Tour de ski, 15 km fellestart klassisk damer. Seier til Therese Johaug t.h. som her forlater målområdet etter rennet sammen med Ingvild Flugstad Østberg t.v. og Heidi Weng som ble nr to og tre. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Johaug tjener over 1,5 mill. på Tour de Ski-seier

Svak krone gir pengefest for de norske utøverne

LENZERHEIDE (VG) Konkurrentene ligger allerede strødd. Nå ligger alt til rette for at Therese Johaug (27) også kan strø om seg med Tour de Ski-penger.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mens svenskene ligger nede, så ligger Norge an til å gjøre rent bord i årets Tour de Ski. De tre beste sammenlagt, både for kvinner og menn, er norske. Og mange har allerede utropt vinnerne: Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

I så fall betyr det en solid dose cash i kassa for begge to.

Johaug får etter det VG erfarer i hvert fall én halv million kroner i bonus fra sine sponsorer hvis hun kommer først opp monsterbakken i Val di Fiemme.

– Jeg har fått en perfekt start. Jeg har aldri gått med den røde ledertrøyen før i de ni årene jeg har gått, så jeg er veldig fornøyd med å få med meg 45 bonussekunder, sier Johaug til VG.

Hvis hun kikker på premiepengene, så blir det bare bedre.

Totalt skal det deles ut cirka 5,7 millioner kroner i årets tour. Vinneren i hver klasse får 890.000 kroner – og maksimalt 1,2 millioner kroner inkludert dagspremiene.

For Johaug betyr det minst 1,5 millioner i premie- og bonuspenger hvis hun vinner.

Sett denne? Northug om svensketroppen: – Vanskelig å beskrive med ord

– På stedet hvil

For de norske utøverne betyr det pengefest av en litt spesiell grunn: Det internasjonale skiforbundet FIS betaler nemlig vinnerne i sveitserfranc, og den har styrket seg kraftig i forhold til den norske kronen.

Les også: Johaug med maktdemonstrasjon

I 2006/2007 – da den første utgangen av Tour de Ski ble arrangert – fikk man fem kroner for én sveitserfranc. Nå får man nesten ni kroner (8,89), altså 80 prosent mer. Pengepotten var på 750.000 sveitserfranc dette året, eller rundt 3,8 millioner kroner.

For ett år siden lå kursen på 7,50, også da var det pengefest for Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby.

Bonuser fra sponsorer betyr nesten like mye, men ifølge Sundby har han ikke sikret seg bedre avtaler etter fjorårets seier.

– Bonusene mine er på stedet hvil, sier Sundby til VG og peker på at kontrakter skrives for flere år av gangen.

– Hvor henter du motivasjonen din fra?

– Jeg har sinnssykt lyst å være best i verden på den jobben jeg gjør. Jeg drives av å utvikle meg. Jeg kan ligge å være forbannet i senga i mange måneder hvis jeg vet at jeg ikke er god nok på ting, beskriver Sundby.

Les også: Forbannet Krogh raste forbi pressen

– Føler deg jakta

I Johaugs sponsoravtaler har hun en fast sum og en bonusdel. Disse er omtrent like store.

– Therese vil totalt sett få mindre bonuser i år, siden det ikke er mesterskap som VM og OL. Men touren betyr relativt sett mer i år, sier Johaugs manager Jørn Ernst.

Bak de to enerne jakter Ingvild Flugstad Østberg og Petter Northug. Østberg sier til VG at hun aldri har vært bedre, men hun ler bort duellen med Johaug.

Les også: Jacobsen kollapset i målområdet

Northug, som er ett minutt og 18 sekunder bak Sundby, sier følgende om hvordan det blir å jakte på «Maskinen» på dagens ti kilometer:

– Det hadde vært litt annerledes hvis det var 30 sekunder, for da hadde du sett ham. Nå er avstanden så stort at du ikke ser ham. Nå føler du deg mer jakta bakfra enn du føler at du jakter fremover.

For en gangs skyld jublet Northug da han kom i mål som nummer to i går.

– I menneskeklassen ble jeg nummer én, forklarer han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder