Bjørgen hadde gjort som Johaug – ville ikke dobbeltsjekket leppekrem

ULLEVAAL STADION (VG) Marit Bjørgen (36) er ikke i tvil om at hun ville gjort som Therese Johaug (28): Stolt på landslagslegen som anbefalte sårkremen.

 • Mikal Aaserud
 • Anders K. Christiansen
 • Even Braastad

Artikkelen er over tre år gammel

Det sa Bjørgen da hun inntok vitneboksen på andre og siste dag av Johaugs dopinghøring inne i Brann-losjen på Ullevaal Stadion.

– Hvis Bendiksen hadde gitt deg en krem for en leppeskade, og forsikret deg om at den var ren, ville du i et slikt tilfelle gjort ytterligere undersøkelser? ville Johaugs advokat vite.

– Nei, det hadde jeg ikke. Jeg hadde gjort det samme som Therese i denne situasjonen her. Som en lege med lang fartstid på landslaget hadde jeg full tillit til- og ville stolt på ham. Det er rutiner som bestandig har vært der. Jeg hadde jo stolt mer på Fredrik enn å skulle gjort en undersøkelse selv, sier Bjørgen.

Selv om dommer Ivar Sølberg ønsker å omformulere spørsmålet litt, svarer Bjørgen fortsatt bekreftende at hun ville gjort som Johaug i samme situasjon.

Les også: Johaugs lege: – Nesten ikke til å bære

Saken fortsetter under videovinduet.

Johaug stolte på legen

Et av de store spørsmålene under høringen, og som vil ha avgjørelse for straffeutmålingen, handler om hvorvidt Therese Johaug burde gjort mer for å finne ut av kremen Trofodermin inneholdt et ulovlig stoff. Det vil si hvor aktsom hun som toppidrettsutøver har vært.

Ifølge Fredrik S. Bendiksen og Johaugs egen forklaring, skal legen ha levert denne til henne på et hotell i Livigno. Johaug stolte hundre prosent på Bendiksen og benyttet seg av kremen. Johaug skal heller ikke ha sett dopingvarselet på Trofodermin-pakken, har hun selv sagt.

Lest denne? Johaug overså antidoping-mail: – Jeg må bare beklage det

– Positiv til antidopingarbeidet

Bjørgen er hentet inn som vitne av Johaug-forsvaret under dopinghøringen. Hun har i likhet med Johaug hatt Bendiksen som lege siden han tiltrådte i stillingen våren 2014.

36-åringen fikk videre spørsmål om hvordan hun oppfatter Johaugs holdninger til doping. Bjørgen innleder med å fortelle at hun har kjent lagvenninnen siden 2007 og sier Johaug er en jente med gode holdninger og verdier.

– Hun er målbevisst, strukturert og ryddig. Mitt inntrykk av hennes forhold til antidopingarbeidet er at hun har vært positiv til det. Hun har vært nøye på hva hun tar av medisiner. Min oppfatning er at hun alltid har vært positiv til antidopingjobben, sier Bjørgen.

Må sjekke selv

Etter at Johaug-saken ble kjent i midten av oktober har Bjørgen blitt nødt til å sjekke eventuelle medisiner enda nøyere, i henhold til utøverkontrakten med Norges Skiforbund.

Skistjernen sier at de nye bestemmelsene kom på nyåret.

– I dag er det spesifisert, at selv om man mottar det fra legen personlig, så skal man gjøre egne underøskelser, sier hun.

Hun påpeker at landslagslegen fortsatt er den beste tryggheten også i dag.

Mer om

 1. Johaug-saken

Flere artikler

 1. Slik forklarer legen «døgnet som forsvant»

 2. Johaug-lege: – Nesten ikke til å bære

 3. Så mye clostebol hadde Johaug i kroppen

 4. Her er Johaug på plass i dopinghøringen

 5. Pluss content

  Johaug-saken: Bendiksens mareritt

Fra andre aviser

 1. Johaug bebreider ikke legen: – Det er like synd på ham som det er på meg

  Aftenposten
 2. Bjørgen: - Ville gjort det samme som Therese

  Aftenposten
 3. Dette er Johaug-saken

  Aftenposten
 4. Dette er Johaug-saken

  Bergens Tidende
 5. Bjørgen: - Ville gjort det samme som Therese

  Fædrelandsvennen
 6. – Johaug-legen trekker frem tre årsaker til at han gjorde tabben

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no