Johaugs spådom slo feil - nå står rekorden til Bjørgen for fall

Avgjorde trolig verdenscupen sammenlagt

Heidi Weng gjorde det hun kunne, men Therese Johaug parkerte henne og tok verdenscupseier nummer 14. Nå kan hun snart slå Marit Bjørgens rekord.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det kommer sikkert til å bli puljer i feltet og kanskje et rotterace helt til mål. Man skal ikke se bort fra at det blir en spurt til slutt, sa Therese Johaug til NRK før rennstart.

Det viste seg å bare være høflighetsfraser, eventuelt en dårlig analyse fra Johaug.

Weng ga Johaug kamp

TAPETSERTE PALLEN: Heidi Weng, Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen utgjorden den norske trippelen i Falun. Foto: Maja Suslin/tt , NTB scanpix

For verdenscuplederen ga bånn gass på 10 kilometeren med fri teknikk i Falun, tok teten i feltet og begynte å parkere konkurrenter opp fryktede Mördarbakken ved første anledning.

Les også: Uhrenholdt på gråten i Falun

– Taktikken min gikk ut på å gå hardt ut fra start. Jeg prøvde å presse meg selv så godt det lot seg gjøre, sa Johaug i et intervju vist på NRK.

Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg, som gikk sitt tredje renn på fire dager, hang likevel på ryggen til Johaug etter 3,2 kilometer. Astrid Uhrenholdt Jacobsen og amerikanske Jessica Diggins meldte seg også på hos tetgruppen.

Men halvveis falt flere av. Det var kun Weng som klarte å holde følge med landslagskollegaen - og det var de to som skulle gjøre opp om seieren.

Kan slå Bjørgens rekord

MAMMAPERMISJON: Marit Bjørgens rekord kan ryke de neste ukene. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Men opp Mördarbakken andre gangen ble det for tøft for Weng som måtte slippe Johaug, etter 8,2 kilometer ledet lysluggen med 6,1 sekunder på Weng. Forspranget ble større, og hun kom i mål i ensom majestet 8,8 sekunder foran Weng.

Les også: Ingen norske herreløpere på pallen

– Da Heidi slapp siste gang opp Mördarbakken, konsentrerte jeg med bare om meg selv, sa Johaug.

Uhrenholdt Jacobsen tok 3. plassen. Gledelig var det også at Ragnhild Haga kom på 6. plass til tross for et stavbrekk underveis. Flugstad Østberg ble nummer ni.

Verdenscupseier nummer 14 for Johaug betyr at hun ligger godt an til å slå Marit Bjørgens rekord fra 2011/12-sesongen. Da tok Bjørgen 17 verdenscupseiere. Ennå er det 10 renn igjen for Johaug, som med 14 seiere tangerte Bente Skari.

Sikret trolig sammenlagtseieren

– Det har vært en veldig god sesong. Jeg trodde aldri at jeg skulle ta så mange seiere, sa Johaug.

Les også: Slik er Bjørgens nye liv

Falun-triumfen gir Johaug ytterligere ledelse på Flugstad Østberg i jakten på sammenlagtseieren i verdenscupen. Trolig skal det et under til for at Johaug, med 1859 poeng, roter vekk dette. Østberg har 1651 poeng.

– Hun har lagt et stort grunnlag for sammenlagtseieren, sa NRK-ekspert Torgeir Bjørn på sending.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder