010.

2011 – Droppet NM

Landslagsløperne er forpliktet til å gå minst en NM-distanse. Foran VM på hjemmebane i Holmenkollen valgte Northug å droppe NM på Steinkjer i januar det året. I 2013 innrømmet han at han løy på seg sykdom for å slippe og stille til start i NM.

– Folk tror jo at du er syk, så du må være litt skuespiller. Samtidig er det en mental lek, det også. Jeg hadde sett på meg selv som mentalt svak dersom jeg hadde latt meg presse av arrangøren til å stille opp, sa Northug i TV2-programmet «Sirkus Northug».

Northug ble VM-konge med tre gull i Holmenkollen.

BAKGRUNN: Alt om Northug-saken her.

2013 – Bruddet

Etter to VM-gull i Val di Fiemme, så brøt han med landslaget i mai 2013.

Coop ble Northugs hovedsamarbeidspartner for skikongens private satsing.

BRUDD: Petter Northug og daværende langrennssjef Åge Skinstad under en pressekonferanse i Trondheim i mai 2013. Northug fortalte at han forlater landslaget. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

2014 – Uenige om landslagsavtalen

Det ble diskusjoner da Northug lanserte en kleskolleksjon og matvarer i sitt navn hos Coop, som er konkurrent til landslagets sponsor SPAR. Northug ønsket at langslagsavtalen skulle være over etter sesongslutt 15. mars, mens Skiforbundet ville ha Northug på laget til 15. april. I avtalen endte det med 7. april.

2015 – Skiforbundet: Northug får ikke gå

Fristen for Northug å undertegne landslagsavtalen (en blåkopi av forrige sesongs avtale) gikk nylig ut. Northug hadde ikke signert mandag, og da meldte Norges Skiforbund at Northug ikke får gå verdenscup eller Tour de Ski kommende sesong.

Northug ønsker større frihet fra Skiforbundet enn han hadde forrige sesong.

Northug tok fire VM-gull i Falun i 2015.

SÅ GLAD: Siden ski-VM i Liberec i 2009 er Petter Northug den eneste norske herreløperen som har vunnet individuelt mesterskapsgull på distanse. Her er han fotografert på pallen etter gullet på femmila i Falun tidligere i år, hans fjerde VM-gull i det mesterskapet. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Les også

Mer om

  1. Petter Northug
  2. Langrenn

Flere artikler

  1. Northug: – Skiforbundet har gått bort fra sine løfter og endret reglene

  2. Krangler om 24 dager

  3. Manageren: – Petter føler seg lurt

  4. TV2: – Det skal bli interessant å se hvordan interessen forflytter seg fra verdenscupen til langløpene

  5. Skipresidenten avviser ny Northug-behandling i styret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder